no

Teszt: a futócucc, amiben nem fog izzadni

Ahogyan a futócipőtesztnél, úgy most is inkább arra mentünk rá, hogy használat közben miképpen teljesítenek a kevésbé hájpolt márkájú sportruhák. Gyors kis magánkutatásunk szerint legtöbben az ismert márkákat, illetve a népszerű ruházati márkák sportszekciójának kínálatát használják: a Nike, Adidas, vagy a H&M termékeit részesítik előnyben. Pedig simán elképzelhető, hogy ez csak azért van, mert még nem próbálták ki a (Magyarországon) kevésbé ismert sportcuccokat. Ezeknek jártunk most utána.

Különböző edzéstípusokhoz próbáltuk a ruhákat: tollasoztunk, kosaraztunk, futottunk és teremben kondiztunk. Mindegyik megállta a helyét a teszten; volt, amelyiket jobban szerettük, de bármelyiket habozás nélkül megvennénk.

Ezúttal ketten próbáltuk ki három különböző márka (futó)ruháit, és mind igen jól teljesített: izzadni nehéz bennük, kényelmesen edzeni viszont annál egyszerűbb.

J.: „Lassan egy éve sportolok rendszeresen (futok és konditerembe járok), de kifejezett edzőszerelésem nem volt. Van pár tréningruhám és rövid gatyám alsónak, fölülre meg sima, a H&M-ben kapható legolcsóbb ujjatlan felsőt vettem. Úgy gondoltam, nem lehet nagy differencia gatya és gatya között, vagy éppen póló és póló között. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen különbség van, ha kifejezetten erre célra gyártott ruhákban edzem. Ez a teszt tökéletes volt arra, hogy átgondoljam az eddigi tapasztalataimat, és hogy ezután a közelébe se menjek a sima egyszerű tréningnek vagy trikónak. Legalábbis edzésre semmiképpen sem venném ezeket fel újra.”

S.: „Évek óta futok, de még sosem próbáltam ezeket a márkákat. Rendszerint Nikeban és Adidasban sportolok, de van tréningnadrágom (amolyan leggings-féle) a H&M-ből is. Nekem ezek eddig beváltak, nem különösebben volt problémám velük. Ám, minthogy mindig jó új cuccokat kipróbálni, kíváncsi voltam mit tudnak az alábbi darabok.”

Columbia,  Freeze Degree Polo (14 990 forint)

A Columbia legújabb kollekciójából próbáltuk a hűtőpólót: „Az Omni-Freeze ZERO a hűtőtechnológia legújabb generációja. Képzeljünk el egy poliészter anyagú pólót, aminek a belső felületére több ezer 4 mm-es, úgynevezett hidrofil polimergyűrűt helyeznek. Amikor a tömött buszon állva a 35 fokban elkezdünk izzadni, az anyag és ezek a kis gyűrűk elszívják a bőr felületén keletkező nedvességet, miközben a gyűrűk kis méretű tóruszokká duzzadnak. Ez a folyamat hőenergiát von el, így csökken az anyag és annak környezetének hőmérséklete, és kellemes, hűsítő érzést kap a test. A mechanizmus azonnal beindul, amikor nedvesség éri az anyagot, és így megkíméli viselőjét az átizzadt daraboktól és a rossz közérzettől. Ráadásul, nem zavaróak a kis duzzanatok; nem okoznak kényelmetlen érzést, még ha éppen ingben, pólóban, sapkában, vagy akár cipőben is vannak” – mondta el a Díványnak a Columbia munkatársa.

Bár a tömött buszon nem próbáltuk, 35 fokban tollasoztunk és futottunk benne. Meglepő módon tényleg nem volt nedves a felső, sőt, még csak nyirkos sem.

J.: „Kicsit aggódtam, hogy izzadni fogok a Columbia pólójában, mert elég vastagnak és zártnak tűnt az anyaga. Felvéve viszont nagyon kellemes viselet: puha és egyáltalán nem tapad a testhez. Körülbelül két órát tollasoztam benne a kertben, és tényleg nem izzadtam meg. Vagyis izzadni izzadtam, de a póló végig teljesen száraz maradt a hónom alatt és a hátamon is. Egy helyen látszódott csak az izzadás: a sportmelltartó pántja annyira nedves lett, hogy átütött a pólón is. Ahol viszont csak a bőrömmel érintkezett, semmi látható (és érezhető) jele sem volt a verejtékezésnek. Nem bánnám ha a Columbia kifejlesztene hasonló anyagból egy sportmelltartót is… A póló színe nagyon tetszik: élénk, és mivel egyszínű, nagyon jól kombinálható bármilyen alsóval. (Mert hát ugye, ez sem mellékes szempont.)”

S.: „A legnagyobb hőségben nem mertem kimenni futni, ezért délután három óra körül merészkedtem csak elő a házból. Mondjuk, még ekkor is rohadt meleg volt, ezért a szokásos öt kilométer helyett csak hármat teljesítettem. Nagyon jó érzés volt a Columbiában futni, mert azon a testfelületemen, amit a póló fedett, egyáltalán nem égetett a Nap, és megkockáztatom, hogy hűtött is. Az mindenképpen igaz, hogy átengedi az afrikainak mondható kánikulában tényleg inkább csak szellőcskének nevezhető szellőt, ami a futás közben generálódik, ezáltal kellemes komfortérzetet ad. A másik észrevételem, hogy a csupaszon maradt karomon tökre éreztem, hogy baromi nagy ereje van a Napnak, míg a póló nagyon jól védte a vállamat is."

The North Face, Better than naked singlet (8900 forint),  és Running short (10 400 forint)

J.: „Amikor először megláttam a North Face szettjét, azonnal szerelembe estem – bármiféle közhely nélkül. Tök jók a színei: se nem túl csicsás, se nem túl egyszerű. Akkor még nem is sejtettem, hogy nem is ez a legjobb tulajdonsága. Amikor először elmentem benne futni, egyszerűen nem akartam elhinni, hogy mennyire kellemes viselet. Olyan érzésem volt benne, mintha tényleg nem lenne rajtam semmi (nyilván erre utal a megnevezése is), ezáltal a nagy melegben is élmény volt benne a futás. Nagyon jól szellőzik, nem izzadtam meg benne, ez az abszolót must have! kategória! Soha nem volt még ilyen jó érzés, bármiben is futottam, nem szívesen válok meg tőle a teszt végén. Ennek az anyagában is van UV-szűrő, illetve hasonló elven alapul az anyag, mint a Columbia hidrofil polimergyűrűs technikája, ebben az esetben, ez „flashdry”. És tényleg, lehetetlen, hogy nedves legyen a szett.

Külön bírtam, hogy van a sortban egy beépített bugyiszerűség is. Baromi kényelmes, és legalább takar, ha a sort szára felcsúszik edzés közben. Amiért szintén bónusz pont jár: van zsebe! Persze nem túl nagy, de egy mp3-játszó, egy kulcscsomó és egy zsepi simán elfér benne. A legjobb választás!”

S.: Nekem is az a véleményem mint J.-nek, borzasztóan jó sportruha, az meg csak külön klassz, hogy jól is néz ki. Mondjuk, nekem ez utóbbi annyira nem kritérium. Egyébként, nem csak a sort kényelmes, a felső is tökéletes. Jól szellőzik, nem tapad, és elszívja a nedvességet. Egyet azért hiányoltam: a beépített melltartórészt. Szerintem kifejezetten jót tenne neki, akkor válna igazán nagy kedvencemmé. Persze, ha akciós lenne, egy percig sem gondolkoznék, hogy megvegyem-e.”

Helly Hansen, W pace supportive singlet 2 (13 990 forint), W pace tights 2 (19 990 forint)

J.: A HH sportruhája annyira nem fogott meg, a színei sem tetszettek annyira, mint az előző két márka cuccai, ahogy a felső fazonja sem. A póló túl hosszú (ami egyébként hálás lehet a feszülős gatya miatt, mert simán el tudja takarni a tevepatát is), simán segg alá ér, így én inkább kicsit feljebb húztam. Emiatt rétegződött az anyag a derekam környékén, szóval könnyebben is megizzadtam – ez ám a 22-es csapdája. Valamivel vastagabb az anyaga, mint a NF-nek és a Columbiának, mivel ez már az őszi kollekcióból van. Viszont ha őszi, és már a hidegre gondolnak, minek gyártanak ujjatlan verziót? Szóval nem voltam vele teljesen megelégedve, mert láthatóan izzadtam benne; kicsit kellemetlen is ez a vastag anyag (természetesen ha már kicsit jobban lehűl az idő, tökéletes lesz). Azonban egy dolgot muszáj kiemelnem: VAN BENNE BEÉPÍTETT MELLTARTÓ! És nem, nem egy gagyi valami, ez kérem szépen egy rohadt profi melltartó. Azt nem mondom, hogy valóban nagy mell esetén nem jön jól alá a sportmelltartó, de a kettő együtt csúcs! Elképesztően jól tartotta a mellemet úgy, hogy közben még levegőt is kaptam futás közben. (Mert ugye, probléma lehet, hogyha mell alatt szoros a melltartó, nehéz benne levegőt venni. De erről majd abban a posztban, amit arról írunk, hogyan találjuk meg a legjobb sportmelltartót!) Szóval ez utóbbi fícsör kompenzálja az izzadást, meg hogy maga a póló nem is annyira tetszik magamon - végül is futásnál az a lényeg, hogy kényelmes legyen. Na jó, az izzadás azért megmarad problémának, mert ha már hidegebb lesz, nem szívesen rohangálnék egy nedves pólóban…

„A gatyáról nem sok mindent tudok mondani: kényelmes, de ez is meleg egyelőre. Mondjuk, nekem nagyon fura, hogy ilyen feszülősben futok, de persze, amikor hideg van, már nem vehetem fel a kis sortot. Sajnos. Ennek is jár a bónusz pont a zseb miatt. Szintén elfér benne egy kisebb mp3-játszó, egy kulcscsomó és egy zsebkendő is.”

S.: "Hasonló a véleményem nekem is. A felső egészen jó, bár kicsit csalódás az előző kettő után: én is izzadtam benne. A hosszúsága nekem külön jól jött, mert nemrég szültem, és a plusz kilók még itt-ott látszanak; ezzel a pólóval viszont jól el tudtam takarni a domborulatokat, főleg a fenekemet. A nadrág (S-es méretű) nekem kicsit hosszú volt, mivel elég alacsony vagyok (157 cm), ezért vissza kellett hajtani a derék részénél. Kényelmes volt benne futni, a lyukacsos résznél jól szellőzött.”

Termék Funkcionalitás (maximális 5 pontból) Kényelem (maximális 5 pontból) Kinézet (maximális 5 pontból)
Columbia 5 5 5
The North Face/felső 5 5 5
The North Face/gatya 5 5 5
Helly Hansen/felső 4 4 3
Helly Hansen/gatya 4,5 4 4

Bónusz: Helly Hansen futócipő: Kenosha HT (32 990 forint)

Kipróbáltuk a legújabb HH futócipőt is, és egyöntetűen bírtuk. Kényelmes, jó a párnázottsága, és még jól is néz ki.

J.: „Nagyon kényelmes benne futni a pályán, kifejezetten élveztem. Az NF vagy az Asics már korábban tesztelt cipőjéhez tudnám hasonlítani. Nagyon jó a párnázottsága, és keskeny a kialakítása. Egy picit drága, de ha marad belőle méret a leárazásig, elképzelhető, hogy beújítok egy ilyet.”

S.: „A sarokrésznél nagyon puha a talpa – a szigeti pályán alig érezni, hogy van valami a lábon. Van rajta fényvisszaverő, így este is nyugodtan lehet használni, de csak futópályán, aszfaltra nem jó. Legalábbis futni ne fusson benne. Amíg elsétál a pályáig, addig tökéletes. Nekem egy kicsit szélesebb a lábfejem mint J-nek, azonban így is kényelmes volt a cipő. Azt hiszem, ez egy nagyon jó fejlesztése a Helly Hansennek.”

Ön milyen ruhában sportol szívesen? Esetleg van véleménye, tapasztalata a teszteltekről? Írja meg nekünk a Shopaholic Facebook oldalán.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra