Húst és zsömlét rendeltünk a netről

Megígértük, le is teszteltük a webáruházakat. A koncepció az volt, hogy megnézzük, mennyire egyszerűen kezelhető a felület, milyen a kiszolgálás, mikor érkezik meg az áru. Összevetettük a boltok kínálatát aszerint, hogy hol mennyivel tér majd el a megrendelt mennyiség, és hogy a húsok hogyan fognak kinézni. A zöldség-gyümölcs felhozatalból a banánt választottuk, mert azon túl, hogy egyedül abból tudunk megenni több kilót, azt reméltük, ezeken látszik majd a legjobban, mennyire érett, vagy mennyire zöld a kiszállított áru. Tejből ugyanolyan típust próbáltunk ki, így megnézhettük, hogy ki szállítja ki a legközelebbi lejárati idővel rendelkező árut (és persze hogy mennyiért). Teszteltük a betonkemény, vagy épphogy friss zsömléket is. Ahol lehetett, bankkártyával fizettünk, hogy azt is megnézzük hogyan oldják meg a boltok ezt a kérdést a nem pontos mértékegységekkel operáló termékek esetében.

067

Webáruházak

A CBA webáruháza elég egyszerűen kezelhető, de sajnos bankkártyával nem lehet fizetni, ugyanakkor azt ígérik, hogy hamarosan elindul ez a szolgáltatás is.

A Groby webes oldala szintén felhasználóbarát, kicsit néhol azért lehetne több a menüpont, vagy jobban tagolt, de így is megtaláltunk benne mindent. Ők egyébként a regisztráició másnapján felhívtak telefonon is, hogy üdvözöljenek az új vásárlóik között és egyeztessük az adatokat. Kártyával ki tudtuk fizetni a megrendelt termékeket.

Az online Tescót mindenképpen ki kellett próbálni. Nagyon egyszerűen kezelhető, jól átlátható, ami miatt itt végeztünk a leghamarabb a rendelés összeállításával. Bankkártyával fizettünk, pontosabban jóváhagytunk egy tranzakciót, amit a kiszállítás után érvényesítenek. A Tescónál az úgynevezett irányár a mérvadó, azaz a helyettesítő termék, vagy a hús, a gyümölcs vagy a zöldség miatt pontos ár nem adható meg, így majd csak a kiszállításkor derül ki, mennyi is az annyi. Ráadásul akciós áruk esetében is mindig a kiszállítás napján érvényben lévő ár kerül a számlára, tehát hiába akciós valami a rendelésünk összeállításakor, ha a következő hétre kérjük a szállítást, akkor már teljes áron jutunk hozzá a termékhez.

A Webközértet azért választottuk, mert itt kétezer forint felett ingyenes a kiszállítás. Kártyával itt is lehetett fizetni, és bár nem volt olyan nagy a választék, így is be tudtuk szerezni a keresett termékeket.

Szállítás

Mindenhol idősávosan tudtunk rendelni, azaz választhattunk egy nekünk megfelelő időintervallumot, amikor otthon tartózkodunk. A Groby és a CBA esetében volt az zavaró, hogy egy átlag dolgozó ember nem tud úgy idősávot választani, hogy biztosan hazaérjen. Mindkettőnél 17.00-tól kezdődik az esti intervallum, így csak reménykedhet a megrendelő, hogy hazaér addig amíg odaér a futár, főleg ha fél órával hamarabb érkezik, mint a választott időpont kezdete, mint ahogy ez a CBA esetében történt. Itt egyébként megtarthattuk a szatyrot helyettesítő műanyag ládát, ami egyeseknek hatalmas hozzáadott értéket jelenthet.

A Tescóban remekül be lehet osztani az idősávokat, és pont kényelmesen, 19.15 perckor érkezett meg a futár, aki egyébként gyorsan el is mondott mindent, amire figyelni kell a jövőben. Elárulta hogyan lehet elállni a vásárlástól, hogy nézzük át együtt a termékeket, hogy mindent rendben találok-e. Elmondta, hogy a helyettesítő termékeket megkülönböztetett zacskóban találom a jövőben, és nézzem majd mindig meg, hogy megfelel-e, mert ha nem, akár az ajtóból is visszaküldhetjük. Sőt, az ügyfélszolgálattal azt is meg lehet beszélni, hogy a szatyrokat elvigyék, amit újrahasznosítanak, így óvják a környezetet. Sőt, benfentes infót is megtudtunk, Győrben és Kecskeméten lesz legközelebb elérhető a kiszállítás.

A Webközért futára pontban hétkor érkezett, amikor a kiszállítás ideje kezdődött, remélem nem kellett sokat várnia a kapuban, hogy hetet üssön az óra. Az áru egy csinos kis papírtáskában jött. Ugyanígy a Groby futára is pontban a szállítási idő kezdetekor érkezett, igaz ő előtte telefonon jelezte, hogy akár korábban is tudna jönni.

065

Húsáru

A Webközértből, és a Grobyból sajnos nem lehetett húst rendelni. A CBA és Tesco viszont fél kilót is szállít. Ez azért fontos, mert így a rendelés nem csak a családok kiváltsága, egyszemélyes háztartások is tudnak rendelni, arról nem is beszélve, hogy például a Tescónál bankkártyás fizetés miatt lehetőség van arra is, hogy akár a nagyszülőkről, vagy a fővárosban tanuló gyerekéről gondoskodjon a távolból. Mindkét helyről szép hús érkezett, a CBA-ból tálcás csomagolásban, a Tescóból pedig zacskóban. A CBA kevesebbet hozott, nagyjából két dekával, a Tesco ugyanennyivel többet, de tudjuk, hogy a húsok tekintetében lehetetlen pontos munkát végezni, így ezen nem is akadtunk fenn. A Tescóban 1399 forintos kilónkénti árat kaptunk a csirkemellre, de ott éppen akciós volt, míg a CBA-ban 1649 forintba kerül egy kiló.

Tejtermék

Sajnos a Webközértben nem találtunk olyan Mizo tejet, amit mindenhol máshol, így egy hasonló terméket rendeltünk. Itt igazából arra voltunk kiváncsiak mennyire közeli a szavatossági idő. Ebben a CBA volt a leggyengébb, aki négy nappal későbbi lejáratú tejet hozott, míg a többi áruház igyekezett olyat kiszállítani, aminél hosszabb szavatossági idejűt talán akkor sem találtunk volna, ha a közeli boltban túrjuk át a tejespultot. A leghosszabb ideig a Webközért által kiszállított tej őrzi meg a szavatosságát, a Tescós és Grobys pontosan ugyanaddig jó, a kiszállítás után még tíz napig. Az egyforma tejek esetében a CBA volt a legolcsóbb 279 forinttal, és a Tesco a legdrágább. Ott 319 forintot fizettünk ugyanazért. Összességében viszont a Webközért Tolle teje volt a legolcsóbb 258 forinttal.

Pékáru

A zsömlékkel nem volt különsebb probléma. Ha azt hiszi, az előző napi maradék, megkövült zsemléket kapja, akkor téved. A Tescós és a Webközértes zsömle nagyon friss volt és puha. A Groby zsemléjével sem volt különösebb probléma. A CBA-s viszont egy kicsit szottyadt volt, de még nem zavaróan, úgyhogy ezt elnézzük nekik. A zsömle a Tescóban volt a legolcsóbb, 15 forint, a legdrágább pedig Webközért, ahol 25 forintba került.

Zöldség / Gyümölcs

Meglepő módon sem zöld, sem barna banánt nem hozott ki egyik szállító sem. Mindegyik nagyon szép, hibátlan, érett volt. Mennyiségre egyedül a Tesco lőtt túl a célon, harminc dekával. Hiába jött innen a legszebb banán, ez volt, ami a legjobban fájt. A zacskóban egy fürtben volt vagy hat banán, ami már önmagában több volt, mint a megrendelt egy kiló, de ezen felül még beleraktak egy darabot, amire végképp semmi szükség nem volt. Egyébként itt 399 forint volt a banán kilókénti ára, ezzel ők nyerték az árversenyt. A Groby és a CBA 439 forintos banánjánál csak a Webközért 450 forintos banánja volt drágább.

073

Kiszállítási díj

Ebben a Webközért a nyerő ugyanis náluk kétezer fornitos megrendelés felett ingyenes a kiszállítás. A második helyezett a Tesco, ahol 899 forintba került a házhozszállítás. A CBA-ból 999 forintért hozták ki a megrendelt árukat, míg a Grobytól 1099 forint a kiszállítási díj.

Bankkártyás fizetés

A Tesco zárolja az összeget a számlánkon, és a kiszállítás után már nincs semmi dolgunk, levonják a számla végösszegét. A Webközértben 4 dekával több banánk kaptunk, viszont ez már nem érintette a kifizetett összeget. A Grobynál pedig a kártyás fizetés és a tényleges számla közti különbséget készpénzben rendeztük, igaz az ügyfélszolgálatuk erről telefonon tájékoztatott előtte, hogy ne lepődjünk meg, hogy 58 forinttal még tartozunk a futárnak.

Helyettesítő termék

Egyedül a Groby hozott helyettesítő terméket, a vanília puding csoki foltokkal elfogyott, ezért telefonon érdeklődtek, hogy csoki puding vanillia foltokkal jó lesz-e. Belementünk a cserébe, ez ugyan drágább volt néhány forinttal, de nem volt probléma.

Összegzés

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy aki azért nem mert eddig az interneten bevásárolni, mert attól félt, hogy  közeli lejáratú termékeket, ronda gyümölcsöket, és büdös húsokat kap majd, az téved. Ha nincs autója, meg akarja kímélni magát a vásárlás okozta stressztől, vagy csak tudja, hogyan hat önre a marketing, és vásárol meg olyan dolgokat is, amiket nem akart, akkor a házhoz rendelés önnek lett kitalálva. Ha sokáig dolgozik, akkor a Tesco vagy a Webközért lesz a kedvence, mert náluk lehet késői kiszállítást is kérni. Ha szereti, ha mindent egyeztetnek önnel, akkor a Grobyt ajánljuk, ha pedig ingyen műanyag ládát szeretne, akkor a CBA-ból rendeljen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek