Gyanús baktérium-szennyezés miatt nem kapható csokitorta az IKEA-ban


Felfüggesztették az IKEA mandulás csokitortájának árusítását 23 országban - írja a hvg.hu az AFP cikke nyomán. A kínai hatóságok mutatták ki egy baktériumfajta jelenlétét a tortában, melyet általában a fekáliával hoznak összefüggésbe.
 
A hvg megkeresésére az IKEA közölte, hogy Magyarországra nem került a szállítmányból, így nálunk továbbra is kapható lesz a torta. A hírügynökség közlése szerint a minőségellenőrzési hatóság vizsgálta, és coliform baktériumot találtak a süteményben. Az IKEA szóvivője szerint két szállítmány mandulás csokoládétortában találtak coliform baktériumot, mely svédországi beszállítótól származott.
"A tesztek során semmilyen egészségre káros kórokozót nem találtak" – nyilatkozta a szóvivő.
 
Nem ez az első eset, hogy valami nem stimmelt a tortákkal. Decemberben 1800 darab Taarta Chokladkrokant került a szemétbe, ezeket a kínai vámosok nem engedték be az országba. Az AFP megszólaltatta a svéd élelmiszer-biztonsági ügynökség munkatársát,Mats Lindblatot, aki szerint a baktérium jelenléte a fekáliával való fertőzésre is utalhat, de nem minden esetben. Az azért megnyugtató, hogy a biológus szerint mindez nem jelent veszélyt a vásárlókra.

Az IKEA nem először kényszerült élelmiszerkészítményt visszahívni. A napokban a lóhús botrány miatt szüntették be a darált marha- és sertéshúskészítmények forgalmazását Magyarországon.

"Elővigyázatossági okokból az IKEA felfüggeszti a darált sertés- és marhahúst tartalmazó termékeinek árusítását Magyarországon. A már folyamatban lévő, választékunk import hústermékeit érintő laboratóriumi vizsgálatok mellett, úgy határoztunk, hogy elővigyázatossági okokból a hazai beszállítóktól származó, minden darált sertés- és marhahúst tartalmazó termékünket is tesztelésnek vetjük alá. A teszteredmények megérkezéséig beszüntetjük a szóban forgó termékek magyarországi árusítását" – írták sajtóközleményükben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek