no

Buktak a drágák a folyékony- és finommosószerek tesztjén

A színes ruhák mosása mindig izgalmas: mi mit fog össze, milyen színű lesz a kedvenc sárga blúz, ha együtt mossuk a sötétkép nadrágunkkal? És akkor még szó sem esett a fekete cuccokról, melyek – legalábbis nálam – néhány hónap alatt fakó szürkévé válnak.

93016727
Eli Kaplan

"Erre a problémára nyújt megoldást az új Perwoll Black Magic folyékony mosószer, mely különleges feketeség-megújító formulájának köszönhetően védi a textileket a fakulástól" - győzköd minket a Henkell.

A valóság teljesen más - írja a legnagyobb német fogyasztóvédelmi magazin, a Test. A csapat 10 színes ruhákra, 5 finom anyagokra, és 4 direkt fekete ruhákhoz kifejlesztett mosószert vizsgált meg.

A metódus

Értékelés:

A teszt során azt vizsgálták, egy termék milyen eredményt tud felmutatni a szennyeződésekkel szemben (40%), mennyire tartják a textilek a színüket 10 és 20 mosás után (15%), és számításba jött még az elszíneződés, a textil károsodása (10%), és a használati útmutató(5%).

Tesztelés: 57 háztartásban trikókat és törülközőket használtak egy héten át. A laborban került sor a vizsgálatra, itt is mosták ki a koszos darabokat. A színes mosáshoz ajánlott mosószereket 40 fokon mosták ki, úgy hogy 4,5 kiló ruhát pakoltak a gépbe. A többi mosószer esetében mindössze 2,5 kiló került bele. Ezután 5 szakértő vizsgálta meg a textileket és az eredményt.

Mi micsoda?

Színes mosószerek: ezek a termékek nem tartalmaznak fehérítőt, és a gyapjú és a selyem kivételével az összes színes ruhához megfelelőek. Minden programon használhatóak 30-60 fokig. Néhány termék optikai fehérítőt tartalmaz (úgy néz ki a ruha, mintha fehérebb lenne, de valójában nem), melyek a pasztell színeket esetlegesen megváltoztatják.

Finommosószerek: Ezeket a termékeket kifejezetten a finom anyagok mosására fejlesztették ki, és kézi mosáshoz is megfelelőek. Védik a színt és az anyagot is, nem tartalmaznak sem fehérítőt, sem optikai fehérítőt. Gyakran tartalmaznak szappant is.

Fekete mosószerek: Kifejezetten a sötét és fekete ruhákhoz lettek kifejlesztve, általában ugyanazokkal a tulajdonságokkal bírnak, mint az általános mosószerek.

Gyapjú mosószerek: Ezeket a gyapjú és a selyem mosására fejlesztették ki, ph-semlegesek, és nem tartalmaznak proteáz-enzimeket, melyek az érzékeny anyagokat tönkretehetnék.

Persil Color Gel gold

Persil-Color-Gel-gold

A mosószer 20 fokon nem túl hatékonyan, ám negyvenen már megfelelően távolítja el a szennyeződéseket. A világosabb színek esetében jól teljesít, sötétebbek esetében nem annyira. Környezetvédelmi szempontokból nem kapott minősítést. A termék pozítiv tulajdonságai közé tartozik, hogy olyan speciális enzimeket tartalmaz, melyek a bolyhokat elsimítják. A gyapjú filcesedése ellen sajnos nem hat, de a gyapjút úgyis külön kell mosni, speciális mosószerrel.

 

Domol Color

Domol-Color

A Rossmann terméke nem drága, és a foltok eltávolításában is jeleskedett. Ez már elég indok lehet, hogy azonnal a kosárba tegyük, pasztell színek esetében azonban nem ajánljuk, ugyanis fakítja azokat. Ennek oka valószínűleg az optikai fehérítő lehet, ami jó a szürkeség ellen, viszont nem jó ha világoskék vagy rózsaszín ruhákkal rendelkezünk.

 

Frosch folyékony mosószer

frosch

A bio-, vagy legalábbis környezettudatos mosószerként forgalmazott termék nem is flakonban van, hanem újratölthető csomagolásban. Kisgyerekesek azonban nem ajánljuk, és nem azért, mert nem megfelelően harcol a környezetszennyezés ellen, hanem azért, mert nem tisztít eléggé. Ráadásul bolyhossá is teheti a ruhákat, mely esetben csekély vigasz, hogy legalább a környezet jól jár.

 

Ariel Color&Style mosógél

ariel-color-style

Nem ajánlja a Test magazin sötét ruhákhoz az Ariel mosógéljét, és a ruhák bolyhosságára sincs jó hatással. Ráadásul az adagolás biztonsága sem megfelelő.

 

Denk mit színes ruhákhoz

denkmitf

A Drogerie Markt terméke a középmezőnyben végzett mindenféle szempontból, kivéve a vizekre gyakorolt hatását. Itt bizony alaposan lepontozták, ráadásul ellensúlyozni sem tudja extra mosóhatással vagy ruhavédelemmel.

 

Lenor folyékony mosószer

lenor folyekony

Nem távolítja el a szennyeződéseket, nem védi a ruhát és a környezetet sem – röviden így lehetne összefoglalni a Lenor eredményét. A teszt szerint a törülközők beszürkültek, nem lettek finomak és puhák, és még a foltok is maradtak.

 

Perwoll Color Magic

perwoll magic color.png

Folteltávolításban nem jeleskedett, viszont védi a textilt a Perwoll mosószere. A teszt szerint viszont nem könnyű tanulmányozni a használati útmutatót, ráadásul annyira nem is olcsó.

 

Tandil Fein finommosószer

 
tandil
Az Aldi terméke igen olcsó, ráadásul mosóhatásban sem rossz, hatékonysága megkérdőjelezhetetlen. Ennek ellenére csak kielégítő minősítést kapott a laptól, ugyanis a foltokkal nem tud mit kezdeni. Ráadásul a sötét ruhákat fakítja, és a környezetre sem gyakorol túl jó hatást.
 

Fekete mosáshoz ajánlott termékek

Denk mit Black Sensation

denkmitblack

A Drogerie Markt saját márkás terméke kielégítő eredményt kapott - ez egyébként 3-asnak felel meg az ötös skálán -, annak ellenére, hogy a mosóhatását jónak értékelték. Sok pontot vesztett a termék a nem megfelelő tájékoztatáson, hogy nem egyértelmű, milyen ruhákhoz ajánlják. Ráadásul a vizekre sincs túl jó hatással.

 

Formil black

Formil black

A Lidl terméke a kosszal megbírkózik, a foltokkal azonban nincs barátságban. Ráadásul a ruhák az ígérettel ellentétben fakulnak ezzel is.

 

Coral Black Velvet

Coral black velvet

Az itthon csak interenetes áruházakban elérhető terméket felesleges is megvenni

 
Mosószer gyártó/forgalmazó kiszerelés mosások száma ár/mosás ár végeredmény
Persil Color Gel gold Henkell 1 liter 27 55,- 1490.-
Domol Color Rossmann 1,5 liter
30 33.- 999.- kielégítő
Frosch folyékony mosószer Erdal GmbH
2 liter 20 94,- 1890.- kielégítő
Ariel Color&Style mosógél P&G 1,4 liter 21 76,- 1599.- kielégítő
Denk mit színes ruhákhoz DM 1,5 liter
20 55.- 1100.- kielégítő
Lenor folyékony mosószer P&G 1,3 liter 18 99.- 1790,- hiányos
Perwoll Color Magic Henkel 3 liter 50 41.- 2090,- kielégítő
Denk mit Black Sensation DM 1 liter
30 23.- 700.- kielégítő
Formil black Lidl 1,5 liter 20 39,- 799.- kielégítő
Coral Black Velvet Unilever 1.5 liter 20 72.- 1450.- hiányos
Perwoll intenzív fekete Henkel
3 liter 50 41,- 2090.- kielégítő
Tandil Fein Aldi 1,5 l 28 28.- 799.- kielégítő

A teszt értékelésénél a nagyon jó, jó, megfelelő, kielégítő és hiányos kategóriákba sorolják a termékeket.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek