Tanulhat nyelvet ingyen, otthonról

Ma már elengedhetetlen, hogy idegen nyelveket tudjon beszélni, de legalább néhány alapvető társalgási formával legyen tisztában. Az a jó hírünk, hogy ma már nem kell drága tanfolyamra vagy nyelviskolába járni ahhoz, hogy legalább társalgási szinten tudjon egy idegen nyelvet, csak internetre, önszorgalomra és kitartásra van szüksége. 

Sok tanfolyam alapja az angol, a jó hír viszont az, hogy lehet találni olyan magyar oldalakat is, ahol kezdheti az angol nyelvvel, majd ha abból már jó, akkor folytathatja egy másodikkal is akár, ezért különválasztottuk a magyar nyelven alapuló tanfolyamokat és az angol nyelven oktató oldalakat. Készüljön fel rá, ha az angol megy, akkor kinyílik maga előtt a világ - de ne szaladjunk ennyire előre.

Magyar nyelven alapuló leckék

5 Perc Angol

Ha nincs sok ideje, vagy csak néhány dolog maradt ki a nyelvtanból, esetleg új szavakat szeretne tanulni vagy levelet írni, akkor az 5 Perc Angol jó választás. A nyelvtani mellett szövegértési feladatok is várják, sőt nyelvizsgára való felkészülésben is segítséget nyújt. Mindemellett az üzleti angolját is javíthatja, ha arra szorul, vagy éppen popdalokon keresztül tanulhat új szavakat és nyelvtani összefüggéseket. 

Deutsch Interaktiv

Ha németül szeretne tanulni, akkor a Deutsch Interakiv ígér önnek önálló némettanulási lehetőséget. A szókincstrénerrel 5300 szót lehet megtanulni, ehhez a több mint tízezer példamondat is segítségére lehet. Ha a kiejtését is szeretné fejleszteni, akkor hanganyagot is talál az oldalon. 

Duolingo

A legnagyobb őrület most a Duolingo, ami mobilos alkalmazásként is elérhető iOS és Android készülékekre egyaránt, és teljesen ingyenes. Az üzleti modell lényege, hogy egy közösségi fordítóiroda jöjjön létre, vagyis bevételük abból származik, hogy nagyobb cégek fordításokat küldenek, amiért a Duolingo pénzt kér, de tanulni vágyóknak teljesen ingyenes a tanulás. Szerencsére már elérhető magyar nyelven is, bár így még csak angolt tanulhat, de - mint azt már írtuk - jó, ha szilárd alapokra helyezi angol tudását, mert ezzel aztán a további nyelveket is megtanulhatja. A Duolingo nyelvtani feladatokon és hallás utáni szövegértésen is alapszik, sőt a beszédet is gyakorolhatja vele. Ráadásul játékosra vették a figurát: ha rossz választ ad, "életet veszít", így újra és újra kell kezdenie a leckét, amíg minimális hibával végig nem tudja csinálni a feladatokat.

E-Spanyol

Nem egy hagyományos oktató oldal, de segítségével belekóstolhat a spanyol nyelv tanulásába. Rengeteg linket talál, hogy tovább tudjon lépni, ha játékosan szeretne tanulni (mondjuk szókereső segítségével), vagy több, hallás utáni szövegértéses feladatra lenne szüksége. 

Open Wings English

Különböző feladatok mellett nyelvtani összefoglalókat, szabályokat is talál, gyakorolhatja az igeidőket. Teljesen kezdő szintről is indulhat, és akkor is ellátogathat ide, ha vannak olyan nyelvtani kérdései, amikben bizonytalan, vagy amit sosem értett igazán. A feladatokkal aztán le is tesztelheti, hogy ezúttal sikerült-e elsajátítani a nyelvtant.

Angol nyelven alapuló leckék

Babbel

Tizenhárom nyelv érhető el a Babbel oldalán, ahol az angol gyakorlása mellett akár lengyelül, törökül, norvégul vagy svédül is tanulhat, ráadásul nemcsak számítógépen, de mobiltelefonját is használhatja: iOS és Android készülékre is létezik az app. A Duolingóhoz hasonló, tehát még a beszédet is gyakorolhatja vele a nyelvtan és a szókincsfejlesztés mellett, ugyanakkor itt már sajnos bizonyos tartalmak fizetőssé válnak - igaz, még így is kevesebbe kerülnek, mint egy nyelvkönyv vagy egy kurzus. A teljes német anyag például, az összes kiegészítővel együtt kerül 20 Euróba (kicsit több mint 6000 forint), amiből talán egy jobb nyelvkönyvet vehet, vagy maximum két magánórát.

shutterstock 102129445

British Council

British Council oldalán  gyerekeknek, felnőtteknek különböző szintű és típusú feladatokat lehet találni, sőt arra is tippet kaphat, hogyan segíthet a gyerekének angolul tanulni. Leginkább gyakorlásra használható gyűjtőoldal, ahol angoltudását gyakorlatilag minden szinten fejlesztheti a különböző hanganyagok, játékok, tesztek és nyelvvizsga feladatok segítségével.

Busuu

Busuu is egy hatalmas közösségi nyelviskola, ahol tizenkét nyelvet lehet tanulni egymástól, de gyakorolhat magányosan is. Rengeteg feladatot, tesztet, szószedet talál, az egyetlen bökkenő, hogy bizonyos dolgokért fizetni kell. Ez akkor bosszantó, ha már olyan szintre jutott, hogy például belevágna videós órákba, vagy a kiejtését gyakorolná. Viszont ez az oldal is elérhető mobilról iOS és Androidos készülékekre is, ami mindenképpen pozitívum. Ha viszont elkötelezi magát egyetlen nyelv mellett, akkor nem kerül sokba, hogy az egész kurzust megvásárolja: 13 Euróba kerül, ami nagyjából 4000 forintos összeget jelent. 

Duolingo

Ha már biztos az angol tudása, amit akár ezzel az alkalmazással tanult meg, akkor más nyelveket is elkezdhet gyakorolni vele. A lényeg ugyanaz, csak így két legyet üt egy csapásra, hiszen a feladatok és a magyarázat is angolul van, így nem csak az új nyelvet gyakorolja, de az angolját is javíthatja. Ahogy írtuk, iOS és Androidos mobilkészülékén is tudja használni az alkalmazást, de akár a számítógépe előtt is tud tanulni.

FSI

Ha olyan nyelvet szeretne teljesen autodidakta módon elsajátítani, amit tényleg csak nagyon kevesen beszélnek itthon és nem tucatnyelv, akkor önnek az Amerikai Kormány programját javasoljuk, ahol tényleg bármilyen nyelvet megtanulhat. Egy jó kis kirundi vagy hausa középfok esetleg? De a magyar nyelvkönyvet is ajánljuk, mert szórakoztató.

Livemocha

35 nyelven érhetőek el online nyelvórák a Livemocha oldalon, ahol konkrét óratípusokat lehet megcélozni, legyen szó a szövegértés, a beszéd vagy a nyelvtan gyakorlásáról. Sajnos van prémium tagság része is, ami már nem ingyenes, ugyanakkor nagyon jópofa (és közösségépítő) megoldással egyes leckék vagy részek fizetés helyett kiválthatóak virtuális tokennel. Ezeket a tokeneket ugyanis úgy szerezheti meg, ha részt vesz a közösségben és például más tanulókat korrepetál. 

Memrise

Memrise tanít, de inkább szórakoztat, kikapcsolódásnak pedig ideális. A lényege, hogy mémeken keresztül tanít nyelveket, kifejezéseket, szavakat és egy kis nyelvtant is, hogy jobban rögzüljenek a szavak és kifejezések. iOS és Androidos telefonjára is letöltheti az alkalmazást, amivel akár útközben is megtanulhat néhány új dolgot képek segítségével. Sőt, mivel ez is közösségi, így akár ön is feltöltheti saját alkotásait, ha egyébként is szeret mémeket nézegetni vagy készíteni - és mennyivel menőbben hangzik, hogyha oktatási segédanyagnak nevezheti őket, nem? 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek