Jövőre pöttyös, csíkos és állatos IKEA-cuccokra szórhatjuk el a pénzt

Megjelent a svéd áruházlánc 2013-as katalógusa, ami nem okozott különösebb meglepetést, hiszen egyrészt menetrend szerint érkezett, másrészt nem sokban tér el az eddig megszokottaktól. Még jó, hogy, hisz az IKEA nem a Csodák Palotája, mindenki azt kapja, amire számít.

A svédek továbbra is maradtak a jól bevált módszernél: ha sok újdonságot nem tudnak mutatni, kicsit más köntösbe bújtatják a termékeket. Ezúttal megjelentek a pöttyös, csíkos és fura állatfigurás minták a textileken, és persze most is van olcsón cipőszekrény, ruhaszekrény, állólámpa, és minden olyan dolog, ami nem hiányozhat egy általános ikeás háztartásból.

2013-ban az Ikea

Nem sok mindenben tér el a jövő évi kínálatuk az előzőektől, talán csak a textilek mintázata és formája más. Ami érdekes, hogy a teljesen egyszerű, fehér alapon színes pöttyös ágyneműhuzat-garnitúráért ma már 12990 forintot kell fizetni, holott eddig az egyszerűbb mintásakat megúszhattuk maximum 6990 forintból. Megakadt a szemünk egy állólámpán: is, amit leginkább habos-babos baldachinos ágyhoz vagy egy múlt századbeli csipkeernyőhöz tudnánk hasonlítani, és mindezt potom 33515 forintért dobják a vevő után. Azért a kifejezetten túlárazott darabok feltűnése mellett még mindig kapható a szuper Malm duplaágykeret – elképesztő, 34990 forintos áron, és az olyannyira kedvelt Beddinge is benne van még a katalógusban.

Rosszabb mint a játékgépek

Többen is panaszkodtak: nem tudják megállni, hogy ne shoppingoljanak minden olyan limlomot össze, amire igazából nincs is szükségük. „Mindig csak akkor megyek Ikeába, ha valami konkrét dologra van szükség, de igazából hiába vagyok célirányos, beszippantanak a cuki konyhai cuccok, lakástextilek, képek, matricák, plüssök. Mindig kétszer annyit költök, mint terveztem, és ez nagyon-nagyon bosszantó! – vall tovább M. „Évente minimum kétszer elmegyünk »ikeázni« a barátnőkkel. Ilyenkor jól átbeszéljük, kivel mi történt az elmúlt időszakban, és természetesen megvásároljuk az ezeket-mindig-muszáj-megvenni darabokat. Ilyen például a fahéjas keksz, a ceruzaelem, a nejlonzacskó, amit fagyasztóba is lehet tenni, a vendégpapucs, a vágódeszka, a krumplihámozó, a konyharuha és megannyi apró kis mütyür, amiből ugyan van már otthon, de »sose lehet tudni«-alapon hazavisszük minden egyes alkalommal. És itt muszáj megemlítenem a húsgolyókat is, mivel mindig azt is eszünk. Sőt, talán egy éve, amikor száz forint volt, csak amiatt is kijártunk.” mondja Réka.

Ebből is látszik, hogy az is hajlamos elcseszni a pénzét az Ikeában, aki meghatározott céllal megy oda. Ez évről évre így van, és bár mindenki tudja, hogy úgy is el fog csábulni, és teletömi szatyrát mindenféle kacattal, mégsem tud ellenállni a kísértésnek. Abból is simán válhat itt vásárlásmániás, aki addig azt hitte magáról, hogy tudatosan költi a pénzét.

Tippek, hogy tényleg csak azt vegye amire szüksége van

  • írja össze otthon, hogy mit szeretne venni, és csak annyi készpénzt vigyen magával, amennyire előreláthatólag szüksége lesz;
  • épp ezért tilos hitelkártyával menni, kivéve ha nincsen rajta pénz, vagy csak annyi, amennyit már kiszámolt a fenti javaslat szerint;
  • kalkuláljon legfeljebb plusz ezer-kétezer forinttal többet, hogyha mégis akad valami eszméletlenül fontos apróság, amit meg akar venni, ki tudja fizetni;
  • vigye magával élettársát, aki remélhetőleg majd elrángatja a fölösleges holmik elől;
  • este, az Ikea zárása – vagy napközben nem sokkal egy fontos megbeszélés – előtt érkezzen meg, így rohannia kell, és nem lesz ideje teletömni a kosarát hülyeségekkel;
  • menjen hétvégén, mert akkor olyan hatalmas a tömeg, hogy ráérős, kéjes pénzszórás helyett csak minél előbb szabadulni lesz kedve a hodályból,
  • vigye magával legidegesítőbb ismerősét, így biztosan minél előbb szeretne majd szabadulni,
  • ebből következően soha ne menjen olyan barátnővel vásárolni, akit kedvel, illetve aki ezeket nem tudja betartani, és ami rosszabb, még ad is kölcsön, hogy ön is nyugodtan vásárolgathasson,
  • ha van olyan 18 év fölötti gyermeke, akinek van jogsija, küldje el őt: számolja le a cuccokra betervezett összeget a gyerek kezébe, és amíg ő vásárol, addig ön megfőzheti jótevője kedvenc ételét. (Ez a tipp természetesen alkalmazható bármilyen hozzátartozóra, aki képes ekkora áldozatot hozni.)
Ha viszont azért venne új berendezéseket, mert már unja a régit, sokkal gazdaságosabban jön ki, ha inkább átalakítja azokat. Hogyan? Roppant egyszerű!
 

 

Hét tipp, hogyan úszhatja meg az ikeázást

  • Cseréljen huzatot! A svéd Bemz cég kifejezetten Ikea-termékekre való, levehető, kimosható huzatokat árul. Felújíthatja velük a kanapéját, a foteljeit és párnáit. Érdemes átböngészni az oldalt, mielőtt nagy beruházásra szánná el magát. Főleg, mivel köztudott, hogy az ikeás cuccok nem mennek tönkre egyhamar, és a legtöbben csak azért cserélik le, mert megunták a színét.
  • Ragasszon! Egy amerikai cég, a Mykea, szintén kifejezetten Ikea-bútorokra tervez, csak ők nem textileket, hanem matricákat! Körülbelül tízezer forintból kijön szállítással együtt, hogy új színt és mintát adjon a bútorzatának! Nagyon klassz termékeik vannak.
  • Fessen! Ezernyi videót találni a youtube-on, hogy miként a legegyszerűbb lefesteni egy polcot, ágykeretet, szekrényt. Próbálja ki, megéri!
  • Öltöztesse fel a bútorokat! Lefestésük helyett simán befedheti textillel szekrényeit és polcait. Az I love textil méteráru bolt termékeivel pár száz forintból beboríthatja könyvespolcát jobbnál-jobb textilekkel.
  • Keverje a dolgokat! Olcsón tud asztalt kreálni, ha kinéz egy munkalapot/asztallapot, és összeválogatja hozzá a lábakat. Számtalan lehetőséget kínál az Ikea arra, hogy ahogy a ruhatárát összekombinálja, úgy a bútoraival is ugyanezt tegye.
  • Dobja fel kiegészítőkkel! Szintén méteráru boltban szerezzen be pár extra színű szövetet, és varrjon új huzatot a párnákra. A varrást nyugodtan hagyhatja szabóra is: 4-5 huzat megvarrása nem kerülhet tízezer forintnál többe. Megteheti azt is, hogy magának a kanapénak a párnáit viszi el egy kárpitoshoz, és valamilyen különleges technikával díszítteti. Már az is jól tud kinézni, ha csak gombokkal dekorálja a huzatot.
  • Faragjon le a lábakból! Ha már unja a dohányzóasztal vagy a szék méretét, faragjon le belőle. Olyan, mintha teljesen új bútor kerülne a birtokába.

Ha nem riad vissza a használt dolgoktól…

Nézzen körül az internetes fórumokon és piacokon, vagy menjen el  egy jó kis garázsvásárra, az ilyen helyeken mindig lehet jó és alig használt dolgokat találni! Jó, az ágymatracot azért tényleg inkább a boltban vegye, de bármilyen kiegészítő jöhet használtan!

Tetszik Önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen minket a Facebook Shopaholic oldalán is!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek