Jelmez a boltból = anyagi csőd

Elkezdődött a farsangi szezon, amikor az aktívabb, illetve kreatívabb szülők és gyermekeik együtt készítenek jelmezt, hogy azt a bálban bemutassák. A többiek viszont pénzt nem sajnálva kutatnak megfelelő, már előre elkészített jelmez után, hogy minél kevesebbet kelljen foglalkozni vele. Ha a lehető legkevesebb utánajárást szeretné, akkor rendeljen az internetről, ha szeretné nyakába venni a várost, akkor a játékboltokban vagy a Müllerben nézzen szét. Alternatív megoldásként jöhetnek a turkálók, amikkel hamarosan külön cikkben foglalkozunk.

A boltok felhozatala elég drága, viszont nem igazán kreatív, ráadásul nagyon könnyen belefuthat abba a problémába, hogy egy teljesen ugyanolyan jelmezt vásárol, mint a többiek szülei. Ha idegesítené, hogy az ön lánya a csoportban a hatodik rózsaszín királylány, akkor sajnos el kell keserítenünk, marad a saját gyártású jelmez. A legtöbb helyen talál felnőtt méretű jelmezeket is, ha ön is hivatalos egy beöltözős buliba, vagy kedvet kapott a beöltözéshez. Ami viszont meglepő, hogy úgy tűnik, divatba jött óvodás vagy kisiskolás korú gyerekeket olyasmi jelmezekbe öltöztetni, amik akár egy felnőtt filmben is megállnák a helyüket. De nézzük a választékot. Az interneten néhány, egyébként is játékok árusításával foglalkozó oldal mellett még a Maszka a legerősebb, ahonnan kölcsönözni is lehet. 

A Halloween maradéka

A boszorkányok, csontvázak, szellemek mind olyan jelmezek, amik leginkább Halloweenről maradhattak rajta a boltokon - még szerencse, hogy itt van a farsang, amikor leárazás helyett újra meg lehet próbálni ránk sózni ugyanezeket a jelmezeket. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) nincs leárazva egyik sem, (jó, ha Halálnak szeretné öltöztetni a gyerekét, akkor azért talál akciósan jelmezt) így teljes áron, minimum 4000 forintért kaphat például boszorkány-, csontváz-, esetleg ördög jelmezt. És az arcfestékek többsége is zombis képekkel ellátva kapható, hogy akár zombi punk lehessen a gyerekből, ha a ruha már megvan hozzá. 

Az örök klasszikusok

A sztereotípiáknak megfelelően a lányok többsége királylány vagy éppen tündér szeretne lenni, a fiúk pedig katonák, rendőrök vagy éppen űrhajósok. Igaz ez utóbbi egyre ritkábban jön elő, ahogy csökken a Nasa űrprogramjainak száma, úgy lesz egyre kevesebb űrhajós a kisiskolás farsangokon. De fontos megfigyelni, hogy a királylányok és tündérek között is egyre több típusból lehet válogatni és itt nem csak a színekre gondoltunk. Megjelentek az udvarhölgy jelmezek is, bár szinte képtelenségnek tartjuk, hogy egy magára valamit is adó óvodás önként mondana le a királylányi státuszról, hogy inkább önként udvarhölgy, azaz második legyen. A fiúk pedig az örök klasszikus indián vagy katona mellett ma már akár bevetés előtt álló CIA ügynökök is lehetnek. Ezt a Müllerben élőben is láttuk, a lényege, hogy egy ninja jelmezre CIA felirat kerül, és máris újrahasznosítható. Ezen túl a nagy favorit a kalóz,  esetleg a rendőr  (ha a CIA ügynök nem lenne elég), illetve a kommandós, ami gyakorlatilag a katonajelmez két különböző névvel, a jobb eladhatóság miatt. Árban a királynős jelmezek vezetnek, némely darab bőven 10 ezer forint felett van, míg nagyjából 6000 forint körül megússza a katona-, vagy kalózjelmezeket, igaz ebbe még a tökéletesség kedvéért bele kell kalkulálni az arcfestést is.

Mesefigurák

Itt sem olyan nagy a felhozatal, mint ahogy azt reméltük, de legalább a szuperhősökön túl is van élet. A jól megszokott Superman, Batman és társai jelmezeken túl (amik egyébként a 14 ezer forintos árat is verik néhány helyen), 15 ezer forintért már Star Wars szereplőnek is öltözhet, igaz ennyiért legalább már Chewbacca lehet a gyerek. A lányok új mániája, a Monster High is elérhető jelmez verzióban is, általában 10 ezer forint felett, bár van ahol éppen akciósan is talál (de ne örüljön előre, a teljes hatáshoz még paróka is kelleni fog, arra meg még szánjon egy nagyjából 5000 és 6000 forint közötti összeget). Legrosszabbul akkor jár, ha lánya Csingling szeretne lenni, esetleg Hófehérke,  mert így még 12 ezer forintból sem tudja megúszni a dolgot, amiben a kiegészítőket és a sminket nem is számoltuk még. De amin leginkább meglepődtünk az egy sima Harry Potter jelmez  több mint 12 ezer forintért: csak egy sima fekete köpenyről és egy műanyag szemüvegről van szó; és a Toy Storys jelmez is kissé rablásnak tűnik a maga 13 ezer forintos árával. Még egy egyszerű hupikék törpikék jelmez is majdnem 10 ezer forint, holott ezt még a mi gyerekkorunkban is megoldották a szülők minimális idő- és anyagráfordítással, szóval akkor már inkább öltöztesse a gyerekét gigantikus Tazmán Ördögnek ugyanennyiből. Ha olcsóbban meg akarják úszni, akkor beszélje rá gyerekét a Scooby Doo jelmezre, vagy legyen Pinokkio, esetleg a nem túl boldog sorsú Piroska, mert ezeket 6000 forint alatt be tudja szerezni.

Állatok

Ha olcsón meg akarja úszni az egészet, akkor ezekkel jár a legjobban. Valamiért ha állatnak öltözik a gyereke, akkor nem vágják meg annyira, mintha simán hercegnő vagy rendőr lenne, bár lehet, hogy ez csak kisebb és/vagy könnyebben meggyőzhető gyerekek esetében működik. Egy próbát azért megér, mert 6000 forintból már kijön egy egér  jelmez, de akár egy plüss oroszlán is, vagy egy méhecske cukibb  és csajosabb  változatban. Ennél drágább, ha valamiért malac szeretne lenni a gyereke,  mert ez már 6800 forintba kerül, csirke  pedig 7400 forintért lehet. Ha tanyasi világ témakörben öltözik be az osztály, a tehén szülei járnak a legrosszabbul, mert 11.300 forintba kerül majd a jelmez, ha meg szeretnék venni. A legolcsóbb állatos ruhák egyike az elefánt  vagy az egérfiú, akinek kicsit bizarr ruhája, de cserébe még 3000 forintba sem kerülnek.

Jelmezek, amiket nem értünk

Ennek kénytelenek voltunk egy külön szekciót szánni, mert találtunk igazán meglepő darabokat is. A többség felett jóindulattal legyintettünk, (még a gyerek gésa és a hastáncosnő jelmezek felett is) mert ugye ízlések és pofonok, viszont felmerül a kérdés, hogy mióta nőtt meg a hiányos öltözködés divatja az óvodákban. A másik kérdés, hogy vajon hány kislány állít haza azzal, hogy ő éjjeli úrnő szeretne lenni.  Vagy tudta, hogy egy boszorkány attól csínos, hogy haspólóban jár  6 és 7 éves kora között? A rózsaszín leopárd még talán csak-csak elmegy , de a hazafias pom-pom lányt  nem csak a haspóló-miniszoknya kombó miatt nem értjük annyira (bár biztos vannak idegenszívű pom-pom lányok is, akik titokban a másik csapatnak szurkolnak). De hogy ne csak a lány jelmezeken akadjunk fenn, itt van máris az izompóló jelmez  fiúknak, hogy 5 évesen hibátlan felsőtesttel tudják felszedni a királylányokat vagy tündéreket. És azt tudta, hogy az állatorvos jelmez teljesen más, mint azoké az orvosoké, akik embert gyógyítanak? 

Kiegészítők

Ha ránk hallgatott, és gyereke állatnak öltözik, akkor megússza az arcfesték árával, amire nagyjából ezer forintot minimum rá kell szánnia. Ha klasszikus szerepekbe öltözik gyereke, azokhoz is számoljon plusszban még néhány kiegészítőt. Rendőrnek jár a gumibot és a bilincs, katonának természetesen fegyverarzenál, de legalább egy sisak, kalóznak pedig a kampókéz mellett természetesen kalap is, hogy csak az alapkiegészítőket említsük meg. A legrosszabbul megint csak a királylányok és tündérek szülei járnak, mert ott akár a paróka is számításba jöhet, amit 2-3000 forint alatt kevés helyen lehet megúszni és ezek még csak az olcsóbb verziók, mert akár 5000 forint felett is költhet parókára ha a jelmez azt kívánja. Erre jön a világító korna, egyéb királynői ékszerek  és kiegészítők, vagy esetleg varázspálca, amiből szintén választhat világítót is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra