Olcsó halnak híg a leve

Nyilván kevés háztartásban méregetik a hiperben kapható fagyasztott halakat kiolvasztás utáni súlyát, a Dívány szerkesztőségében viszont ez máshogy van. Mivel többen is „halasak”, előszeretettel vásárolják a hiperekben kapható mirelit fajtákat, és többüknek feltűnt, hogy kiolvasztás után a halak meg sem közelítik a csomagoláson ígért mennyiséget.

Bár a csomagoláson fel van tüntetve, hogy az egy kilós kiszerelés, nyolcvan-kilencven százaléka csak a tényleges töltőtömeg (vagyis a hal, víz nélküli súlya), valójában a legtöbb esetben ez sajnos még így is átverés.

Mennek a hűtőbe, kiolvadni
Mennek a hűtőbe, kiolvadniDívány

Annak jártunk most utána, hogy a hiperben legjobban fogyó fagyasztott halak jeges állapotban, illetve kiolvasztott mivoltukban mennyit nyomnak. A halakat az általunk ismert legkíméletesebb módon, a hűtőben hagytuk felolvadni.

Az eredmény elég siralmas lett, ezután inkább kimegyünk a piacra és veszünk friss halat. Ja, nincsenek jó halasok! Akkor ezentúl odafigyelünk.

Ketten, két hiperben vásároltuk meg a halakat, természetesen nem tudtunk megvenni minden kapható márkát, így elsősorban a jelenségre szeretnénk felhívni a figyelmet: a legtöbb mirelit hal árában nem csak a "hús", de a víz is fel van számolva. A jó hír viszont, hogy három zacskóban az ígértnél több halat találtunk.

Delforg, Pangasius filé, (1000 g)

Elvileg 800 gramm hal van a zacskóban, gyakorlatilag a négy hatalmas szelet összesen 710 grammot nyomott kiolvasztva. A szeletek furcsán néztek ki, az egyik oldaluk pépes volt és mállott,a másik oldal viszont egyben tartotta az egészet. Érzésre nem volt nagyon vizes, a szeletek nem estek szét.

Classic, gyorsfagyasztott Pangasius filé (1000 g)

Az ígért töltőtömeg 800 gramm helyett, 738 gramm volt, amit a konyhamérlegen mértünk. A hal elképesztően gagyin nézett ki kiolvasztás után és kevés egyben maradt szelet volt a zacskóban. Tetézte a dolgot, hogy hiába csöpögtettük le róla a vizet, érezhetően állt a húsban a lé. Valószínű, hogy inkább ki kellett volna nyomkodni, de akkor mi maradt volna a halból, pép??

Premiuim fish, natúr halfilé (1000 g)

„Ennél undorítóbb halat, még életemben nem láttam!” – kiáltott fel az egyik kollegina, és igen, többen kiokították már arról, hogy a szót „undorító” nem használjuk ételre, mégis ez volt az első, ami kikívánkozott belőle, mikor meglátta a kiolvasztott natúr halfilét.

Meg kell, hogy mondjuk, tényleg nagyon fura ez a hal, teljesen szétesett és a szaga sem volt valami fenséges. Állagra egyébként hasonló volt, mint az előző pangasius, csak még rosszabb: vizesebb és pépesebb. Valószínű megtaláltuk azt a terméket, amit SOHA-AZ-ÉLETBEN-NEM-FOGUNK-MEGVENNI. Az meg egyenesen felháborító, hogy a töltőtömege a cég szerint 1000 gramm, a valóságban ez csak 743 gramm volt. De tényleg, azért kamuzhattak volna valamivel enyhébb töltőtömeget is.

Classic, gyorsfagyasztott hekkfilé (1000 g)

A turpisság itt is meglátszódott: 107 grammnyi lecsalt hússal próbálták kiszúrni a szemünket, de legalább az összes (jó, majdnem az összes) filé egyben olvadt ki, és nem apró darabokban, ahogyan a Pangasius vagy a natúr halfilé. Apropó, utóbbit talán úgy is jellemezhetnénk, mint a halak húsvéti sonkáját, ugyanis egy az egyben azt a látszatot kelti, hogy több, apró kis halcafatból lett összepréselve. Ez pedig nem a legmegnyerőbb tulajdonság, ugye. Szóval hekkfilé: hasonló áron van, mint a törzs, valamivel(?) kevesebb a kiolvasztott súlya (ami ugye kérdéses a csontok miatt, simán lehet, hogy jobban jár a filével!) és még csak szálkákra sem kell vadászni, meg fuldoklani sem kell a vasárnapi ebéd közepette.

Classic, gyorsfagyasztott alaszkai tőkehalfilé (1000 g)

Nagyon finom, friss tengerillata volt felolvasztás után és szerencsére maradtak a csomagolásban szét nem esett filék (is). Itt is csalódnunk kellett viszont, ami a valós töltőtömeget illeti, ugyanis pont 188 gramm volt az eltérés a megadott és az általunk lemért súly között. Nem bánnánk, ha összekapná magát egy kicsit a forgalmazó és rendesen lemérné a portékát. Vagy a mi mérlegünk csal?!

Az egyik legelfogadhatóbb hal ez volt a teszten, nem lettünk rosszul tőle, sőt! el is fogyasztottuk.

Mellesleg tudta, hogy a tőkehalból kiváló kibbelinget lehet készíteni? Ja, hogy mi az a kibbeling? Klikk → ide és megtudja!

Delforg, Alaska Pollock (sárga tőkehal)

Na, ez az igazi átverés, halnak tűnik, valójában egy hal alakú szivacs. Kiolvasztás után úgy tűnt, a szeletek szépen egyben vannak, de amikor hozzáértem, a legkisebb nyomásra ömleni kezdett belőle a víz. Először egy rácsra tettem, hogy ott csorogjon ki belőle az, aminek ki kell. Ez volt az első mérés, ekkor az elvileg 800 gramm hal 698 grammot nyomott. Csakhogy még mindig annyira vizes volt, hogy két tenyerem között finoman kinyomkodtam belőle még egy adag vizet, ez volt a második mérés: az eredmény 614 gramm. Mivel többször próbáltuk már ezt a fajtát, és igazán egyedül halpogácsához vált be, ahhoz viszont kicsit sem lehet vizes, azt is megnéztem, mennyit nyom akkor, ha rendesen megszabadítom az összes létől: ekkor a maradék 453 grammnyi hal volt, vagyis a 90 dkg halas halpogácsa recepthez ebből 2 kilónyit kell venni.

Tőkehal

A közönséges tőkehal hossza 1-1.5 m, súlya egészen 50 kg-ig terjedhet. Testének szürke alapszínén apró, sárgás pettyek vannak elhintve, oldalvonala mentén fehér sáv húzódik végig; hasa világosabb színű és nincsen pettyezve. Forrás, illetve minden a tőkehalról és fajtáiról: Magyar Elektronikus Könyvtár

Mindemellett a tőkehalat kóserek is ehetik, mert pikkelye és uszonya is van. További kóser hal még: lazac és a pisztráng.

Seamaster, Tilapia, (500 g)

A tilapia csomagban szép vaskos halszeletek lapultak, amelyek a kiolvasztás után kellemes meglepetést okoztak, az ígért 400 gramm helyett 417 grammnyi halat mutatott a mérleg. A felolvasztott szeletek egybenmaradtak, nem nyúltak, nem mállottak. Illatuk sem frissen, sem megsütve nem sok van, halíze is elenyésző – ideális választás azoknak, akik csak óvatosan ismerkednek a hallal.

tilápia

Royal Greenland, lepényhal (500 gramm)

Fajlagos árát tekintve a teszt legdrágább hala volt. Kiolvasztva sajnos ez sem hozta az ígért 450 grammos töltőtömeget, ebből 416 grammnyi maradt. Ami viszont maradt, az bőven felülmúlta a mirelit halakkal kapcsolatos bármilyen elvárásomat. Gyönyörű, hajszálvékony lepényhalszeletek, tökéletesen egyben, finom, friss tengerillattal. Nyersen is nagyon vonzó volt, és megsütve sem csalódtunk benne, ez egy igazi luxushal, amit fagyasztva is meg lehet venni, az elkészített végeredmény is jó lesz.

lepényhal

Bónusz szekció: a hekktörzsek

A hekktörzs is veszít a súlyából kiolvasztás után, de arányosan kevesebbet, mint a filék, mert ugye a súly egy része csont, ami állandó tömegű. Ezért kerültek ide a bónusz címszó alá.

Balatonparti ízek, tengeri hekktörzs (1000 g)

Igazán megnyerő a csomagolás szövege: „Balatonparti ízek”. A valóságban viszont felejtse el, hogy ugyanolyan hekket fogg összerittyenteni pár perc alatt, mint amilyen a balatoni, ha csak nem használ fáradt huszadrangú olajat, és nincsen rendszerváltás előtti ipari olajsütője. Ráadásul ezek apróbb méretű halacskák, a gyerek biztosan jól lakik eggyel. Ami pozitívum, több lett a lemért súlya, mint amit megadtak a csomagoláson.

Hekk egyenlő Balaton

Ha nem tudná, a hekknek maximum annyi köze van a Balatonhoz, mint a Győri keksznek a magyar termékekhez. A hekk tengeri ragadozó hal, nyílt vizekben 200-300 méteres mélységben él. Tehát nem ott fogják ki frissen a balcsiparton, és nem, még csak nem is édesvízi hal. Forrás: wikipédia.org

Classic, gyorsfagyasztott hekktörzs (1000 g)

Hekktörzs vagy hekkfilé?

Ennél a terméknél volt a legtöbb eltérés a forgalmazó javára: 900 gramm helyett, 972 grammot mértünk a konyhamérlegen, vagyis ebben a csomagban 8 százalékkal több hekk lapult, mint amit a gyártó és a műanyag csomagolás ígért. Kiolvasztva egyben maradt, amit egy egész haltól azért nagyjából el is várunk.

A kétféle hekktörzs közül, ha választani kellene, mégis inkább a "Balatonparti ízek” változatot vennénk, az szebben van megpucolva, ezért jobb benyomást keltett bennünk.

Hal fajtája Csomag mérete Fajlagos ár Ft/kg Hal elvi súlya Hal tényleges súlya Eltérés %
Classic, gyorsfagyasztott hekktörzs 1000 gr 1290 900 gr 972 gr +8
Balatonparti ízek, tengeri hekktörzs 1000 gr 1399 900 gr 950 gr +5,55
Seamaster Tilapia 500 gr 1998 400 gr 417 gr +4,3
Royal Greenland Lepényhal 500 gr 3380 450 gr 416 gr -7,6
Classic, gyorsfagyasztott Pangasius filé 1000 gr 939 800 gr 738 gr -7,75
Delforg Pangasius 1000 gr 1190 800 gr 710 gr -11,3
Classic, gyorsfagyasztott hekkfilé 1000 gr 1286 900 gr 793 gr -11,88
Delforg Alaszka pollock 1000 gr 1490 800 gr 698/614/453 gr -12,8/-23,3/-43,4
Classic, gyorsfagyasztott alaszkai tőkehalfilé 1000 gr 885 800 gr 612 gr -23,5
Premiuim fish, natúr halfilé 1000 gr 789 1000 gr 743 gr -25,7

Ön melyik mirelit halat veszi? Írja meg nekünk aSHOPAHOLIC Facebook oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Mustra