Szedje meg magát nyáron!

Hivatalosan is itt a nyári szünet, és azok a gyerekek, akik elmúltak 15 évesek, most megalapozhatják az egész évi költőpénzüket, vagy kiegészíthetik a zsebpénzt egy kis saját keresettel. A nyári munka és a különböző iskolaszövetkezetek egyre elterjedtebbek, sokan mégsincsenek tisztában, mire figyeljenek, mikor a gyerek munkába áll. Ezért most a Szociális és Munkaügyi Minisztérium  és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat segítségével összegyűjtöttük.

Életkor

Fő szabályként az Munka törvénykönyve az irányadó, ami szerint az létesíthet munkaviszonyt, aki 16. életévét betöltötte. Viszonyt az egyik kiegészítés szerint iskolai tanítási szünetben (nem csak nyári szünetben, hanem akkor is, ha nincs tanítás) már 15. életévét betöltött, nappali tagozatos iskolába járó diák is dolgozhat.

shutterstock 157728536
Shutterstock

Ezekre lesz szüksége

Adóazonosító jel

Vannak olyan iratok, amikre biztos, hogy szüksége lesz gyermekének, bárhova is megy dolgozni. Az egyik legfontosabb, hogy legyen adóazonosító jele, azaz igényeljenek neki adószámot. Ezt a NAV-nál tudják megtenni, és hamar hozzájuthatnak az adókártyához, amivel aztán kezdődhet is a további ügyintézés.

Bankszámla

Ha gyerekének még nincs bankszámlája, nyissanak azt is, hiszen a jövedelmét átulással fogja megkapni. Érdemes utánanézni, hogy diákoknak, fiataloknak milyen számlacsomagokat tudnak ajánlani a bankok, mert a legtöbb helyen nagyon kedvezményes, vagy akár ingyenes számlavezetési díjas csomagokat is találhat.

Egészségügyi kiskönyv

Bizonyos munkákhoz szüksége lesz egészségügyi kiskönyvre is, ezzel együtt tüdőszűrésre is el kell mennie. Néhány iskolaszövetkezetnél kedvezményesen lehet részt venni üzemorvosi vizsgálaton, de érdemes előtte érdeklődni, hogy háziorvosi igazolást elfogadnak-e. Munkábaállás előtt pedig kérdezzenek rá, kell-e valamilyen speciális egészségügyi igazolás, amit a gyereknek vinnie kell magával.

Hol keressen?

Arra is van lehetőség, hogy akár hirdetés útján, akár ismerős által ajánlott helyen vállaljon alkalmi munkát a diák, de legbiztonságosabb módja annak, hogy minden rendben menjen, ha iskolaszövetkezeten keresztül megy dolgozni a gyerek. Igaz, ekkor van némi szövetkezeti tagsági díj, de a legtöbb nagyobb cég is elsőként ezeket a szövetkezeteket keresi meg, ha diákokat szeretnének foglalkoztatni.

Legyen minden lepapírozva

Írásos munkaszerződés egyrészt kötelező, másrészt mind a munkaadót, mind a munkavállalót védi, és segít abban, hogy az első nyári munkák ne legyenek egyenlőek a rémálommal. Az alakiság mellett (szerepeljen rajta cégnév, hiteles cégszerű aláírás, pecsét) a tartalomra is figyeljenek oda. Érdemes a szülőknek is áttanulmányozni, mielőtt aláírja a gyerek, hogy minden pontot rendben találnak-e. Fontos, hogy szerepeljen benne a munkavégzés helye, ideje, heti óraszáma, alapbére és a munkaköri leírás. Szerepelnie kell a szerződés tartamának is, és hogy teljes vagy részmunkaidős állásról van szó. Fontos tudni, hogy a munkaviszony létrejöttét az adóhatóság felé is be kell jelentenie a munkáltatónak legkésőbb a munkábaállás napjáig, hiszen enélkül fekete foglalkoztatásnak minősül, ráadásul, ha ne adj isten, munkahelyi baleset történne, nehezebb a munkaviszony igazolása. Ha pedig rossz céggel szerződik a gyerek, a hó végi jogos fizetés is elmaradhat.18. életévét be nem töltött gyerek esetében a szülő hozzájárulása minden esetben szükséges a szerződéskötéshez!

shutterstock 187283600
Shutterstock

Nincs éjszakai műszak

A fiatalkorúakra munkavégzés közben is vonatkozik néhány olyan szabály, amit a munkáltatónak be kell tartania. Az egyik legfontosabb, hogy 18 év alattiak éjszakai munkát nem vállalhatnak, valamint rendkívüli munka sem rendelhető el. Éjszakának a 22 órától 06 óráig tartó idősáv minősül. Maximum 8 órát dolgozhatnak, túlórázni szigorúan tilos, még akkor is, ha a munkavállaló maradna néhány extra órát a magasabb óradíj reményében. Az sem lehet megoldás erre, ha két munkahelye van, hiszen ekkor összeadódnak a munkaórák.  Minden héten legalább két pihenőnap jár neki, ebből havonta legalább egy vasárnapra kell, hogy essen. Pihenőidő is jár a fiataloknak, négy és fél órát meghaladó munkavégzés esetén legalább 30 perc, 6 órás munkaidő után pedig legalább 45 percnyi pihenőidő jár a törvény szerint.

Van szabadság

Hiába idénymunkáról van szó, a szabadság jár. Egy évre 20 nap alapszabadság jár mindenkinek, amihez életkortól függően járhat pótszabadság. 18 éves kor alatt ez +5 napot jelent, amit időarányosan ki lehet venni, azaz egy hónapban egy 18 év alatti munkavállalónak 2 nap szabadság jár. Általában ezzel nem szoktak élni a fiatalok, de nem kell aggódni, ekkor a munkavállalás végén a ki nem vett szabadságot ki kell fizetnie a munkáltatónak.

Fizetés

A szerződésben rögzített alapbér jár a diákoknak is, ami vonatkozhat egy egész hónapra, lehet időarányos (órabér) vagy teljesítményarányos is. A diákokra ugyanúgy vonatkoznak a minimálbér szabályai, azaz ha napi 8 órát dolgozik, akkor az aktuális minimálbérnél nem kaphat kevesebbet, ugyanígy részmunkaidőre is vonatkozik a minimálbér, arányosan csökkentve. Valamint jó ha tudja, az órabérnek is van minimáldíjja, aminél kevesebbet a törvény szerint nem adhatnak.

shutterstock 184814408
Shutterstock

Adózás

Ugyanolyan jövedelemnek számít a diákmunka is, mint bármilyen más munka, ezért a diákoknak a következő évben adóbevallást kell készíteniük. Ehhez a szükséges papírokat a munkáltató fogja megküldeni nekik, de ha ránk hallgatnak, azt a megoldást választják, hogy év elején az egyszerűsített bevallást kérik. Ilyenkor a NAM elkészíti ön helyett az adóbevallást a rendelkezésére álló adatok alapján. Ezt minden évben külön kell igényelni egy egyszerű nyomtatvány visszaküldésével, és általában februárban kell figyelnie hogy le ne csússzon erről a lehetőségről. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek