no

Popsitörlőteszt: tudja mivel törli a babája bőrét?

Baba törlőkendőket teszteltünk a drágától a saját márkásokig: a méret, tapintás, nedvességtartalom mellett dr. Torma Viktória vegyész, házikozmetikus aszerint is elemezte nekünk őket, milyen vegyi anyagokat juttatunk velük a baba érzékeny bőrére.  A végeredmény egészen meglepő: a teória, miszerint a saját márkás cuccok olcsóbbak és általában jobbak is, most teljesen dugába dőlt, és a fajlagos árak is tartogattak meglepetéseket.  

ALDI Baby Care Wipes, 72 db (kamilla, aloe vera)

Egy rántással könnyen kijön kettő kendő is a csomagolásból, ami egyébként nem akkora probléma, hiszen egy kiadósabb nagydolog esetén egy darabbal úgyse mennénk semmire. A mérete 21 × 13 cm, elég műanyagos a fogása, és az illata sem jó. Sajnálom, mert a Aldis termékek eddig nem szerepeltek rossz helyen.

Összetevők: Aqua, Propylene glycol, Disodium Cocoamphodipropionate, Decyl Glucoside, Phenoxyethanol, Panthenol, Chamomilla Recutita Extract, Parfum, Aloe gel, Allantoin, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Benzoic acid, Dehydroacetic acid.

A szakértő véleménye

Ebben a popsitörlőben propilén-glikol a nedvesítőszer, ami nem természetes anyag. Ha a gyermek ekcémás, vagy gyorsan allergiás lesz, akkor érdemes erre a termékre gyanakodni és kipróbálni egy másikat. Van benne kamilla és aloé, ami a többi márkát elnézve csaknem kötelező alkatrésze a popsitörlőknek, nyilván gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatásuk miatt. Ezen kívül parabének a tartósítószerek, ami talán ebben a korban szintén nem túl előnyös. Mindent összevetve azt hiszem, ezt a kendőt csak végszükség esetén ajánlanám.

Auchan Baby baba törlőkendő 72 db (mandulaolaj, aloe vera) magyar termék

Ebből a csomagolásból is könnyű kirántani több kendőt is egyszerre, viszont az illat, ami megcsap, mindezért kárpótol. Sajna kendő viszont elég vacak anyagból van, de legalább valamivel nagyobb, mint az Aldi terméke: 23 × 15 cm.

Aqua, PG, Prunus dulcis, Aloe b, PEG-40, Parfum, Panthenol, EDTA-NA, Tocopheryl acetate, Metylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Potassium sorbate, Cetrimonium bromide, Citric acid.

A szakértő véleménye

Ez a kendő is propilén-glikoltól nedves! Ha a gyermek ekcémás, itt is érdemes másra váltani. Szerencsére a nedvesítőszerben van mandulaolaj és persze aloé, meg E-vitamin. A tartósítószer itt sem a legszerencsésebb választás. Összességében azt hiszem ezt is elkerülném.

Libero Easy Change Wipes 64 db

Ez volt az egyetlen olyan popsitörlő amelyiknek műanyag zárszerkezet van a csomagolásán, így nem kell azzal szenvedni, hogy a kendő ráragad a visszazárható ragasztószalagra, vagy rosszabb esetben már be sem lehet zárni, mert megadta magát a ragasztó. Ezért óriási bónuszpont jár. A kendőnek nincsen illata, az anyaga vastag, de nem annyira pihe-puha, méretei: 22 × 19 cm. Összetétele alapján ez lett teszt egyik nyertese, csak ne lenne ennyire drága!

Összetétel: Aqua, Glycerin, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Chamomilla, Aloe, Tocopheryl acetate, Citric acid

A szakértő véleménye

Ez a kendő is glicerines, és nagyon jó összetételű! Kiváló tartósítószer, E vitamin, kamilla és aloé az alkotóelemei, más nincs is benne. Ez is könnyedén ajánlható a bolti márkák közül!

Rossmann Babydream 30 db

Ez az első olyan csomagocska, amelyikből tényleg csak egy kendő jön ki egy rántásra. Az illata nagyon diszkrét, szinte alig érezhető. Az anyaga még mindig nem az a nagyon finom pamut, de nagyságrendekkel jobb mint az előző kettőé, az anyag vastagsága is teljesen kielégítő, mérete 22 × 18 cm. Ami viszont nagyon praktikus benne, az a formája: végre nem vécépapírcsíknyi kendőcskével akarják a gyártók a gyerek fenekéről letöröltetni a matériát (főleg, amikor a gyerek addig-addig ficánkol, hogy hátközépig össze is keni magát). A másik fontos tulajdonsága pedig házi vegyészünk értékelése: ez alapján a Rossmann Babydream törlőkendő lett az egyik legjobb, azaz ennek vegyianyag-összetétele jelenti a legkevesebb rizikót a babák finom bőrére.

Összetevők: Aqua, Glycerin, Allantoin, Cocogucoside, Aloe leaf juice, Phenoxyethanol, Polyquaternium-6, Polyaminopropyl biguanide.

A szakértő véleménye

Ez egy tökéletesen összeállított popsitörlő nedvesítőszer: glicerines vizes oldat, benne aloé, a tartósítószerek pedig a legveszélytelenebb fajtából valók. Ha már bolti, akkor mindenképpen ezt, vagy a Libero márkájút ajánlom!

dm Babylove 30 db

Méreteiben, nedvességtartalmát tekintve ugyanaz mondható el róla, mint a másik drogéria, a Rossman saját márkás törlőjéről. Annyi az eltérés a két termék között, hogy a babylove kendő egyáltalán nem rugalmas, ezt viszont vastagsággal kárpótolja. Méretei: 20 × 21 cm. Vegyianyag-összetételét tekintve azonban a nyertes Rossmannoshoz képest óriási az eltérés: míg azt nyugodt szívvel ajánlja vegyészünk, addig ennek használatától óva int.

Összetétel: Aqua, PG, Cocogucoside, Panthenol, Phenoxyethanol,Polygliceryl-4-carpate, Polyaminopropyl biguanide, Dehydroacetit acid, Octyldodecanol, Dicaprylyl carbonate, Citric acid.

A szakértő véleménye

Most nem a dm-márka a legjobb az itt felsoroltak között, ahogyan egyébként az már sokszor előfordult. A babylove törlőkendő sajnos propilenglikolt tartalmaz nedvesítőszerként. Itt is fokozottan érvényes, hogy ha ekcémás lenne a gyermek, próbáljunk kis időre más termékre áttérni. Ezen kívül azért nem rossz popsitörlő: a tartósítószerek és az emulgeátorok is bőrbarátak. Az persze nem igaz, hogy a termék kizárólag növényi alkatrészekből állna…

Tesco My Baby’s 64 db

Illata nem nagyon van, ami egyébként nem hátrány. A kendő anyagában mintás, de ugye, ez is csak a szépérzékű anyukáknak jelenthet pluszt. Fogásra egészen kellemes, és nagyon jó nedves, rendkívül rugalmas az anyaga, méretei: 22 × 16 cm.

Összetétel: Aqua, Cetearyl Isononanoate, Glycerin, Ceteareth-20, Cetearyl alcohol, Glyceril stearate, Ceteareth-12, Polysorbate 20, Aloe, Chamomilla, Disodium EDTA, PG, Sodium citrate, Phenoxyethanol, Benzoic acid,  Dehydroacetit acid,  Citric acid.

A szakértő véleménye

Ez a popsitörlő is glicerines, ami nagyon jó! Vannak benne természetes és mesterséges anyagok vegyesen, egy kevés propilén-glikol is, meg persze aloé és kamilla, ahogy dukál. Összességében azt hiszem, ebben a válogatásban ez is a jobb termékek közül való.

Pampers Sensitive 56 db

Ennél a kendőnél is fennáll annak a veszélye, hogy egyszerre csak többet lehet kivenni a csomagból. A Pampers terméke is mintás, pillangók meg szívecskék borítják az anyagot, aminek persze túl sok értelme nincs. Az anyaga viszont nagyon finom puha, és nagyon nedves is. A szaga viszont enyhén kesernyés, kicsit kórházszagú, ami egy kicsit visszavett a lelkesedésemből…

Ennél a kendőnél gyakran fordult elő, hogy a csomagolásból kivéve nem hajtódott szét rendesen, és ez nem túl előnyös, amikor épp  a gyerek fenekéről kell letörölni a kakit, és egyik kezével a lábait fogja, a másikkal meg törölne. Szerencsére a kendő van olyan nedves, hogy egy jól irányzott suhintással ilyenkor könnyen szét lehet rázni. A törlő a többihez képest meglepően kicsi, 19 × 17 cm, de rendkívül rugalmas, jól nyújtható, így ez a méretkülönbség sem probléma.

Összetevők: Aqua, Glycerin, Citric acid, PEG-40, Sodium citrate, Benzyl alcohol, Phenoxyethanol, Xanthan gum, Sodium benzoate, Disodium EDTA, PPG-16, PEG-16, Ethylhexylglycerin, Pentadecalactone, Dipropylen Glycol, Capric Triglyceride, Aloe, Maltodextirin, Bisabolol, Chamomilla, Tocopherol.

A szakértő véleménye

Ez a kendő is glicerines, bár közel sem olyan tiszta, mint a Liberó vagy a Rossmann terméke, mert az E-vitamin, aloé és kamilla mellett sajnos kőolajszármazékok is vannak benne. A tartósítószerek viszont bőrbarátok, így ebben a válogatásban egészen jó összetételűnek számít.

Huggies Baby Wipes 64 db

Ebből a csomagolásból is minimum két kendő távozik egy rántással. Az illata nagyon kellemes krémes, ahogyan az anyaga is. Szintén mintás, helyes mackók vannak rajta, de minek...? Ezzel a termékkel viszont vigyázzon, óvatosan törölje vele a matériát, mert nagyon könnyen szakad! Ráadásul ez is a kisebb méretűek közül való, 19 × 16 cm.

Összetevők: Aqua, Aloe, Tocopheryl Acetate, Potassium laureth phosphate, Glycerin, Polysorbate 20, Tetrasodium EDTA, Methylisothhiazolinone, Methylparaben, Malic acid, Parfum.

A szakértő véleménye

Ez is egy glicerines kendő, a használatát mégsem ajánlom olyan szívesen. A tartósítószerek nem épp bőrbarátak, és tele van a bőr számára ismeretlen komponensekkel. Persze benne van a kötelező aloé és E-vitamin, ráadásul az összetevőlista alapján elég nagy mennyiségben, mégis: a parabén és a mitilizotiazolinon, meg a többi emulgeátor alapján van a válogatásban ennél sokkal jobb termék is.

Nivea Baby Soft and Cream, 20 db

Az egyik legjobb illata ennek a popsitörlőnek van, ha lehetne kapni ilyen illatú tusfürdőt, meg is venném! Jól nyújtható az anyaga, tapintásra nagyon kellemes,  és erről sem maradtak le a kék kis macik. Sajnos ez is hajlamos összetapadni, miután kivette a csomagolásból, de a suhintásos technikával könnyedén kinyerhető a teljes mérete. A törlő mérete 21 × 19 cm. Az viszont sajnos semmiképpen sem elhanyagolható tény, hogy összetevői alapján ez volt az egyik legkevésbé bababőrbarát termék, és emellett a legdrágább is. Egy kendő 21,5 forintra jön ki, ami a pelenkás gyerekkel járó rendszeres használat esetén rengeteg pénz!

Összetevők: Aqua, Paraffinum Liquidum, Panthenol, Glycerin, VP, Sodium Acrylates, Alkyl acrylate crosspolymer, Phenoxyethanol, Metylparaben, Methylisothiazolinone, Parfum.

A szakértő véleménye

Ez a popsitörlő víztől glicerintől és paraffinolajtól nedves. Még a kötelező aloé és kamilla sincs benne természetes anyagként. Bőrnyugtatóként Pantenolt tartalmaz, ami nagyon hatékony és természetes vegyület, de azért mégsem egyenértékű valami növényi kivonattal. A tartósítók sem túl szerencsések.

Johnson’s Baby Skincare Wipes, 64 db

Ez az illatos törlőkendő szakított az anyagában mintás trenddel, itt a fehér alap zöld csíkokkal van megbolondítva, bár nyilván ugyanannyi értelme van ennek is. Mérete  21,5 × 16 cm, jól nyújtható az anyag, viszont nem annyira nedves, mint a társai, és talán emiatt tapadósabb is. Teljesen véletlenszerű, hogy éppen hány kendőt tud kihúzni egyszerre a csomagolásból: van, amikor egyet, nekem többször is sikerült kettőt-hármat is. A popsitörlő .

Összetevők: Aqua, Myristyl alcohol, Stearyl alcohol, PG, Epilobium Angustifolium extract, Aloe, PEG-20, Polysorbate 20, PEG-40, Tocopherol, Citric acid, Lactic acid, Tetrasodium EDTA, Phenoxyethanol, Sodium benzoate, Parfum, Cl 77289.

A szakértő véleménye

Ez a nedves kendő is propilénglikol-tartalmú. Okos megoldás, hogy a kötelező aloé és kamilla-kombináció helyett erdei füzike–aloé-kivonatot tartalmaz, van benne tejsav és citromsav. A tartósítókat is okosan választották. A benne lévő etilénglikol-származékok miatt nem ajánlom feltétel nélkül, de mindenképpen az ajánlható kategóriába tartozik.

Termék neve Darab (csomagolás)  Ár (csomag) Kendő ár (db) Minőség (0-5)
Nivea Baby Soft and Cream 20 430 21,5 3
Libero Easy Change Wipes  64 600 9,375 Annyira szerettünk volna 5 pontot adni neki, de elrettentő az ára ezért kap 4,9 pontot.
Rossmann Babydream  30 279 9,3  4,5, az ára miatt és mert sima ragasztószalag van a csomag tetején. Egyébként ez is megérdemelné az 5 pontot!
Pampers Sensitive  56 498 8,892857143 3,5
dm Babylove  30 249 8,3 2,5
Johnson's Baby Skincare Wipes 64 524 8,1875 3,5
Huggies Baby Wipes  64 498 7,78125 2
Aldi Baby Care Wipes 72 455 6,319444444 1
Tesco My Baby's  64 399 6,234375 3,5
Auchan Baby baba törlőkendő  72 359 4,986111111 1

Ha drágának találja a fent említett termékeket, készítse el otthon saját popsitörlőjét! Nem kell hozzá más, mint papírzsebkendő és olívaolaj. Elkészítési útmutatót és még több receptet itt talál.

Tetszik Önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen minket a Facebook Shopaholic oldalán is!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra