Dolgok, amiket egy pasi se szeretne látni a fa alatt

Most már tényleg csak pár nap van karácsonyig, és ha eddig nem sikerült beszereznie az ajándékokat barátjának, segítünk – abban, mit ne vegyen neki, mert szerelmes pillantások helyett legfeljebb csak kényszeredett mosolyt kap.

Körbekérdeztem férfi ismerőseimet, hogy mik azok a dolgok, amiket egyáltalán nem szeretnének kapni karácsonyra. Egyöntetűen a zokni és az alsógatya volt az első helyen, de a nyakkendő, a pizsama és a plüssök is felkerültek a dobogóra. Íme a lista.

  • Az első helyre egyértelműen a zokni és az alsónadrág került. Vannak olyanok persze, akik szeretnek ilyesmit kapni karácsonyra, de igen csekély arányban. Szóval, ha nem akarja, hogy a karácsonyfa árnyékában kellemetlen csönd telepedjen önökre, inkább felejtse el ezeket a dolgokat. Igen, akkor is, ha vicces Télapó, rénszarvas vagy bármi más cukiság van rajta.
  • Szoros versenyben az alsóruházattal jönnek a listán a plüssök: a legtöbb férfi sokkot kap ezektől, szóval az első szabály, hogy pasinak ilyet soha! A második, hogy barátnőnek sem érdemes, mert ő sem biztos, hogy örül neki. Legalábbis, ha elmúlt ötéves.
  • Aztán következik a nyakkendő. Gyurek szerint nincs rosszabb, mint egy semmitmondó ajándék, amilyen a nyakkendő, a cédé, a dévédé vagy egy ing (meg persze az alsóruha és a plüssök, ugyebár, tennénk hozzá) „Talán még az tud nagyon felbosszantani, amikor valójában azért kapok valamit, mert az ajándékozó magának akar örömet szerezni vele: páros jegy egy koncertre, romantikus filmre, utazás (ami ugyan lehet jó, csak nem éppen a vidéki rokonokhoz).
    stockfresh 2011054 grumpy-scrooge-business-man-in-santa-hat-stic
    Sarah Cheriton / Stockfresh
  • Többen az első három utált ajándék között említették a pizsamát is. „Mert ezek ilyen személytelen dolgok, amikre igazából nem vágyik az ember. Karácsonykor mindenki szeretne kicsit gyerek lenni, tehát olyan dolgot kapni, aminek azért örül, mert nem biztos hogy magától megvette volna. A pizsama nem ilyen. Sőt, a férfiak nem is hordanak pizsamát!"
  • Borotvát sem szeretnek kapni a hímek: „A kedvencem a borotválkozószett! Ezeket tutira nőknek készítik, mivel a férfiakat nem hozza lázba a rengeteg penge. Ráadásul minden férfi tudja, hogy egy lehúzás öt pengével ugyanaz, mint öt lehúzás eggyel. Az egészet a nőknek találták ki, hogy ezt vegyék a fickóiknak” – leplezte le Ádám a borotválkozószer-ipar titkos összeesküvését.
  • Szappan, tusfürdő, dezodor – szóval a tisztálkodószerek is mind a tiltólistára kerültek. „Az a halálom, amikor illatszert kapok. Ne vegyen nekem csak azért dezodort, mert akciós díszdobozban adják – tusfürdő és szappan kíséretében” – tiltakozik Zsolt, és abban is totálisan egyetért Ádámmal, hogy poharat (?), vázát (??) és gyertyát (???) szintén rühell kapni.
  • Váza, pohár, gyertya, és nagyjából minden, ami lakásdekor = kuka! A férfiakra kevéssé jellemző, hogy nagy gonddal csinosítgassák az ő kis kuckójukat. A valóság az, hogy egy agglegénylakás többnyire távol áll minden női kuckófogalomtól, a férfi azért tart egy (esetleg két) poharat, mert szomjas, vázának nem érzi szükségét, mert vágott virágot is ritkán vesz magának, és fincsi illatosított gyertyát sem gyújt, amikor beül egy forró fürdőbe. Ja, és persze amúgy sem ül, hanem zuhanyzik. Szóval akkor se próbálkozzon e tárgyak egyikével se, ha arra gondol, gravírozva nagyon cuki lenne. Mert nem, nem lenne az.
  • Könyvet adni nem ciki, sőt! De lehetőleg ne szerelmes verseskötet vagy ezoterikus kiadvány legyen! András imád olvasni, de kirázza a hideg a haszontalan ajándékoktól, ráadásul már évek óta e-book-olvasót használ. „A legtöbb ember vesz valamit, amiről úgy gondolja, hogy ő nagyon örülne neki, én meg hányok tőle, de mosolyognom kell és természetesen használni. De ez igaz a többiek által felsorolt dolgokra is, és nem csak a rémes könyvekre. Az még gázabb, amikor ruhát kapok, és vele együtt a blokkot is a kezembe nyomják, mondván: „Ha nem jó, kicserélheted.” Inkább semmit, mint ezeket!
  • Ugyancsak nem célszerű bicskát, kisebb háztartási gépet vagy (ha a partnere szívesen főzőcskézik) fazekat/edényt ajándékozni. Mindenből sokféle kapható, és kicsi az esélye, hogy ki tudja találni, melyiknek örülne a párja.
  • Ezen meglepődtünk, de Roland szerint a kütyük is a tiltólistás ajándékok közé tartoznak! Pedig kicsit jobban belegondolva érthető: a műszaki cuccokat minden épkézláb férfi maga szereti kiválasztani. "A pasik jellemzően hosszan válogatnak, konkrét elképzelésük van (legyen rajta ez meg ez, tudja ezt meg ezt stb). Szóval, ha a csajok vesznek egy mp3-lejátszót, tuti nem azt fogják, amelyiket kellett volna. A nőknek fogalmuk sincs ezekről." (Azért mi köszönjük az őszinteséget! – a nők.)
A listát végigolvasva, úgy tűnik, alig marad megfelelő ajándék, mert a férfi szinte teljes életterét lefedik a tiltott dolgok: nem lehet ruházat, testápolási cikk, utazás, koncertjegy, porfogó, elektronikai cucc stb. Hogy akkor mit ajándékozzunk? Ha önnek még mindig nincs meg a speciális, szuper, személyreszóló, zseniális, tuti bejövős (és egyik fenti kategóriába sem eső) ajándéka, talán az a legszerencsésebb, ha egy bizalmas pillanatban leül a párjával, és megtudakolja, mit szeretne. Ha ügyes, ezt nem most, hanem már korábban, valamikor év közben megejti, így nem feltétlen kell hogy kiderüljön, mi a célja vele. Jóllehet, így csökken a meglepetésfaktor, de biztosabb az öröm.
 
Kellemes ünnepeket kíván önnek a Dívány Shopaholic blogja!
 
Írja meg nekünk, hogy ön mit vesz a karácsonyra a Facebook Shopaholic oldalán!
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra