Ne higgyen a Calgonnak: az ecet nem káros a mosógépre!

15 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Calgon hazai forgalmazóját, amiért egy 2010-ben sugárzott reklámjukban azt állították, hogy a vízkőoldóként használt ecet tönkreteheti a mosógépet. A GVH határozatában megállapította, hogy a termék forgalmazója nem tudta bizonyítani, hogy az ecet használata mellett olyan mennyiségű vízkő jelenik meg, ami a mosógép meghibásodását okozhatja. Azt sem találták bizonyítottnak, hogy az ecet rozsdásodást, és ezáltal a gép meghibásodását okozhatja.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a reklámmal kapcsolatban először a forgalmazóhoz fordult, és azt kérték a Reckitt Benckiser Kft. illetékeseitől, hogy igazolják állításukat. Az egyesület a választ nem tartotta megalapozottnak, ezért a GVH-hoz fordultak panasszal. A hivatal másfél év után meghozta döntését, és 15 millió forintos büntetést szabott ki a reklám miatt.

A határozat szerint a cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a hirdetésben valótlan állításokat tettek az ecet mosógépre gyakorolt hatásával kapcsolatban, és saját termékük használatát, illetve annak előnyeit a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon tüntették fel.

A Calgon-reklám szövege egyértelműen azt sugallta, hogy az ecet akár a mosógép meghibásodását is okozhatja. „Miért használok Calgont minden mosáshoz? Eddig ecettel vízkőtlenítettem a mosógépem, ennek ellenére elromlott. Eszembe jutott, hogy az ecet akár még rozsdásodást is okozhatott, ezért Calgonra váltottam. Azóta minden mosásnál használom a vízköképződés ellen” – hangzott el a hirdetésben.

A GVH határozatából egyértelműen kiderül, hogy a termék vízlágyításra alkalmas, és nem vízkőtlenítő szer. Kiemelik, hogy a vízlágyításra alkalmazott termékek tapasztalati termékek, vagyis hatásuk ellenőrzése csupán egy bizonyos idő elteltével lehetséges. Tehát a fogyasztók a vásárlás előtt nem győződhetnek meg a termék hasznosságáról, és utána sem lesz pontos információjuk az elért hatásról.

A Calgon forgalmazója szerint reklámjuk üzenete az lett volna, hogy a már lerakódott vízkő ecettel való eltávolítása káros lehet a mosógépre, és inkább a megelőzést javasolják. A cég a vizsgálat során kijelentette, nem akarták azt az üzenetet közvetíteni, hogy a mosógép az ecet miatt romlott el. Ugyanakkor álláspontjuk szerint az ecet használata magában foglalja a kockázatot, hogy a fogyasztók nem fordítanak figyelmet a vízkő kialakulásának megelőzésére, és kizárólag a kialakult vízkő ellen védekeznek.

D  FO20100420040

A gondolatmenetet folytatva a forgalmazó arra a következtetésre jutott, hogy a kialakult vízkő valóban okozhatja a mosógép meghibásodását, és mindemellett az ecet használata rozsdásodáshoz vezethet. A forgalmazó ez utóbbi, a rozsdásodásra vonatkozó állítással kapcsolatban benyújtott egy független laboratóriumtól származó kutatást, melyben az ecet korróziós hatását vizsgálták.

Az olasz székhelyű LabTest SRL Unipersonale 2007-ben végezte a vizsgálatot, melyben azt akarták kideríteni, hogy az ecet a mosógép tisztítása során okoz-e rozsdásodást. A teszt során 750 ml 20 százalékos ecetet adagoltak, két új Whirpool mosógépben próbálták ki, és 95 Celsius fokon mostak, öt-öt alkalommal. A pontos eredmények üzleti titoknak minősülnek, ám kiderül, hogy a mosógép alkatrészei roncsolódtak.

A GVH a benyújtott dokumentumokat vizsgálva arra a döntésre jutott, hogy a cég nem tudta bizonyítani, hogy az ecet használata ellenére olyan mennyiségű vízkő alakul ki, ami a gép meghibásodásához vezet. A rozsdásodást elemző okfejtésben a GVH finoman utal arra, hogy nem elég egy független labor eredménye. Különösen akkor, ha a kutatás módszertana nem felel meg a Versenytanács által támasztott követelményeknek. Szerintük ugyanis nem tekinthető mérvadónak, ha két azonos típusú mosógépen elvégeznek öt-öt mosást. Vagyis azt sem tekinti a GVH bizonyítottnak, hogy az ecet rozsdásodást és ezáltal a mosógép meghibásodását okozhatja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek