Alig van jó sminklemosó vatta a saját márkások közt

A sminkeltávolítás egyik legbiztosabb módja, hogy vattával visszük fel a megfelelő tisztító termékeket az arcbőrre, majd ezzel is töröljük le. Azt azonban senkinek nem ajánljuk, hogy a sima háztartási vattával essen neki a sminklemosásnnak, hacsak nem akar még fél nap múlva is hosszú vattaszálakat találni a szempillájába akadva, esetleg a kontaktlencséje alatt. Erre a célra fejlesztették ki a gyártók a sminklemosó vattapamacsokat és -korongokat.

Mivel szerintünk ez utóbbi a jobb találmány a célra, most a különféle drogériák saját márkás sminklemosó vattakorongjai közül próbáltuk megtalálni a tökéleteset, ár és minőség alapján is szemlézve őket. Különböző gyártmányú vattakorongokat vizsgáltunk, aszerint, hogyan viselkednek smink eltávolítása, illetve körömlakk lemosása során, hogyan foszlanak (vagy nem), és természetesen, hogy mennyibe kerülnek. A tökéletes az lett volna, amelyik nem bolyhozódik, a rétegei nem válnak szét (de azért ha kell, szétszedhető), klórmentesen fehérített, kellemes a tapintása, formatartó és természetesen olcsó is. Első nekifutásra ez úgy tűnik, olyan, mint a herceg a fehér lovon: nem létezik.

shutterstock 108084125

De miből is van a vatta tulajdonképpen?

A vatta vékony szálak összefüggő tömegéből álló, egészségügyi, háztartási vagy ipari célokra használt puha, általában fehér anyag. Anyagánál és szerkezeti felépítésénél fogva rendkívül nedvszívó. A vatta tisztított, fehérített pamut- vagy viszkózszálakból készül, amelyekből – a fonalgyártásnál is használt kártológépen – fátyolréteget készítenek. Újabban megjelent a biovatta is, amit biopamutból készítenek. Több ilyen egymásra fektetett fátyolréteg alkotja a vattát, amelyet csak a szálak közötti súrlódás tart össze. 

A háztartási vagy az ipari célra használt vatta nem igényel olyan fokú tisztítást, mint az egészségügyi vatta. A papírvatta papíripari termék. Nem szálak, hanem egymásra rétegezett, finoman fodrozott cellulózlapok alkotják. Leggyakrabban higiéniás és kozmetikai célokra, de emellett orvosi célokra akár sterilizálva is, korlátozott mennyiségű folyadék és nedvesség felszívására használják. Kisebb-nagyobb ívekben vagy tekercsekben hozzák forgalomba. 

A sterilizált vattát az egészségügy sebkezelésre használja. A sterilizálást 130 °C hőmérsékleten nagy nyomású gőzben, vagy etilénoxid gázzal végzik. Fehérítését kémiai fehérítőszerekkel (nátrium-hidroxid vagy hidrogén-peroxid) kell végezni, az ún. optikai fehérítés (tulajdonképpen fehérre színezés) itt nem megfelelő.

Forrás: wikipédia.org

Mindig is érdekelt, hogy mi a különbség a hiperekben szuperekben kapható saját márkás vatták között, ahogyan az is, miért van szükség ennyi fajtára, és van-e egyáltalán eltérés az üzleten belül (márkán belül) kínált kozmetikai vatták között. A választék óriási, és árban is elég nagy eltérések vannak. Nyolc üzletben jártunk, ebből csak hat boltban találtunk saját márkás sminklemosó vattákat: Aldi, dm, Interspar, Lidl, Tesco és Rossmann. Nem tudtuk viszont megállni, hogy az Auchanban kapható, Andi márkanevű korongokat ne próbáljuk ki, mert a hiper rendszerint ezzel a termékcsaládjával kerül be a körképeinkbe, lévén hihetetlenül olcsók az árai. Szóval ez lett a „plusz egy” termék.

Aldi

Ombia, extra soft: A csomagolás alja perforált, hogy megkönnyítse a kinyitást, ami jó ötlet, de nem sikerült profin megoldani: még így is komoly erőkifejtéssel kell feltépni a fóliát, minthogy egy mozdulattal kinyílna. Az sem okvetlenül öröm, hogy a vatta rettentően bolyhozódik, könnyen kettéválik, ellenben jó puha egy kis műanyagos beütéssel. Bevizezve is nagyon bolyhozódik, kellemetlen érzés amikor szemfesték lemosásánál a szemben maradnak apró vattadarabok. Kár, hogy túl sok jót nem tudunk róla elmondani az árán kívül, mert az - legalább az - elég kedvező. 

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Aldi ombia extra soft 120 1,91 229 Különösen puha felülettel rendelkezik. Továbbá a mikroszálas rész kényelmes és alapos tisztítást tesz lehetővé. Dermatológiailag ellenőrizve. 60% pamut, 20% mikroszál poliészterből, 20% poliészter.

ombia double face: A kistesó teljesítménye alapján meglepő, de ez itt a másik véglet: lehet, hogy máris megtaláltuk a legjobb vattát? Vagyis a majdnem legjobbat, ugyanis fogalmunk sincs, hogy klórmentesen fehérített-e, illetve az is zavaró, hogy nem 100% pamut – bár ez nem kifejezetten érződik rajta. Szárazon puha, az oldalán préselt, ezáltal nem tud kettéválni a vatta. Az egyik fele nyomott, a másik sima, és sajnos ez utóbbi eléggé szöszöl, szóval, ha szemfestéket mos le vele, a másik oldalával tegye. Bevizezés után eléggé érdes a nyomott felülete, viszont még így sem bolyhozódik - a másik oldala viszont annál inkább. Az előző extra softnál mindenképpen jobb, az ára is teljesen rendben van, ha nem hord kontaktlencsét, ajánljuk!

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Aldi ombia double face 120 1,91 229 A két egymást kiegészítő oldallal rendelkező duo wattepads ideális lesminkeléshez(sic!), illetve az arc és a körmök letisztításához. A szerkezet és a mikroszálas rész segítségével még az erős arckikészítés is alaposan, és egyidejűleg finoman távolítható el. Dermatológiailag ellenőrizve.

dm

ebelin bio-vattepads: Nem kérdés, ennek is perforálva van az alja, könnyű kinyitni. A vatta magától nem válik ketté, de ha szét akarná szedni, annak sincs akadálya. Az egyik oldala nyomott, míg a másik teljesen sima. A nyomottal könnyebb a lakkot lemosni, nem bolyhozódik, a másik oldalát már lehet sminklemosásra is használni. De persze, ez ízlés dolga is, ki mit szeret. Kellemesen puha a tapintása, az arcbőrön simogató érzés. Számunkra fontos, hogy klórmentesen van fehérítve, emiatt környezetkímélő is. Szerencsére vizes állapotban tökéletes smink lemosásra is, nem szöszöl és jó puha.

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
dm ebelin, bio 60 8,32 499 Korongvatta 100% bio pamutból. Illatanyagmentes és klórmentesen van fehérítve.

ebelin pamut korongvatta: Az egyik legjobb csomagolású termék a teszten; jó nagy betűkkel és feltűnően vastag vonalakkal jelzi, hogy hol érdemes feltépni a tasakot. Amiért még nagyon szimpatikus: abszolút egyértelmű rajz mutatja, hogy a csomagolásban lévő vatta egyik oldala nyomott, a másik sima. Ez azért sokszor fejtörést okoz, mikor egy új termékkel próbálkozunk, legtöbbször csak a csomag megvásárlása és felnyitása után derül ki egyértelműen. Emiatt ennek a terméknek mindenképpen jár a bónuszpont! A vatta nem szakadós, egyáltalán nem bolyhozódik, a szélein nyomott (nem szétszedhető), puha, és nagyon kellemes érintés az arcbőrön is, vizesen is teljesen rendben van. Csakis ajánlani tudjuk, bár a drágább kategóriába tartozik. Azért, ha nem smink eltávolítására használná, inkább valamelyik olcsóbbat vásárolja meg

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
dm ebelin 70 5,7 399 Pamut korongvatta 100% pamut.

ebelin, vattakorong selyemkivonattal: Ahogyan az előző dm-es vattának, ennek is hasonlóan jó a csomagolása, könnyen nyílik, és a tasakon itt is feltüntették, hogy a vatta egyik oldala nyomott, a másik pedig nem. Enyhén szöszöl, könnyen kettéválik és simán szakítható. Vizes állapotban tökéletes, ellenben ha a száraz vattára vinné fel a lemosó folyadékot, könnyen előfordulhat, hogy bolyhozni fog. Az anyaga elég puha, de ez semmit nem ér, ha a vattát nem lehet használni szárazon az előbbiek miatt. Mindegy, legalább klórmentesen fehérített és selyemkivonat van benne, vatta-sznoboknak ajánljuk, de ennyi.

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
dm ebelin (rózsaszín csomagolás) 70 5,7 399 Vattakorong selyemkivonattal, 100% pamut.
 

Klórmentes papír

Klórösszetevőket még mindig használ néhány papírgyár a papír kifehérítéséhez. A folyamat során dioxinok termelődnek, amely a POP-ok (környezetben tartósan megmaradó szerves vegyületek) közé sorolhatóak, ezek a tudomány legveszélyesebb kémiai anyagaihoz tartoznak. Klórral fehérített papír – ez a folyamat dioxinokat és egyéb mérgező anyagokat termel. ECF-fel jelölt papír - az elemi klórmentes fehérítési technológia alkalmazását jelöli, ezáltal csökken a dioxintermelés papírgyártásban. Teljesen klórmentes (TCF) – klór-nélküli fehérítést használnak (pl. oxigénnel), hogy elkerüljék a dioxin termelődését. Forrás: magyarnyomdasz.hu

Interspar

S-Budget: A tasak alja perforálva van, így egyszerű kinyitni anélkül, hogy legalább a közepéig feltépné, és az összes korongvatta kiesne. Könnyedén kettéválik a korong, tehát, ha még jobban spórolni szeretne, ezzel könnyen megteheti, bár egyébként is ez a legolcsóbb vatta a teszteltek között.. Tapintásra nem a legfinomabb, elég tömör, és egy kicsit bolyhozódik, ami sem a lakk lemosásánál, sem pedig a smink lemosásánál nem előny (de amúgy van olyan helyzet amikor igen?). Vizes állapotában kevésbé szöszöl, amolyan "egynek elmegy" termék, ami igazság szerint nem rossz, de a palettán van sokkal jobb is. Ha másra nem, hópehely és/vagy Télapó-kiegészítők készítésére tökéletes.

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Interspar S-Budget 100 1,89 189 Sminkeltávolító vattakorong a mindennapi szépségápoláshoz. Puha és bőrkímélő. 100% pamut.

Beauty kiss: Bár ennek is ott van az alján a kis figyelmeztetés: „open here”, azon kívül, hogy csak nagyítóval lehet látni, másra nem igazán jó. Szakadva nyúlik a tasak alja, ami még nem is lenne baj, ha rendesen kiférne rajta a vattakorong, de sajnos nem – éppen emiatt egyszerűen nem is lehet kikapni a korongot anélkül, hogy ne szakadna bele a zacskóba. Persze, lehet mondani, hogy ez csak kukacoskodás, de amikor hulla fáradtan/másnaposan/zuhany alól kilépve vizes kézzel stb. szeretné egy mozdulattal kivenni a vattát, és sokadszorra jár így, már nem is annyira jópofa jelenség. Ha sikerült valahogy egyben kivarázsolni a vattát, már nem is annyira szörnyű: nem kifejezetten bolyhozik, klórmentesen van fehérítve és nagyon jó, puha. A kettéválásra viszont eléggé hajlamos, és sajnos, nagyon könnyen szakad. Összességében nincs vele túl sok gond, a csomagolását leszámítva.

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Interspar, Beauty kiss 100 1,99 199(akciós ár) 100% tiszta pamut - puha és szálmentes felületű a mindennapos arc- és bőrápoláshoz, klórtartalmú fehérítés nélkül készült. Nem steril! Sebkötözésre, gyógyászati célra nem alkalmas!

Lidl

Iseree cotton pads: Természetesen ennek is perforált a csomagolása, tehát nem kell ész nélkül tépkedni. A vatta nem válik ketté, ugyanis a rétegeket összepréselték a szélein, ezáltal nem is válhatnak szét. Jó puha, bár kicsit műanyagos a tapintása. Eléggé bolyhozik, mégis inkább a tapintása az, ami miatt ódzkodom tőle. Körömlakk lemosására klassz (már ha nem zavarja, hogy itt-ott vattabolyhok lógnak majd a körmeiről), arcon viszont vizesen szöszöl, és elég kemény is. Az arcomat inkább mással tisztítanám. 

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Lidl isere cotton pads 120 1,9 229 A boholymentes, formatartó, prémium minőségű, kiroszál tartalmú Isere korongok rendkívül alaposan távolítják el a sminket. 60% pamut, 20% mikroszál poliészterből, 20% poliészter.

Rossmann

Lilibe wattepads aus 100% baumwolle (lila): Igen, ennek is könnyen nyitható a csomagolása, az viszont meglepő volt, hogy a vatták nincsenek jól összepréselve, ezáltal simán előfordulhat, hogy kivételkor egy egész vatta helyett csak egy felet ránt ki a csomagból. Tapintásra egyáltalán nem puha, egyik felülete sem nyomott, viszont jól szívja a nedvességet, inkább ajánlanám körömlakk, mint smink lemosásához. Pozitívuma, hogy klórmentesen fehérített, és hogy 100% pamut, bár ez utóbbiból sajnos olyan sok minden nem érzékelhető. Bevizezve nem szöszöl és nem bántó a bőrön. 

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Rossmann lilibe wattepads aus 100% baumwolle  70 4,99 349 100% pamut, klórmentesen fehérített. 

Lilibe bio wattepads: Roppant könnyen kinyílik, egyszerűen, szakadás nélkül kijön a vatta a csomagolásból. A vattakorong egyik fele nyomott, a másik sima, préselt, de csak annyira, hogy ne okozzon nehézséget a kettéválasztása. Nem bolyhozódik, nagyon jó puha, és csak remélni merjük, hogy klórmentesen fehérített; ez utóbbi ugyanis nincsen feltüntetve a csomagolásán. Vizesen is hibátlan termék, kár, hogy ez az egyik legdrágább is egyben a szemlén, mert az egyik legjobb is. 

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Rossmann lilibe bio wattepads 60 6,65 399 Bio-vattakorong, 100% pamut- ellenőrzött biológiai felépítés.

Lilibe wattepads mit aloe vera: Ahogyan a dm-es vatta csomagolásán, ennél is remekül látni, hol lehet kinyitni, és ha itt megállnánk, a maximális pontszámot kapná a saját márkás vatta. De folytatjuk, és hiába teljesített olyan jól a nem-bio verzió belőle, ennél csalódnunk kell. Az első korongot csak kettéválva tudjuk kiszedni, tehát az már látszik, hogy nem gond neki a kettéválás. És nem, nincs jobb hírünk a következő 6-7 koronggal sem, azok is egytől egyig kettéváltak, ráadásul nehéz úgy megfogni a korongot, hogy tudja az ember, ez most egyetlen korong, vagy már a második alját fogja – pedig ilyen árú terméknél azért ezt már illene tudni. Ha mégis sikerül kioperálni egy vattakorongot egészben, az is szöszöl, enyhén érdes tapintású, és könnyen is szakad. Bevizezve sem sokkal jobb a helyzet, bár legalább puhább. Ez az a vattakorong az, amit biztosan nem vennénk meg ennyi pénzért (még ha aloe vera is van benne), de még olcsóbban sem…

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Rossmann lilibe mit aloe vera 60 4,98 299 Vattakorong aloe verával. 100% pamut, klórmentesen fehérítve.

Tesco

All About BeautyKicsit csalóka a csomagolása, ugyanis semmi sem hívja fel a figyelmet arra, hogy igen, van perforáció az alján; szóval ha nem éles szemű, aligha veszi észre. Kettészakadva jön ki a vatta a tasakból és enyhén bolyhozódik. Maga a vatta puha, de nem kifejezetten jó tapintású, és könnyen is szakad - igen, ez lesz a „nem rossz, de a jó, az nem ilyen” kategória nyertese. Ja, és valószínűleg klóros fehérítést kapott, ami azért lehúzza a pontszámát.

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Tesco, all about beauty 120 3,99 399 Rendkívül puha és gyengéd vattakorongok az arc, a nyak és a dekoltázs bőrének napi ápolásához. 100% pamut.

Tesco value: Könnyen változtatja az alakját, megnyúlik, és hasonlóan könnyen válik ketté is. A korong lapos, durva a tapintása, és szöszöl - ezzel sem tudunk nagyon mit kezdeni. Bevizezve kevésbé szöszöl és kicsit puhább is. 

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Tesco value 80 2,24 179 Gyengéd és puha vattakorongok az arc és dekoltázs áploására. 100% pamut.

+ 1, Andi Vatta lap

Olybá tűnt, hogy perforálva van a tasak alja, aztán egy erőteljesebb húzásnál a kezemben maradt a tasak alsó része, a vatta 20 százaléka meg a földön landolt - jó kezdés. A vattakorong elég vékony, szöszöl, és könnyen szétválik. Tapintásra kicsit durva, de persze nem ez a legnagyobb baja, az meg kicsit furcsa, hogy találtam pár félbevágott (nem tépett) vattát is a csomagban. Tökéletes lehetne szempillafestéshez is ez a félmegoldás, de aztán rájön az ember, hogy nem, nem az, ugyanis ez egy gyalázatosan rossz termék. Elég egyszer lemosni a sminket vele - már ha sikerül anélkül, hogy teljesen szétfoszlana -, majd még két óra múlva is talál centi hosszúságú szöszöket a szeme sarkában, rosszabb esetben a kontaktlencse alatt. Sajnos, körömlakklemosásra sem alkalmas, mivel benedvesítésre szétfoszlott, így mi sem tudjuk, hogy mi a szöszt lehet vele kezdeni, mert amire kellene, arra használhatatlan. Önnek van ötlete? Itt megoszthatja velünk.

 
Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Leírás
Andi 100 1,87 187 100% pamut.

Íme a vatták fajlagos ár szerinti növekvő sorrendben            

Termék Darab/csomag   Fajlagos ár  Ár/csomag Pont (0-5)
Andi                   100           1,87 187   0, mert egyszerűen rossz termék.
Interspar S-Budget 100 1,89 189   2,5 mert olcsó, könnyen nyílik és vizesen nem rossz.
Lidl isere cotton pads 120 1,9 229   2,5, mert legalább körömlakk lemosására jó lehet.
Aldi ombia double face 120 1,91 229   4, mert bár enyhén szöszöl, olcsó, kellemes tapintású, jó nedszívó és nem válik ketté. Többször is lehet használni ha vízzel tisztítja smink lemosás közben.
Aldi ombia extra soft 120 1,91 229  1,5, mert amennyire jó az Aldi másik vattája, annyira nem vagyunk megelégedve ezzel. Kettéválik, szöszöl és műanyagos a felülete.
Beauty kiss 100 1,99 199(akciós ár)   3,5, mert kicsit szöszöl, puha és újra lehet használni és olcsó. A csomagolása viszont nagyon gagyi sajnos.
Tesco value 80 2,24 179  1,5, mert legalább a csomagolását könnyű kinyitni.
Tesco, all about beauty 120 3,99 399   2,5, mert a vatta könnyen szakad, a csomagolásán is van még mit finomítani és ezért az árért többet vártunk volna tőle. Nem mondjuk, hogy rossz, de jó sem.
Rossmann lilibe mit aloe vera 60 4,98 299  1, mert csak a csomagolása volt kielégítő sajnos.
Rossmann lilibe wattepads aus 100% baumwolle  70 4,99 349 2,5, mert klórmentesen fehérített, jó nedvszívó, viszont könnyen kettéválik és nem puha.  
dm ebelin (rózsaszín csomagolás) 70 5,7 399  1,5, mert tök szuperül hangzik, hogy selyemkivonat benne és kb. ennyi a jó tulajdonsága amit el tudunk róla mondani.
dm ebelin 70 5,7 399   5, mert mindent tud amit egy vattának tudnia kell és a csomagolása is tökéletes.
Rossmann lilibe bio wattepads 60 6,65 399  4, mert a vatta tökéletes, az nem derül ki, hogy klórmentesen fehérített-e, illetve a csomagolásán nem láttuk azt sem, hogy kétoldalas a vatta (nyomott és sima), na meg az ára is húzós.
dm ebelin, bio wattepads 60 8,32 499  3, mert borzasztóan drága, viszont klórmentesen van fehérítve, nem bolyhozódik és kellemes a tapintása.

Ön is hasonlóan vélekedik ezekről a vattákról? Írja meg nekünk Facebook oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek