no

Megtaláltuk a legjobb karácsonyi vásárt Bécsben!

Úgy döntöttünk, idén a szokásos  bécsi karácsonyi vásár-háromszögünk  helyett új vásárokat fedezünk fel, ahol jókat lehet enni, inni és szintén nincsenek bóvli „kézműves” ajándékok. Bécsben élőket kérdeztünk, melyeket ajánlják, ezekbe látogattunk el.

Az általunk megkérdezettek szerint Spittelberg a legjobb. Sokan szavaztak még a Mária Terézia téren lévőre, és persze, a Városháza tér sem maradhatott ki a felsorolásból, de utóbbinál a legtöbben megjegyezték: bár a tér valóban gyönyörűen van feldíszítve, az árusok portékája viszont nagyon bóvli. Sajnos teljesen igazuk volt.

Minden vásárban kóstoltunk forralt bort, gyerekpuncsot és különböző ételeket. Volt, ahol majdnem kidobtuk a taccsot, de ezt leszámítva pozitív élményeink vannak. Szerencsére.

Wiener Christkindlmarkt - Rathausplatz

Idén is gyönyörűen díszítették fel a fákat; világító szívek, állatfigurák és ajándékdobozok lógnak róluk, és fura, de mégsem giccsesek. A faházakban kapható vásárfiáról sajnos ez már nem mondható el: bóvlibbnál bóvlibb karácsonyfadíszek, füstölőtartók, üvegfigurák, mézeskalácsok, bögrék és még sok minden, ami nem maradhat ki a kommersz karácsonyi készletből. Persze, az elmúlt pár évben ezt már megszokhattuk, ezért annyira nem csapott arcon minket a kínálat. Inkább már unalmas, mintsem kedvszegő.

Feltérképeztük az étel-ital szekciókat is. Túl sok jót nem tapasztaltunk: a kinderpunsch például annyira el volt fűszerezve, hogy egyikünk kolbászszagúnak vélte, míg másikunk csak simán szappanra asszociált a kóstolásakor. Tele volt szegfűszeggel és fahéjjal; csípett is, miközben túl édes is volt, szóval, gyomorforgató élményt jelentett, komolyan. Semmi esetre se próbálja ki, és a gyerekét se sokkolja vele, legalábbis ott, ahol mi pórul jártunk: a templomhoz közel eső részen, az első étel-ital bodegában kóstoltuk (a galériában van róla fotó is). A forralt borral különösebb gond nem volt, leszámítva, hogy ez is borzasztóan édesre sikerült. Kajában még mindig a würst a menő, abból is a sajtos (ebben az egyben nem lehet csalódni: konzekvensen azt az ízélményt adja vissza, amit várunk tőle), de rengeteg édesség is van, na meg olajban tocsogó tócsni. Nézze meg a fotókat a galériában!

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Wiener Christkindlmarkt Rathausplatz, 1010 Bécs  2013. 11. 16 - 12. 24. / naponta 10-21.30 óráig, P & Szo 22 óráig 12. 24-én 17 óráig  

Mariahilfer straße 

Mariahilfer Straße Bécs egyik leghosszabb és legismertebb bevásárlóútja. A karácsonyi időszak alatt teljesen lezárják a forgalom elől, így csak gyalogosan lehet végigjárni. Mi legalább negyed órát bolyongtunk az autóval, mire találtunk egy parkolóházat, ahol lerakhattuk a kocsit, mert természetesen esélytelen parkolóhelyre bukkanni. Ha nincs a kisujjában egy „ünnepi” Bécs-térkép, akkor a GPS sem segít, hogy a lezárt utcákat is betervezve szépen és akadálytalanul repítse el a célpontig. Szóval ha ön sem egy „mit fahrer”, parkoláshoz kerülje el a Mariahilfer Straßét és egyenesen a Múzeumi negyed (MuseumsQuartier, MQ) felé vegye az irányt, ahol van egy hatalmas parkolóház. Óránként három eurót (906 forintot) kell kiperkálni, de legalább közel van a vásár, és biztonságban tudhatja a kocsit. A jegyet semmiképpen se hagyja az autóban, mert csak azzal tud majd bejutni a parkolóházba a kirándulás végén!

De a vásár: ez egy egészen aprócska kis tér – pár árussal. Nagyon családias hangulata van, nincsen akkora tömeg, és szerencsére a silány kajától is megkímélik az arra járót. Nem olcsóbb, mint a többi, de itt láttunk először többféle forralt bort, puncsot és a kulináris felhozatal is abszolút különbözött a megszokottól. Az árakat és a kajákat is megnézheti a galériában. Ha vásárlással is egybekötné a vásározást, ezt ajánljuk, mert a Mariahilfer Straße tele van jobbnál jobb üzletekkel, egyszóval a shoppingolás után mehet is forralt borozni. Egy dolgot azonban ne felejtsen el: szombaton délután 6-kor zárnak a boltok, és vasárnap nincsenek nyitva

Spittelberg karácsonyi vásár

Ha ebbe a vásárba készül, akkor is a Múzeumi negyedben parkoljon, hiszen ez a legközelebb eső parkolóház. Persze, ha van idege helyben körözni addig, amíg felszabadul egy utcai parkolóhely, hajrá! Nekünk nem volt.

Ez az a vásár, amit mindenkinek látnia kell, ha bécsi kiruccanást tervez az ünnepek alatt. Ez már abban is eltér a többitől, hogy nem egy téren van, hanem egy kis szűk, kacskaringós utcán lehet bolyongani az árusok rengetegében. Itt sem kommersz cuccokkal bombázzák az embert: leginkább kézműves dolgokat lehet kapni, de azokból is az ötletesebbeket, színesebbeket. Nekünk nagyon tetszett. Bírtuk az ételeket is, nem láttunk cukortól roskadozó édességeket (a fánkon kívül), viszont kóstoltuk a Raclette brotot (fotó a galériában!!), ami ugyan rohadt drága – egy szeletke szendvicsért 4,5 eurót kérnek el (1400 forint) –, de elképesztően finom. A hamburger szintén ehető, a húskenyér látványa azonban elriasztotta lelkes csapatunkat, senki sem merte megkóstolni (ha ön esetleg már megtette, ossza meg velünk a tapasztalatait a Facebook-oldalunkon!). Vannak finom sonkák és sajtok, természetesen őstermelőktől (legalábbis ezt mondták magukról). Klikkeljen a fotóra, ha kíváncsi a legjobb vásárra!

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Spittelberg karácsonyi vásár Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs 2013. 11. 15. - 12. 23. / H-Cs 14-21, P 14-21.30 óráig / Szo 10-21.30, V & ünnepnap 10-21 óráig

Ön melyik vásárba látogat el idén?

Karácsonyi falu a Mária Terézia téren -  Maria-Theresien-Platz

Közvetlenül a Múzeumi negyeddel szemben, a Mária Terézia téren található ez a karácsonyi falu. Mivel az előbb említett két vásár nagyon közel van ehhez, ha van ideje, ezt is nézze meg. Itt leginkább ajándékokat tud beszerezni (találni egészen hasznos dolgokat is a porfogók között), miközben kívülről nézegetheti a Kunsthistorisches Museumot (Művészettörténeti Múzeum), vagy a Naturhistorisches Museumot (Természettudományi Múzeum) és persze a tér közepén lévő húsz méteres Mária Terézia-szobrot is megcsodálhatja. A legjobb, amit itt kóstoltunk, a sült gesztenye volt, abból azonnal be is vágtunk 4 zacskónyit (1 zacskó 2,5 euró, 755 forint). Az ételkínálat hasonló mint a spittelbergin, úgyhogy azt kihagytuk, de kóstoltunk különleges puncsokat – a kedvencünk a málnás és a sárgabarackos volt, ön se hagyja ki!

Karácsonyi vásár Cím Nyitva tartás
Karácsonyi falu a Maria-Theresien-Platzon Maria Theresien-Platz, 1010 Bécs 2013. 11. 20 - 12. 26. / naponta 11-22 / 12. 24. 11-16 óráig / december 25-26. 11-19 óráig.

Ha további kérdése merül fel a vásárokkal kapcsolatban, írjon nekünk levelet, vagy kommenteljen a Facebook oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra