4+1 tipp a rezsi csökkentésére

Közelednek a hideg napok, és velük együtt a horribilis rezsiköltségek is. Lassan beköszönt a fűtési szezon, és a villanyt is hamarabb kell reggel és este felkapcsolni. Ezek sajnos elkerülhetetlen többletköltségeket jelentenek, de szerencsére van néhány tippünk a kiadások csökkentésére.

IV0C9526

1. Cserélje le az izzókat

stockfresh 216001 women-with-a-bright-idea sizeM

Azokban a helyiségekben, ahol nem végez ülőmunkát, cserélje ki az égőt kisebb fogyasztásúra. A legjobb, ha energiatakarékos izzóra cseréli le őket (a hagyományost már-már kapni sem lehet). Ha szeret ágyból olvasni, szerezzen be egy olcsóbb e-book olvasót. Ezzel kiválthatja az olvasólámpát, mert vagy lehet apró (ledes) lámpát csatlakoztatni hozzá, vagy olyan verziót vásárol, amelyikben beépített lámpa van. A nappaliba és azokban a helyiségekbe, ahol erős fényre van szükség, szerezzen be dimmert, ami egy fényerő-szabályozós eszköz, így simán beállíthatja az izzók megfelelő teljesítményfelvételét. Azzal is sokat segíthet, ha LED-es izzókat használ: kevesebbet fogyasztanak, és tovább élnek.

2. Tegyen perlátort a csapokra

Ez a (kicsit a Bvlgari-gyűrűre hasonlító) eszköz rengeteget spórolhat önnek, és még csak nem is kerül annyiba, mint az említett dizájner ékszer. Ez ugyanis csak egy egyszerű, kis fémszövetes szűrő. A csap végére kell felszerelni, és a víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja fel a csapból kifolyó vizet. Ezáltal kisebb vízmennyiséget használunk, miközben a vízsugár ugyanolyan erőteljes marad, mondjuk kézmosás, vagy egy pohár elöblítése közben. Szuper kis kütyü, párszáz forintért már kapható, és ne hagyja magát átverni: az olcsó változat is ugyanolyan jó, mint a több tízezres. Ha már perlátor, cserélje le a zuhanyrózsáját is olyanra, amelyen lehet szabályozni az átfolyó víz mennyiségét. Természetesen az is sokat segít, ha nem tölti tele minden este a kádat forró vízzel, és a zuhany alatt is csak maximum öt percig áll.

3. Elosztóaljzat kapcsolóval

Ha sok az elektromos kütyü a lakásban, próbálja meg lekapcsolható aljzatokba csatlakoztatni őket, így ha nincs otthon, egyszerre le tudja kapcsolni az összes fogyasztó áramellátását. A stand by üzemmódban hagyott berendezések ugyanis szintén kimutatható mennyiségű áramot fogyasztanak.

4. Használjon áramcsökkentőt

Ezt a villanyáram fogyasztását csökkentő eszközt úgy hirdetik, hogy akár tizenöt-harminc százalékot is megspórolhat a fogyasztásán havonta. Ez nem teljesen igaz, de vannak olyan háztartási készülékek, amelyek használatánál hasznos egy ilyet is közbeiktatni. Működési elve, hogy állandó feszültséget biztosít, így akadályozza meg az ingadozó feszültség következtében hirtelen megnövekedő áramfelvételt. A készülék akár folyamatosan is használható, teljesen legális, és nem is drága.

Amit semmiképpen se tegyen:

+1 tipp: ne használjon hősugárzót!

Hiába próbálja ezzel csökkenteni a fűtésszámláját, ugyanis cserébe jól megnyomja a villanyszámát: csak kis területet képes felmelegíteni, és ezalatt rengeteg áramot zabál. Inkább használjon digitális termosztátot, és állítsa be úgy, hogy amikor nincs otthon, ne legyen trópusi idő a lakásban. Egyébként a túl meleg sincs jó hatással a szervezetre, szóval úgy is spórolhat, ha lejjebb veszi pár fokkal a fűtést, és az egy szál rövidujjú fölé még felkap egy kardigánt. Nagyon fontos továbbá, hogy ne tegyen bútort, függönyt a radiátor elé, és a vizes ruhákat se szárítsa rajta.

Ön hogyan spórol a rezsin? Írja meg nekünk a Facebook Shopaholic oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek