Ötszáz forintból kijön a házi sminklemosó

Azt már megírtuk, hogy a piacon lévő szemfestéklemosók közül – hatás és összetétel szempontjából – melyek azok, amelyek tényleg érnek is valamit, most meg utánajártunk annak, hogy hogyan tudjuk elkészíteni a saját házi sminklemosónkat. Szerencsére, ahogyan a többi házi készítésű kence előállításánál, itt sem ütköztünk semmilyen nehéz feladatba: egyáltalán nem okozott túl nagy erőfeszítést a lemosó házilagos elkészítése.

Divany-Szemfesteklemoso.mp4 snapshot 02.08 [2012.08.08 12.00.52]
divany

Az illata nagyon klassz, a textúrája enyhén olajos, és valóban megbirkózik a szemfestékkel!

50 g elkészítéséhez ezekre lesz szüksége

Konyhai mérleg, evőkanál, pipetta, botmixer, tégely (a tároláshoz), hőálló edények (amikben összedolgozza a hozzávalókat), illetve


Hozzávaló Mennyiség (mg) Körülbelüli ár (forint)
Piros pálmavaj 5 120
Repceolaj 5 32
Ligetszépeolaj 7 158
Shea vaj 5 44
Lysolecitin 2 50
Desztillált víz 25 70
Germall 1 38
Összesen   512

Ez a lemosó két fázisból tevődik össze: vizes és zsíros. A zsíros fázis színe a piros pálmavajtól sötét narancssárga, ami a megfelelő ápolás érdekében került bele. A benne lévő emulgeátor, a lysolecitin lassítja a két fázis szétválási sebességét, ez a könnyebb használat érdekében fontos. A germall pedig egy tartósítószer – a szakértő szerint a legkevésbé ártalmas a piacon lévő azon termékek közül, amiket hosszú távú (fél éves) tartósításra használni lehet.

Így készítse el

Vizes fázis

A desztillált vizet  és a tartósítószert keverje össze.

Zsíros fázis

A zsíros fázist, tehát az olajokat, és a lysolecitint,  öntse egy edénybe, és vízgőz felett/vízfürdőben melegítse fel, hogy mind megolvadjanak (ha ez túl macerás, beteheti a mikróba is).

Elkészítés

Amikor a zsíros fázis minden összetevője szépen egybeolvadt, vegye ki az edényt a vízből, és a flakonba öntse össze a zsíros és a vizes fázist és rázza jól össze. Erre szükség lesz a későbbiekben is, mivel a két fázis nem elegyedik egymással, így használat előtt mindig rázza fel!

TIPP: víz helyett használjon nyugodtan tejet. Ilyenkor persze csak annyit készítsen, amennyi néhány hét alatt elfogy (a germall ennyi időre tartósítja a tejet is).

Ha még több sminklemosóreceptre vágyik, klikkeljen!


Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek