Méhek nélkül üresek lesznek a boltok

Már évek óta figyelmeztetnek a tudósok arra, hogy a rovarölő szerek járulékos hatásaként aggasztó iramban fogynak a méhek is, de egy friss amerikai tanulmány most közérthető módon illusztrálva mutatta be, hogy néhány év múlva így alig lesz valami a boltok polcán. A kutatók állításukat hangsúlyozandó fotóval és videóval illusztrálták, mit jelent ez hamarosan a Föld minden lakója számára: hogyan fognak kinézni a boltok polcai vagy éppen egy egyszerű piknik, esetleg hogyan tűnik el a kedvenc étterme, ha nem lesznek méhek. A méhek ugyanis nemcsak mézet készítenek, hanem a növények beporzásának jelentős részét végzik, csakhogy annyira megfogyatkoztak már (legalábbis az Egyesült Államokban), hogy konkrét mentőakciót kell indítani értük.

Picnic HiRes
wholefoodsmarket.com

Az amerikai Whole Food Market  üzletlánc a Xerces Társasággal közösen úgy gondolta, itt az ideje felhívni a széles nagyközönség figyelmét arra, hogy milyen hatással lesz a mindennapi életükre, ha egyszercsak eltűnnek a világból a méhek. Az akcióban részt vevő boltokban nem arra alkalmaznak hossteseket, hogy felvágottat kóstoltassanak az emberekkel, hanem hogy felhívják erre a környezetvédelmi problémára a vásárlók figyelmét, megmutatva hogy mennyi mindenről kell majd lemondaniuk, ha nem történik változás. Szerencsére azért arra is adnak tippeket, mit tud tenni a kisember, hogy saját eszközeivel megpróbáljon segíteni ezeknek a hasznos kis állatoknak - igaz, ebben kicsit maguk felé hajlik a kezük. Alternatív megoldásként ugyanis virágültetésre, a rovarölő szerek elfelejtésére és ...természetesen növényvédő- és rovarölőszer-mentes bioélelmiszerek vásárlására ösztönzik a vásárlóikat.  

A közlemény szerint a méhpopuláció drasztikus megfogyatkozásáért a paraziták és a természetes élőhelyeik területének drámai csökkenése mellett leginkább a permetezés és a rovarölő szerek tehetők felelőssé. Emiatt néhány poszméhfaj már közvetlen veszélyben van, de a mézelő méhek száma is nagyon drasztikusan csökken. Éppen ezért a kampány célja, hogy felnyissák az emberek szemét és megmutassák, mi mindent kell nélkülözniük, ha nem csökken ez a tendencia.

Elég sokmindent.

A társaság szerint minden harmadik falat élelmiszerünkről le kell mondanunk, ha a méhek és az egyéb olyan rovarok eltűnnek, akik a beporzást végzik. Ezzel például nem csak a gyümölcsök tűnnek el, de például a gyümölcsös joghurtok, a csoki, egyes olajok, sőt egy rakás tejtermék is eltűnnének. A növények számának megcsappanásával ugyanis az állatok legelni sem tudnának, így a tej- és tejtermékek is drasztikusan megcsappannának.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra