Kütyük, amikkel átvészelhetjük a nyarat

Kütyük nélkül lehet élni, de az igazán hasznosakat megéri megvenni. Összegyűjtöttünk pár darabot, amelyek praktikusak, olcsók és bizonyos esetekben jól is mutatnak!

stockfresh 119524 picture-of-friends sizeM

1. E-book, tablet és GPS

Ha szigorúan véve csak műszaki cuccokra gondolunk, akkor az e-book olvasó és a tablet, valamint a GPS mindenképpen előkelő helyet foglal el a listán. Az első kettő remek unaloműző (igaz, nem az olcsóbbik fajtából), és a tabletből még fontos információkat is ki tudunk préselni, ha éppen rá tudunk csatlakozni a világhálóra. A GPS-t sem kell megmagyarázni, ha nekivágunk a nagyvilágnak, jó ha van nálunk olyan eszköz, ami segít megtalálni a célállomást (bár ezt az eszközt most már egyre inkább helyettesítheti egy okostelefon is). Jó, persze, aki szereti a kalandokat vagy a papíralapú térképeket, annak ez is csak egy felesleges kütyü. Aki viszont ragaszkodik a külön GPS-készülékhez, annak árban határ a csillagos ég, bár vannak egészen olcsó darabok is. Mint a legtöbb műszaki cikknél, érdemes feltúrni az internetet leírásokért, tesztekért és még az is lehet, hogy itt olcsóbban találunk megfelelő eszközt, mintha elmennénk egy üzletbe. Navigációs készülékeket persze nemcsak autóba vásárolhatunk, vannak futáshoz, biciklizéshez és túrázáshoz készült kütyük is, vegyük csak a Garmin kínálatát.

2. Egy zsebbe illő fényképezőgép

Manapság már nyilván könnyebb előkapni egy okostelefont, ha valami érdekes, fontos vagy kedves pillanatot akarunk megörökíteni, de azért a fényképezőgép-gyártók még mindig ontják a zsebbe illő készülékeket. Ezek persze még mindig nagyobbak, mint egy telefon, és ha nem is sokkal tudnak többet annál, de felbontásban azért izmosabbak – nem is beszélve arról, hogy Marika néni esetleg nem akkora rajongója az Instragramnak vagy a Hipstamaticnek. A nagy elektronikai üzletekben rogyásig vannak a polcok a cukorkaszínekben pompázó fényképezőgépekből. Sajnos az adatok böngészését itt sem ússzuk meg, ugyanis van, ami nem olyan szép, de sokkal olcsóbb és felbontásban is jobb, mint egy optikailag kicsit tetszetősebb darab.

3. Egy túlélő fényképezőgép

Ha fényképezőgépet vásárolunk, még időben döntsük el, hogy csak városnézéshez, családi ebédek megörökítéséhez használjuk-e, vagy keményebb kiképzésre kell számítania. Ha az utóbbit választjuk, akkor érdemes beszerezni egy víz- és ütésálló gépet. A Rollei terméke már 20 ezer forint alatt is elérhető, igaz, csak 10 megapixel a felbontása, de ez ne rettentsen el senkit. Vagy ott van az Olympus MJU Tough TG-32, aminek az ára ugyan már majdnem 50 ezer forint, de 14 megapixeles. Aki pedig meg akarja mutatni, hogy milyen kemény fából faragták, hogy nem dől be a cukorkaszínbe borított készülékeknek, ajánljuk a Nikon terepmintás (COOLPIX AW100) macsógépét, ami 16 megapixeles, minden évszakban használható, viszont jóval drágább is.

4. Napelemes rádió

Strandolás, kempingezés, kerti munka és kerti parti közben jólesik, ha szól a zene, bár a szomszédok erről biztosan másként vélekednek. Mivel nem biztos, hogy a hosszabbító mindenhova elér, ezért egy napelemes rádió ilyenkor elég jó szolgálatot tud tenni. Tény, hogy annyira nem olcsók, szinte biztos, hogy többe fáj egy ilyen készülék ötezer forintnál, sőt, van, ami ennek a háromszorosa. Jó, az ilyenekben már zseblámpa is van, csodás! Napelemes zseblámpát egyébként már jóval olcsóbban, akár kétezer forintért is be lehet szerezni, és – kapaszkodjanak meg – vannak napelemes táskák is!

5. Ventilátor nekem, ventilátor a laptopomnak

A tömegközlekedésen, a vasúti kocsik többségében nincs légkondi, így nagy hőségben szépen fő mindenki a saját levében. Nem nyújt teljeskörű megoldást, de egy kis enyhülést adhat, ha van nálunk egy kis kézi ventilátor. Lehet, hogy sokan furcsán néznek majd, de a környezetünkben volt már, aki így vészelt át egy vontatutat a Balatonra, amikor kint éppen 35 fok volt, és az addig napon álló vasúti kocsi ablakait csak pár perccel indulás előtt nyitották ki. Ha nem akarunk kimozdulni a lakásból, akkor van hőforrás, mondjuk a több órás gépezés után egy laptop alja.

Ez se a gépnek sem tesz jót, sem nekünk, kész szerencse, hogy annyi hűtőeszközt lehet kapni a megfelelő üzletekben, amennyit csak akarunk. Van, ami nem annyira szép, de már 2000 forint alatt a miénk lehet, és van, ami dizájnosabb, de ötször annyiba kerül. Apropó hűtés, az Index vonatkozó cikkében még több finomságot találhat.

6. Háztartás a bőröndben

Pakolni soha nem egyszerű feladat, és bizony van, amikor a ruhák, tisztálkodószerek mellé olyan háztartási gépeknek is bele kell férnie a bőröndbe, mint például a vasaló vagy a hajszárítógép. Sebaj, mindkettőből lehet kapni utazáshoz való változatot, és egyik sem kerül többe ötezer forintnál. Az összecsukható hajszárító egyébként év közben is remekül használható és előnye, hogy a fürdőszobaszekrényben is viszonylag kevés helyet foglal. Szerkesztőségünk egyik tagja évek óta ilyet használ, és eddig nem panaszkodott.

7. Életmentő mütyürök

Magyarországon is elszaporodtak az online kütyü- és műtyürboltok, amelyekben rengeteg vicces és/vagy hasznos cuccot lehet kapni, vegyük például a zsebzuhanyt, amihez ugye zsebtörülköző is dukál, vagy a mobiltöltőt, ami nem húz ki minket teljesen a matériából, de plusz 1-2 óra használati időt nyerünk vele. A netes boltok kínálatában is megtalálható egyébként az UV-karkötő, ami figyelmeztet arra, ha túl sok időt töltünk a napsütésben. Sajnos az igazán extravagáns dolgok nem túl olcsók, és a készlet is elég kicsi, így lehet, hogy éppen nincsen raktáron abból a termékből, amivel szemeztünk. Bár nem életmentő, de zárjuk a sort a Magyarországon is kapható Bondival, a helyes kis figurával, amit bárhova felakaszthat. Hogy minek? Itt megnézheti!

+1 A külföldi kínálat

Azért a legtöbb igazán menő küyüt még mindig a külföldi lehet beszerezni. Megnéztük, hogy mennyi pénzt tudnánk ott hagyni pár kacatért, amikről jövőre már nyilván tudomást sem veszünk majd, vagy rosszabb esetben eleve csak a nyári szezont bírják ki.

Nyaralás alkalmával nagyon jól tud jönni a vízálló szilikonóra, amit hihetetlen olcsón lehet már beszerezni: az egész nem kerül többe, mint 2,39 euró (690 forint+szállítási költség). Ráadásul nemcsak az időt, de a dátumot is jelzi. Mivel nem megfizethetetlen és még jól is mutat a csuklón, abszolút megéri, és akkor sem kell bánkódni, ha véletlenül elhagyja.

Egy másik kedvencünk egy olyan baseball sapka, amelynek LED lámpás kijelzője van. A sapkába hat rövidke üzenetet (az első hosszúsága 512 karakter, a maradék öt 256 karaktert tartalmazhat maximum) lehet beprogramozni. Ez abban az esetben tökéletes segítség lehet, amikor külföldön (de akár itthon is hasznosítható) partizni megy, így beleírhatja a lakcímét, megkönnyítve ezzel a taxis dolgát. Természetesen jópofa üzenetekkel is sokkolhatja a népet, vagy egyszerűen tudtára adhatja mindenkinek: I'm foreigner (külföldi vagyok). A fejfedő ára 9,75 euró (2816 forint + szállítási költség).

Az órához hasonlóan a szilikonpántos pendrive is jó kiegészítője lehet az utazásnak. 2–32 GB tárhellyel rendelkezik és a szivárvány minden színében megvásárolható: 5,90 amerikai dollártól (1410 forint), szállítási költség nincs.

Jó ötlet még az az iPhone-tok is, aminek a hátuljában plasztik kártyákat lehet bújtatni (pl. bankkártya, jogosítvány, személyi). Igaz, hogy 30 amerikai dollárba kerül (7171 forint+szállítási költség), de mindenképpen megéri.

Egy másik kütyü, ami szintén elengedhetetlen kelléke lehet a nyárnak és annak, aki izzadós típus: USB-s lábhűtő potom 40 amerikai dollárért (9562 forint+szállítási költség).

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a   Facebookon !

Oszd meg másokkal is!
Mustra