Nem egyszerű mobilról bevásárolni az áruházak saját appjaival

Ismerős az az érzés, amikor átlapozva egy akciós katalógust, azt érzi, ez mindenképp kell, és az adott tárgy nélkül élni semmi értelme? Aztán persze totálisan elfelejti, hogy mit és hol akart venni, és már rég vége az akciónak, mire az adott boltba téved. Kíváncsiak lettünk, mit tudnak a nagy élelmiszer-láncok applikációi, érdemes-e letölteni őket, vagy csak a helyet foglalják a telefonon. Androidon minden alkalmazás elérhető, az Auchan az iPhone-osokat nem szereti, a Windows mobilosokra viszont senki nem gondolt, pedig az ilyen oprendszert használók száma egyre nő.

Tesco

Egy emberként ünnepeltük az online vásárlást, a visszajelzések szerint a vevők elégedettek, és a Tesco kommunikátorai sem panaszkodnak. De vajon meg lehet-e a villamoson rendelni a másnapi bulira valót? Meg lehet-e nézni, akciós-e az esőkabát a gyereknek?

Tesco programjában megtalálhatjuk a hozzánk közel eső boltokat, az akciós a katalógusokat, és bevásárlólistát is tudunk készíteni. A dolog furcsasága, hogy mivel eltérő az akciós kínálat, hiába írja ki, hogy a Bécsi úti hipermarketban van akciós állateledel, ráadásul 13 féle, a valóságban azt a válaszüzenetet kapjuk  "a csomagban nincs ajánlat". Az online bevásárlás sajnos nem működik, de a bevásárlólistával össze tudjuk állítani a vásárolnivalót, és akkor talán nem pakolunk be hatszor annyi dolgot a kosárba, mint kéne.

Aldi

A háziasszonyok boltja nem cifrázta az applikációját, egyszerűen felsorolják az egyes menüpontokat, sehol semmi csicsa. A dolog ott válik izgalmassá, amikor az első pont még mindig a Hurrá, nyaralunk! menüpont, napfényvédő táblázattal – ami sajnos nekünk nem nyílt meg –, viszont tehetünk egy csomó naptejet a kosarunkba. Az ajánlatok között helyet kaptak az új termékek (felhívom a figyelmet az igen olcsó kókuszzsírra: 1190 Ft/kg), de már az első karácsonyi sütemények is megérkeztek. Az akcióknál lehet kérni emlékeztetőt, ami jelez, ha már él az akció, illetve van bevásárlólista, ami ki is számolja, mennyit fogunk fizetni a boltban – kár, hogy csak az új árukat és az akciós termékeket lehet beletenni. Ráadásul kicsit el vannak dugva a menüpontok (a telefon menüjébe), így nem biztos, hogy mindenki elsőre megtalálja, hol és mit állítson be.

Lidl

A másik német bolthálózat programjában szintén az akciókkal szembesülünk először. Itt napok és tematika szerint vannak bontva a termékek, és itt is létezik kívánságlista, ahová be lehet tenni az akciós termékeket. A szórólapok letölthetőek, és be lehet állítani értesítést, ha már megvásárolható lesz a kívánt áru. Az áruházak listája szintén elérhető, a program megmondja, melyik a hozzánk eső legközelebbi üzlet. A tippek és segítség menüpont egy részét elfelejtették lefordítani, így a németesek gyakorolhatják a nyelvet.

CBA

Izgatottan vártuk, hogy mit villant egy igaz magyar üzletlánc, legyőzi-e a karvalytőkét. Sajna nem. A webáruház menüpontot választva egyszerűen átdob a weboldalukra, ami viszont nincs okostelefonokra optimalizálva, így finoman szólva is nehézkes lenne a rendelés. Vannak viszont receptek, ami nem feltétlenül rossz, ha nem jut eszünkbe semmi vacsorára. A globál menüpontról fogalmunk sem volt micsoda, majd kiderült, hogy ebben rejteznek az akciós menüpontok, melyek az akciós újságokat nyitják meg. Nézhetünk viszont reklámvideókat, már ha erre vágyunk. Van egy lista menüpont, ami viszont értelmezhetetlen, de sebaj.

Auchan

A francia nagyvállalat nem sokat cicózott: készítettek egy katalógusnézegető programot, ami semmi mást nem tud, mint hogy elektronikusan végignézhetjük a legújabb akciós termékeket. Ja, nagyítani és kicsinyíteni lehet azért benne. Izgatottan várjuk, mikor dobnak piacra egy rendes alkalmazást, amellyel legalább alapszintű dolgokat el lehet végezni.

G'Roby

magyar cég programja a legsokoldalúbb, amivel találkoztunk. A villamoson is tudunk online vásárolni, minden terméket meg lehet találni az oldalukon, sőt vonalkód olvasó is van a programban. Az ügyfélszolgálat egy gombbal érhető el, a program könnyen kezelhető és pillanatok alatt adhatunk le rendelést.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek