600 forintból kijön az éjszakai nyugalom

Mivel trappoló szomszédok költöztek a fölöttem lévő lakásba, a szemben lévőbe állandóan egymást meggyilkolni vágyó szerelmespár, huszonéves egyetemisták pedig harmadikra, ráadásul a Margit szigetről simán átszűrődik a basszus a budai oldalra, úgy döntöttem, tesztelem a patikákban kapható olcsóbb füldugókat. Ez természetesen nem egy technikai poszt, csak próbáltam megtalálni a megoldást a különböző éjszakai (vagy nem éjszakai) zavaró hangokra.

Az összes versenyzőt egy éjszaka alatt – minimum 30 perces terminusokban – próbáltam ki, és igen alaposan rákészültem, a Totalcarosoktól kölcsönkértem egy decibelmérőt, naivan azt gondolván, biztos lesz mérhető különbség a dugók hatékonysága között. Nem volt. Azért annyit legalább sikerült megmérnem, hogy 52 és 58 decibel közötti tartományon próbáltam őket ki.

A teszt tudományos módszertana: lefeküdtem a kanapéra, bekapcsoltam a televíziót, és hármas fokozatra állítottam a hangerőt, ami pont annyira halk, hogy még simán lehet élvezni a filmet, de nem kell rátapadni a képernyőre, hogy értsem is, miről beszélnek. A laptopot az ölembe vettem és szöveget gépeltem be, mindezt nyitva hagyott teraszajtó mellett. Átfutotta a fejemen, hogy megkérem a szemben lakókat, ugyan próbálnák meg egy kicsit ölni egymást, ahogy szokták, de nem nyitottak ajtót. Így be kellett érnem a kintről beszűrődő zajjal, a tévével és a számítógéppel.

A tesztelt füldugók közül akadt olyan, amelyik tökéletesen tompította a fenti zajokat, de sajnos elég kényelmetlen, de volt hasonlóan jó, amelyiket egész jól bírtam. További előnye, hogy még feszültséglevezetőnek is lehet ezeket használni, legalábbis a szilikonos változatot: tömködje be a fülét kettővel, a maradékból meg kedvére formázgasson figurákat, míg el nem alszik.

Ohropax Silicon (szilikonos, 6 db)

Nagyon szimpatikus a csomagolása, kifejezetten csábító, főleg azoknak, akik szeretik a kis kütyüket. Simán elfér egy kis táskában, de akár zsebben is, anélkül, hogy összekoszolódna. A neon pink színéből ítélve elsősorban csajoknak ideális, de nyilván ez nem jelenti azt, hogy a másik nem ne használhatná. Bár egy olyan férfit sem ismerek, aki rajongana ezért a színért, viszont más színben meg nem forgalmazzák. Ez azért kissé kellemetlen. Na, de a füldugó: illatanyagmentes, teljesen jól betapad a fülbe, és nagyon jól szűri a kinti zajokat. A tévét egészen halkan hallottam, bár a szöveget egyáltalán nem értettem. Szóval minimálisan zavart csak, hogy megy a televízió.

DSCN3110 1
Dívány

Egy óriási hibája van: iszonyatosan ragad. Ha hosszú haja van, csak akkor használja, ha lófarokba összefogta vagy -kötötte, különben beleragadhat a haja a dugóba, amiből elég nehéz kivarázsolni. Kényelmes, egyáltalán nem zavaró a fülben, egy idő után simán hozzá lehet szokni. Teljesen felveszi a fül hőmérsékletét és a hallójárat formáját. Arra ügyelni kell, hogy ne kis kukacot, hanem golyót formáljon belőle behelyezés előtt. Ez a szilikonos anyag szobahőmérsékleten kemény, de gyúrás közben a kéz hőjétől hamar meglágyul, így könnyű formázni. Rémületre sincs ok: nem fog szétfolyni alvás közben; egyben ki is vehető, és nem kell fül-orr gégészetre járni a használata után.

Tipp: ha csavaró mozdulatokkal helyezi a fülbe, elkerülheti, hogy levegő szoruljon a hallójáratba.

Ez egy tökéletes termék utazáshoz, vagy ha a társasház valamelyik lakásában bulit tartanak, ha zajos a hűtő és még sorolhatnám. Az ára is teljesen elfogadható, és a dugókat többször is fel lehet használni.

Cerumina, O-tap (szilikonos, 6 db)

Ez a füldugó illatos, ami elég bizarr, bár semmiképpen sem hátrány. Kellemes, friss illata van, nekem egyből a csomagolt nedves törlőkendőt idézte fel. Azt, amelyiket a repülőn osztogattak régen, és minden nagymama táskájában lapult belőle legalább egy. Ez is egy színes változat, pontosan úgy néz ki, mint egy már megrágott Hubba-Bubba rágógumi.

Egyébként ugyanaz mondható el a behelyezéséről, mint az előzőnél, illetve a legtöbb tulajdonságuk megegyezik.

Szóval, gyúrtam és gyúrtam (ezt valamivel tovább kell, mint az előzőt), majd egy kis csavarással behelyeztem. Itt jött az első csalódás: kényelmetlen, és nem is szűri jól a zajokat. Viszont van abszolút pozitív tulajdonsága is. Tökéletesen illeszkedik, nem ragad(!), jól formázható, bár valamivel keményebb, mint az első szilikonos, ezért ezzel tovább kell játszadozni, gyurmázni. Ha tisztában van vele, hogy rövid idő alatt fel tudja húzni magát a zajok miatt, ne ezt a típust válassza, mert már az optimális alak kialakításánál elbukhat a projekt, és könnyedén elhajíthatja a füldugót a szoba egy távoli zugába.

Ez a termék nem annyira jó, mint az Ohropax, de rossznak azért egyáltalán nem nevezném.

3M, 1100 (2 db)

Az első gondolatom az volt, amikor kibontottam a csomagolásából, hogy ez egy pillecukor. Annyira puha és ragadós, hogy első ránézésre tényleg simán elmenne cukorkának is. A színe ennek is klassz, már ugye annak, aki szereti az élénk színeket: narancssárga. Nagyon egyszerű kialakítani a kívánt formát belőle. Bár a zajokat kiválóan szűri, végig az volt az érzésem, hogy ki akar csúszni a fülemből. Ezenkívül egy baja van csupán: kényelmetlen, és eléggé nyomta a fülemet. Igazából alig vártam, hogy kivehessem, ami nagy kár, mert ez szűri a legjobban a zajokat.

DSCN3111
Dívány

Ennek a végét össze kell nyomkodni és úgy kell behelyezni a fülbe. Bár elvileg ennek is fel kéne vennie a hallójárat formáját, mégsem adott komfortos érzést.

Azért is kényelmetlen, mert eléggé kiáll a fülből, ezért amikor a párnát összegyűrtem a fejem alatt, összepréselődött a füldugó a párna és a hallójáratom között, ami meglehetősen zavaró volt. Az ára nagyon baráti és az is, hogy ezt is többször fel lehet használni. Az alakját azonnal visszanyerte, amint kivettem a fülemből. Bármelyik patikában beszerezhető.

De mi is az a decibel?

decibel (dB) két mennyiség arányának logaritmikus mértéke, amit széles körben használnak az akusztika, a fizika és az elektronika területén.

A  bel (jele: B) az egyik leggyakrabban használt egység a  telekommunikációban, az elektronikában és az akusztikában. A Bell Telephone Laboratory mérnökei vezették be a „szabványos” telefonkábel 1  mérföld (1,6 km) hosszúságú szakaszán bekövetkező hangerősség-csökkenés mértékének meghatározásához. Eredetileg  transmission unit vagy TU (átviteli egység, illetve ÁE) volt a neve, de 1923-ban vagy 1924-ben, a laboratórium alapítója (Alexander Graham Bell) tiszteletére kapta a ma ismert nevét.

Mindennapi használatra a bel, mint egység, túl nagynak bizonyult, ezért helyette a decibel (dB)terjedt el, ami 0,1 bel (B).

A bel használatos a zajteljesítményszintek mérésénél is.  Forrás: Wikipédia

Ohropax Soft ( 2 db)

Ez is egy szivacsos termék, de nem annyira puha mint a 3M, és nem is szűri jól a hangokat. A tévét elég jól hallottam vele, sőt néha elcsíptem egy-egy mondatot/párbeszédet is. Hasonló érzéseim voltak ezzel is, mint az előző szivacsossal: nagyon nyom, idegen zavaró valami (mondjuk, ennél legalább nem éreztem, hogy ki akar csúszni), nem lehet jól behelyezni, mert túl hosszú, és hiába nyomtam be a végét, kisebb csomóvá formálódott.

Jól belenyomkodtam a fülembe, és vártam a csendet – nagyjából olyan sikerrel, mintha Godot-ra vártam volna: nem igazán akart megérkezni. A kinti zajokat nem nyelte el, még a tévét is hallottam. Jó, persze valamelyest tompította a hangokat, de biztos vagyok benne, ha a harmadikon megint házibulit rendeztek volna a fiatal húszasok, aludni már nem tudtam volna, és nemcsak azért, mert kényelmetlen a füldugóm.

Ez a füldugó szűrte tehát a legkevésbé a zajokat, ami azért érdekes, mert ugyanaz a cég gyártja, amelyik a tesztben az első, jól szereplő típust is. Ez sem drága, 166 forintba kerül a kétdarabos kiszerelés, szóval ha úgy dönt, személyesen tesztelné le az olcsóbbakat, legalább nem fog fájni, mikor kidobja.

Összegzés

Egyértelműen a szilikonos Ohropax vezeti a mezőnyt, ez az, amelyiket ajánlanám, de mindenképpen próbálja ki a 3M-et is, mert hatékonyságban rögtön ott van a második helyen, és elképzelhető, hogy önnek kényelmes is lesz. Amit még nem árt tudni: a szivacsos jobban szellőzik, így kicsit engedi szellőzni a füljáratokat, míg a szilikonos lég- és vízmentesen zár, emiatt vízi sportokhoz is ideális.

DSCN3108
Dívány

Míg a szivacsosak nem annyira formázhatók, ezért kényelmetlenebbek, addig a szilikonost olyanra gyúrhatja, amilyenre szeretné. Hőre lágyulnak, tehát minél tovább van a fülben, annál kényelmesebbek, teljesen felveszik a fül alakját. A szilikonos mellett szól az is, hogy bármekkora darabot le lehet belőle csípni, így bárki kénye-kedve szerint méretre igazíthatja.

Bármelyik mellett dönt, anyagilag nem fogja földhöz verni: teljesen megfizethető mindegyik, és szinte az összes gyógyszertárban beszerezhetőek.

Termék Darab Ár/kiszerelés
Ohropax Silicon (szilikonos) 6 1529
3M 1100 (szivacsos) 2 65
Ohropax Soft (szivacsos) 2 166
Cerumina O-tap (szilikonos) 6 1480

Igen, jól látja: a kényelmesebb szilikonosért majdnem tízszer annyit kell fizetni, mint az olcsóbb szivacsosért. Viszont az a 300 forint körüli darabár sem annyira sok a nyugodt éjszakákért.

Ön próbálta valamelyiket? Írja meg nekünk a Shopaholic Facebook oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Mustra