Használja ki rendesen hajszárítóját és a fogkrémjét!

Ahogy néhány egyszerű alapanyagból könnyen készíthetünk tisztítószert vagy éppen kozmetikai terméket, ugyanúgy átértékelhetjük az otthon található eszközök felhasználási lehetőségeit. Hajszárítóval elkerülhetjük a fájdalmas ragtapasz-leszedést, megúszhatjuk a műanyag edényekre ragasztott, szakadás nélkül letéphetetlen matricák kapirgálását. Ha nincs macskája, akkor is érdemes elgondolkodnia a macskaalom vásárlásán, hiszen kiváló szagtalanító, ráadásul eltünteti az olajfoltokat a garázsfeljáróról, elűzi a vakondokat és az algásodás ellen is be lehet vetni.

A szőlőzsír nem csak a száj, hanem az arc, az orr és a könyök kiszáradását is enyhíti. A fogkrémmel ezüstöt tisztíthat, vagy éppen megmentheti az összekarcolt CD-jét. A körömlakkal enyhítheti a szúnyogcsípés okozta kellemetlen viszketést, míg a körömlakklemosóval leszedheti a feliratokat a műanyag felületekről. Nézze meg, milyen egyéb felhasználási lehetőségek rejlenek a legegyszerűbb és leghétköznapibb háztartási eszközökben.

Fogkrém

A fogak tisztántartása mellett kiválóan lehet vele ezüstöt fényezni, ráadásul az autón található kisebb karcolásokat is eltntethetjük vele. Elég egy kis fogkrémet felvinni a sérült területre, oszlassuk el körkörös kenegetéssel, végül töröljük át száraz ronggyal. Fontos, hogy ne dörzsöljük erősen a felületet, mert azzal viszont többet árthatunk, mint használunk. A legmeglepőbb felhasználás módja azonban mindenképpen a CD-khez köthető. A LifeHackers szerint a régi, karcos felületű példányokat még megmenthetjük, ha finoman bedörzsöljük őket fogkrémmel.

A fogkrém tisztítószerként is remekül működik, ahogy azt korábban megírtuk, a jobb napokat látott tornacipőnket erőlködés nélkül varázsolhatjuk újjá. Emellett szagtalanítja a cumisüveget, a vasaló alját is képes újjávarázsolni, és még zselé helyett is használható, ha valakinek semmi nem drága a belőtt séróért.

stockfresh 428536 healthy-teeth sizeM
Stockfresh

Hajszárító

Ez a készülék már önmagában is elég hasznos, holott számtalan olyan egyéb lehetőséget rejt, amire nem is gondolnánk. Az első ilyen a sebtapasz lehúzásának megkönnyítése. Ha ugyanis egy pár másodpercig meleg levegőt fújunk a sebtapaszra, a ragasztó felpuhul, és így nem fáj annyira, amikor lehúzzuk a tapaszt. Szintén ezzel a módszerrel vehetjük le könnyedén például az edényekre ragasztott címkéket, és elkerülhetjük a fárasztó és bosszantó kapargatást. Körülbelül 45 másodperc után a levakarhatatlannak tűnő címke elkezdi megadni magát, és magától kezd leválni.

Kedvenc pulóverünk kinyúlt ujját is megmenthetjük hajszárítóval. A RealSimple oldal tanácsa szerint a pulóver ujjának végét mártsuk forró vízbe, majd azonnal kezdjük el hajszárítóval szárítani. Az eredmény nem lesz tökéletes, de ahhoz pont elegendő, hogy megmentsük kedvenc darabunkat a kidobástól.

Amennyiben kicsit szorít a cipőnk, a hajszárító használatával megkímélhetjük magunkat egy új cipő vásárlásától. A teendő a következő: vegyük fel a problémás lábbelit zoknival a lábunkon (ha eleve zoknival hordanánk a cipőt, akkor válasszunk a művelethez vastag zoknit, vagy vegyünk fel dupla zoknit), majd kezdjük el hajszárítóval fújatni azt a részt, ahol kényelmetlenül nyom a cipő, és közben mozgassuk a lábunkat, hogy azzal is gyorsítsuk a folyamatot, vagyis a cipő kitágítását. Ha ezzel megvagyunk, várjuk meg, amíg lehűl a cipő, és csak azután vegyük le őket, és próbáljuk ki, hogy kényelmes-e zokni nélkül. Ha még mindig nem az igazi, ismételjük a folyamatot még egyszer.

A hajszárító a számítástechnika területén is megállja a helyét. Segítségével könnyedén elbánhatunk a billentyűzetbe ragadt kosszal, ráadásul kifacsarhatjuk a nyomtatópatronokból az utolsó cseppet is. Amikor már látjuk, hogy kezd kifogyni a festék, pár percig fújjunk meleg levegőt a tonerra. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy több száz plusz oldalt nyomtathatunk még ki, de legalább a félbemaradt nyomtatásunkat be tudjuk fejezni (figyelem, ézernyomtatóknál természetesen ez a megoldás nem fog működni).

Macskaalom

Az az egyszerű tény, hogy önnek nincs macskája, nem jelenti, hogy ne vehetné hasznát a macskaalomnak. Ennek az első és leghasznosabb tulajdonsága ugyanis a szagtalanítás: ha képes a macskavizelettel megküzdeni, egyenesen csodákra képes bakancsokkal, hálózsákokkal, valamint a szemetes alján. Kiváló virágok kiszárítására: a virágot légmentesen zárható dobozba kell helyezni macskaalom társaságában, majd 7-10 nap múlva örülhetünk a végeredménynek. Szintén érdemes a dohos könyveket egy éjszakára elzárni légmentes dobozban, a macskaalom megszünteti ezt a szagot is.

stockfresh 2377273 housetraining-starts-early sizeM
Yuri Arcurs / Stockfresh

Használhatja az utak csúszásmentesítésére, eltűntetheti vele a csúf olajfoltokat a garázsfeljárójáról vagy éppen a garázsából. Az új olajfoltokra elég rászórni a macskaalmot, a régi foltokra először festékhígítót öntsünk, majd aztán szórjunk rá almot. 12 óra múlva pedig eltűntnek nyilváníthatjuk a foltot.

A kerti tó algásodása ellen is hatásos, 1 dkg macskaalom kell kb. 168 literenként. A kerttulajdonosok számára szintén örömhír lehet, hogy az alom a vakondtúrásba bejuttatva elűzi a vakondokat, ezek az állatok ugyanis valamiért utálják a macskaalmot. A virágföldbe keverve pedig elérhetjük, hogy a növény földje tovább nedves maradjon.

Körömlakk és körömlakklemosó

Nyilván sokan alkalmazták már körömlakkjaikat a kulcsok megjelölésére, de ezen felül is vannak még alternatív felhasználási lehetőségek. Például az átlátszó körömlakkot szúnyogcsípésre kenve megakadályozhatjuk a viszketést (a vakarás tovább irritálja a területet), és így a csípés sokkal gyorsabban gyógyul be. Az átlátszó körömlakk használható a rozsdásodás megakadályozására is, ugyanis a lakkréteg légmentesen zár, így megakadályozza a vas oxidálódását.

A körömlakklemosóval könnyedén leszedhetjük a feliratokat az arra érdemes műanyag tárolóedényekről, dobozokról, így később is használhatjuk őket. A művelethez nem kell sok lemosó folyadék, a benedvesített rongyot 3-5 percig kell a felületre nyomni, vagy rátekerni, hogy lejöjjenek a feliratok.

Szőlőzsír

Nem csak a kicserepesedett szájra lehet alkalmazni, használhatjuk száraz könyökünkön, megakadályozhatjuk, hogy kicsípje az arcunkat a hideg szél például síeléskor, de a sok orrtörlés után érzékennyé váló, kiszáradt orrunkat is ápolhatjuk vele. A  WonderHowTo oldal állítása szerint a borotválkozás során keletkezett apró vágásokra kenve elállíthatjuk a vérzést. Ha pedig a hajfestés előtt bekenjük a homlokunkat a hajtöveknél, könnyebben leszedhetjük a festéket.

A csavarokat kenjük be vele használat előtt, így könnyű dolgunk lesz betekerésnél. A fiókok oldalát végigkenve megszüntethetjük a kellemetlen nyikorgó hangokat, és az akadozó cipzárakat is megjavíthatjuk ezzel, ha éppen nincs kéznél szappan. Bőrápolónak szintén kiváló, miután felkenjük a cipőnkre, dörzsöljük át száraz ronggyal, és a cipőnk szebben ragyog majd, mint valaha.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek