Nyaralás helyett maradjon otthon!

Augusztus van, és még nem volt sehol nyaralni, viszont maradt egy csomó szabadsága? Ne stresszeljen rá, bebizonyítjuk, hogy otthon is lehet közel ugyanolyan pihentetően és szórakoztatóan nyaralni, csak kevesebbe kerül, hiszen nem kell utazni, nincs szállás díj, nem lesz csalódott mert nem tengerre néző szobát kapott, és nem is kell idegeskedni, hogy bármit is lekésnek. Készüljön azért rá, csomagolni persze nem kell, de takarítson ki, vagy akár vegyen  új ágyneműt, de legalább egy szép csokrot a nappaliba, hogy tényleg úgy tudja érezni magát a „nyaralása” kezdetekor, mintha valóban egy ötcsillagos, de annál otthonosabb szállodában lenne.
Vegyük sorra mit csinál egy átlagos nyaraló, és meglátja, hogy ehhez aztán nem feltétlen kell elutazni: így egy csomó pénzt is megspórol, ráadásul még ki is kapcsolódik, mint egy igazi lokálpatrióta.

Strandolás és napozás

5665 Bupesten a Palatinus Strand
H. Szabó Sándor / ORFK Légi felvétel

Biztos, hogy akad a lakóhelyéhez közel egy strand vagy egy , de akár egy aquapark is, szóval valami olyan hely, ahova nyugodtan kifeküdhet napozni. Az eredmény ugyanaz lesz, mintha több száz vagy akár ezer kilométerre teszi ugyanezt, ráadásul nem is un rá a medence melletti keresztrejtvényfejtésre, és a strandrádiókra, ahol egy nap végtelenítve hallgathatja meg ugyanazt a 30-40 aktuális slágert. A strandok ráadásul gyakran olcsóbbak a helyi lakosoknak (szóval lakcímkártya legyen önnél), és ha véletlenül, a gondos naptejezés ellenére mégis leég, akkor sincs az a kényszer, hogy már megvette a heti bérletet. Sőt: ha van, használja inkább a saját kertjét, esetleg otthoni medencéjét, és készítsen magának egy jó limonádét, állítsa össze kedvenc zenéit, és ebédre hozasson magának pizzát.

Városnézés

Persze biztos, hogy ismeri a várost, amiben él, de kérdés az, hogy mennyire? A legtöbb helyen rendeznek az általános és a középiskolásoknak várostörténeti vetélkedőt, aminek szerves része szokott lenni egy teszt, különböző kérdésekkel, amit csak úgy tud megválaszolni, ha felkeresi az adott helyet. Nem is gondolná mennyi érdekesség mellett sétál el nap mint nap, mikor például munkába megy. Ugyanez igaz a fővárosiakra is, akik lehet naponta mennek el például a Hősök tere mellett, de ismerik a történetét? És a saját kerületük minden zeg-zugát, régi házát és azok érdekességeit? Már egyre több a tematikus városnéző túra Budapesten, de hasonló témákat saját városában is tud keresgetni, és utánanézni.

Múzeumlátogatás

Kritikusok
Dósa András / Indafotó

Mikor járt utoljára az önhöz legközelebb eső múzeumban? Talán ismeri a nagy múzeumok állandó kiállításait, de mi a helyzet a kicsikkel? És a tematikusakkal, legyen szó BKV múzeumról vagy Posta múzeumról? Ha hiányzik a nyaralásából, hogy múzeumokba járjon, akkor menjen el abba, ami a legközelebb esik önhöz. Akár Budapesten él, akár nem, biztosan talál újdonságot, legyen szó időszaki kiállításról, galériákról, vagy tematikus gyűjteményekről.

Étterem, új ételek

Ehhez sem kell messzire utazni. Próbáljon ki otthon egy éttermet, ahol még nem járt, de érdekesnek találja. Vagy kedvenc éttermében rendeljen olyat, amit eddig sosem próbált ki, de már régóta szemezett vele: most megteheti, hiszen nyaral. Sőt, gondoljon bele, ha elutazik és ott fedez fel egy jó éttermet, ki tudja mikor tud oda visszamenni, így viszont gyakorlatilag bármikor átélheti újra az élményt. Attól még, hogy otthon maradt, csinálhat úgy, mintha egy rendes vakáción lenne. Ne foglalkozzon a főzéssel se, hiszen nyaral!

Vásárlás

A hasznavehetetlen szuvenírekre sem kell költeni, ha itthon nyaral, így több marad bármi másra. Mit szokott vásárolni, ha nyaral? Valami ruhadarabot vagy ékszert, amiről mindig a nyaralása jut eszébe? Miért ne tehetné ezt meg itthon is? Vagy valamilyen emléktárgyat? Akkor nézzen szét a kedvenc boltjaiban és vegyen magának valamit. Ha pedig a különleges fűszerek vagy konyhai alapanyagok szerelmese, akkor vegyen valami újdonságot az erre szakosodott, legközelebbi boltban.

Feltöltődés

A belváros közepén persze nehéz a tenger frissítő szellőit imitálni, de nem is kell, anélkül is lehet irigylésreméltóan kisimult mikor szabadsága után visszatér a munkahelyére. Tartson egy kényeztető napot. Most van ideje, látogassa meg kozmetikusát, fodrászát, és mivel ugyebár nyaral, jutalmazza meg magát olyannal, amit nem szokott gyakran. Próbáljon ki valamilyen masszázst, vagy aromaterápiás kezelést például.

Semmittevés, olvasás

shutterstock 117237259

Ehhez aztán végképp még csak ki sem kell mozdulnia otthonról. Aludjon egy egész napon át, olvasson könyvet reggeltől estéig, ezért tényleg felesleges lenne elutaznia.

Túrázás

Ha az erdőbe vágyik, akkor sétáljon vagy túrázzon egyet a környéken. Biztosan talál olyan útvonalat, amin még nem járt, vagy amit nemrég raktak rendbe. Menjen végig azokon a helyeken, ahol gyerekként járt legutoljára, vagy nézze meg, milyen az erdő a nyár közepén. Egyre több kalandpark is épül szerte az országban, kipróbálhatja az önhöz legközelebbit, vagy biciklivel is bejárhatja a környéket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra