Fekete teák: az olcsó ismeretlen vitt mindent

Jön a rossz idő, ilyenkor élénkülnek meg igazán az eladások, ezért is döntöttünk úgy, hogy teákat tesztelünk. Első körben az ízesítetlen fekete teákat vizsgáltuk. Bár a szerkesztőség több tagja nehezményezte, hogy csak a filteres és viszonylag olcsó teákat kóstoljuk meg, úgy döntöttünk, olyanokat keresünk, melyek bárkinek megfizethetőek, és a munkahelyeken vagy otthon pár perc alatt elkészíthetők. A teák közt három prémium minőségűt, illetve egy koffeinmentes változatot is elhelyeztünk.

Nem vizsgáltuk meg a teák beltartartalmi értékeit, vagy a pesticid tartalmat, tesztünk mindössze az íz, illat, szín vonatkozását vizsgálta. A teákat feketén kóstoltuk, se tej, se cukor, se citrom nem került beléjük. Minden teát a csomagoláson feltüntetett ideig áztattuk.

Mi az English Breakfast Tea?

Bercsényi-Bíró Zsuzsanna teaszakértő elmondta, az English Breakfast Tea egy ún. blended, azaz kevert tea, melyet egy szakértő állít össze, akár 17-20 fajta teából. Ennek oka, hogy a teafajták íze a szüretelés függvényében eltér egymástól, így ahhoz, hogy azonos minőséget lehessen előállítani, keverni kell a teákat. A filteres teák hátránya, hogy hamarabb elmegy az aromájuk, és mivel főleg tört leveleket tartalmaznak, ezért a teaolaj hamarabb távozik a termékből. A magyarok citrommal és cukorral isszák a teát, ezért a gyors színt adó, lassú kioldású teát kedvelik. Hogy ezek biztosítva legyenek, több fajtából állítják elő. A kenyai tea színt ad, a ceyloni ízt, az indonéz az édességet, az assam pedig az erősséget. Az "igazi" teások tudják, hogy melyik szüret milyen ízvilágot hoz, az őszi, harmadik pl. erőteljesebb ízt biztosít, mint a tavaszi.

Azt, hogy a filter ragasztva vagy tűzve van, gyakorlatilag mindegy, csak a legjobb ízérzékeléssel rendelkezők képesek megmondani.

Saga filteres fekete tea

Az Unilever teájáról nem sokat lehet megtudni. A zacskóban 50 úszófilter van, a csomagolásból nem derül ki, hogy honnan származik a tea, sem az, hogy milyen fajta fekete teát találunk a filterben. Na, persze, darabonként 6,5 forintért mire is számítson az ember, gondoltuk, főleg amikor megláttuk mennyire porszerű a filterbe töltött tea. Nehézséget jelenthet, hogy ún. úszó filtert használt a cég, így nehéz kipecázni a bögréből vagy kancsóból. Ehhez képest tesztelőink összesítve a legjobbnak ítélték. " Nagyon finom az illata, jó az íze. Nem csersavas" "Kissé életgyenge, de teaízű." "Kellemes bergamott aroma, nem tolakodó, színe talán a legharmonikusabb" – lelkesedett valaki, ugyanakkor más szerint egyszerűen "szar". Ennek ellenére ez a tea 16 ponttal az első helyen végzett tesztünkben.

Lord Nelson English Breakfast tea

A Lidl bővebben mérte az információt, azt is megosztotta vásárlóival, hogy a tea Ceylon-Assam keverékből áll, ebből 50 filter 299,- forintért lehetett a miénk. A papírdobozos csomagolás nincs túldimenzionálva, de a Lidl termékeitől ezt már megszokhattuk. "Vízízű, színtelen." "Keserű, de más íze nincs" "Renyhe ízhatás, biciklibelsős lecsengés". De volt aki csak annyit írt "Még szarabb". A tea 10,5 ponttal a középmezőny alján végzett.

Westcliff fekete tea

A másik nagy diszkontlánc, az Aldi terméke sincs túldimenzionálva, egyszerű papír csomagolásban kerek úszó filterek vannak. A tea nagyon olcsó, mindössze 2 forintra jön ki egy adag. Sajnos ez a minőségben is megjelenik, szinte porszerű tea található a filterben, és az íze sem győzött meg bennünket. Tesztelőink szerint rozsda mellékíz jellemzi, más szerint nincs íze, és van, aki csak annyit írt: totál reménytelen. Volt, aki a frissen vágott fű ízét érezte a teában, kesernyés lecsengéssel. A termék mindössze 7 pontot kapott.

Teekanne Nero

Itt a fekete doboz és a tealevelek száma utal arra, hogy erős teáról van szó, de a doboz elején nincs magyar felírat, így csak tippelni lehet, mi van benne. A filterek külön-külön vannak becsomagolva, a csomagoláson pedig fel van tüntetve a használati utasítás piktogram formájában. A filter varrott, cérnával és etikettel van rögzítve. Az Assam fajtából készült teáért nem rajongtak a tesztelők. Egyesek szerint olcsó tea íze van, más szerint erősen csersavas és keserű, más kátrányszerű mellékízt érzett benne, más viszont a paradicsomra (?) asszociált. Az eredmény szerint 11 pontot kapott, egy filter viszonylag drága, 30 forint.

Twinings English Breakfast tea

A tesztünkben a felső szegmensben elhelyezkedő termék szép piros színével csábítja a gyanútlan vásárlót. A dobozon levelekkel jelzik az erősséget, de a magyar nyelvű feliratot erősen kell bogarászni.

"Tejjel kibírnám, dögunalmas"; " fanyar, kissé füstízű, eléggé agyonvág, reggelire innám" – ilyen vélemények születtek, mégis, annak ellenére, hogy többen fanyalogtak, a teszten 15,5 ponttal a második helyen végzett a jól bevezetett márka.

Westcliff English Breakfast tea

Nincs mit mondani erről a teáról: olcsó, egyszerű, az ember bevágja a szekrénybe, és ha nagyon fázik, előkapar egy filtert a dobozból, és igazi napközis teát főz belőle. A papírdoboz angol feliratos, oldalt persze a magyar szöveget is megtaláltuk. A filterek varrottak, tehát a ragasztófóbiások is nyugodtan vásárolhatják. A 6 forintba kerülő filterben lévő tea származási helye ismeretlen. "Kifejezetten rossz" írta valaki, költői képekkel megáldott kollégánk szerint " Vágottvirág-lé, őrületes szájszárazságot okoz" de van aki el volt ájulva tőle. De volt, akinek tetszett: " ÚÚÚ, nagyon jó, ízes, nem keserű", míg más szerint " Nincs íze, de ebben a mezőnyben nem rossz." Mindezzel együtt végül 13 pontot kapott.

Damman Breakfast Black tea

Az ebben a mezőnyben kimagaslóan drága, filterenként 131 forintba kerülő tea igen leszerepelt tesztünkön. Szép csomagolás, szépen vágott levelek, sehol egy porszem, ehhez képest volt,  aki szerint "rémes" a belőle főzött tea, más szerint "minden jellemző nélküli alaplé", míg valaki csak annyit írt: "Garzon? Nagyon keserű, túlfőtt, újramelegített íz". A tesztelők mindössze 8,5 pontot adtak a teának, így hátulról a harmadik helyen végzett.

Tesco Black Tea

Csak semmi cicó, igazi Tesco low budget termékről van szó. Szögletes úszó filterek vannak a dobozban, semmi madzag, vagy külső borítás. Egyszerű és olcsó, mint ahogy a Tesco ezen termékcsoportjánál megszoktuk. Magyar felírat a doboz alján van, és csak az angolból derül ki, hogy a teát bátran fogyaszthatják a vegetáriánusok is, de legalább ráírják. (Az Egyesült Királyságban szinte minden terméken fel van tüntetve, hogy ajánlott-e vegetáriánusok számára). "Citromos aroma, napközis tea, cukor nélkül". "Olyan, mintha fekete tea light lenne. Még színe sincs". "Tavaszi rét nagyon messziről" – értékelték a tesztelők. Ehhez képest 13,5 pontot kapott, fél ponttal kevesebbet, mint a 21x drágább Damman.

Damman Darjeeling tea

A felső kategóriás teát már első pillantásra meg lehetett különböztetni a többi teától, legalábbis a teafüvet megvizsgálva. Ez az egyetlen tea, ahol nem por került a filterbe, hanem szépen vágott szálak. Ebből a teából egy filter 151 forintba kerül. A termék pont annyi pontot kapott mint a Lipton Yellow Label tea, azaz 14-et.

Sir Morton Garzon

Azt gondoltuk, ezt a teát mindenki meg fogja ismerni, és egy emberként ugrik be mindenkinek a dicső gyermekkor. Nos, ha beugrott is valakinek, nem volt túl irigylésre méltó gyermekkor. "Halízű és -szagú, nagyon kellemetlen" – írta valaki a teáról, más szerint csak ízetlen, megint más szerint "unalmas pszeudó-tea". A doboz tetején nincs magyar felirat, alul kellett kisilabizálni mi, meddig, és hogyan. A filter ragasztott, de külön csomagolása nincs. A Sara Lee termékéből egy darab 12 forintba kerül, és minden borzalom ellenére 11,5 pontot kapott.

Dilmah Ceylon Gold

A Dilmah Ceylon Gold egy vásárlási hiba miatt került a tesztbe, mert a csomagolásról nem derült ki egyértelműen, hogy nem filteres teáról van szó. A tesztbe ennek ellenére bevettük, bár teaszakértőnk csak legyintett rá. Az árat 2 grammos kiszerelésre kalkuláltuk, mert egy filter átlag 1,8-2 gramm füvet tartalmaz. A felirat angolul van a teán, annak ellenére, hogy egy hipermarketben vettük. Volt aki elájult tőle: "Gyönyörű fekete tea szín, jó ránézni. Harmonikus íz, a legjobb." "Szénás jegyek, gyógyteás óvatosság" – vélte más. Van aki csak annyit írt: "resti tea". Nem is kapott sok pontot, mindössze 8-at.

Lipton Yellow Label

A romkocsmák kedvencét is megnéztük, a papírdobozon elrejtve derül ki, mit is fogunk a kezünkbe. A filtereket nem csomagolták be külön. Na de 19 forint/darabért miért is csomagolták volna? Ahhoz képest, hogy kommersznek tartják a Lipton keverékét,  a megosztott harmadik helyet szerezte meg a tea, mely valaki szerint kissé gyümölcsös, más szerint viszont nem elég karakteres. Van aki úgy vélte, hogy kellemesen fűízű.

Twinings Prince of Wales

A Maresi által forgalmazott régi márkanév nem olcsó, 26 forintba kerül egy filter. Ha valakik, az angolok értenek a teához – gondoltuk, de a tesztelők szerint: "Nem jó, sok cukor, sok citrom, napközi" "Jellegtelen, akár az angol föld" – írta más. Nem is ragozták túl sokat, 11,5 pontot adtak az ismeretlen fajtákból álló teának.

Damman Decaf Ceylon

A tein mentes teát azoknak ajánlják, akik egyvégtében teát isznak. A Sri Lankából származó tea drága,161 forintba kerül filterenként, ehhez képest nem tartogat izgalmakat: "Kissé életgyenge de teaízű." "Felüdülés, sima teaíz, semmi mellékíz". "Nincs illata, de íze sem sok, álfekete tea."

 Név  Gyártó/forgalmazó  ár  db/csomag  darabár  Származási hely  Tea fajtája  Pontszán
Lord Nelson English Breakfast tea Lidl Stiftung&Co. 299,- 50 6.- n/a Ceylon-Assam 10,5
Westcliff fekete tea Mokate S.A/Aldi 199.- 100 2,- India, Indonézia fekete tea 7
Saga Unilever 329.- 50 7,- n/a fekete tea  16
Westcliff English Breakfast Tee Markenhandels/Aldi 299,- 50 6,- n/a fekete tea 13
Lipton yellow label Unilever 484.- 25 19,- n/a fekete tea,aroma  14
Twinings Prince of Wales tea Maresi 659,- 25 26,- n/a fekete tea 11,5
Twinings english breakfast tea Maresi 690,- 25 28,- n/a fekete tea   15,5
Teakanne Nero Teekanne 599,- 20 30,- n/a Assam 11
Sir Morton Garzon Sara Lee 249,- 20 12,- n/a fekete tea keverék 11,5
Tesco value black tea Tesco 690,- 100 7,- n/a fekete tea
13,5
Dilmah ceylon gold MJF Group 555,- 100gr 11,- Sri Lanka Ceylon 8
Dammann Darjeeling Espresso Kft 3632.- 24 151,- India Darjeeling  14
Dammann Breakfast Espresso Kft 3143.- 24 131,-  India és Sri Lanka fekete tea
8,5
Dammann The noir Ceylan decaf
Espresso Kft 3868.- 24 161,- Sri Lanka Ceylon 13,5
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek