Készítsen házilag naptejet!

Ha lehet hinni a prognózisnak, a hétvégén megint kánikula lesz hazánkban és eléggé úgy néz ki, hogy ez így is marad még legalább két hétig. Ilyenkor a legtöbben kiköltöznek a hétvégére egy közeli strandra/tóhoz, és odakozmálnak a partjára. Feltéve persze, ha nem használnak megfelelő naptejet.

94603010
Bloomberg

Azt már megírtuk, hogy a piacon lévő krémek nem is annyira jók, de semmi gond, itt van pár tuti recept arra, hogyan készítsen otthon tartósítószer és mesterséges illatanyag nélküli naptejet.

Szerencsére nem nagy ördöngösség összedobni egy ilyet, és a hozzávalókat is egyszerűen be lehet szerezni: nem kell hozzá más, mint sheavaj, kakaóvaj, kókuszvaj, méhviasz és cink-oxid.

Mire kell a cink-oxid?

A cink-oxid por alakú ásványi anyag, amely úgy fejti ki hatását, hogy a bőr felületén elterülve elnyeli a káros ultraibolya sugarakat. Ez a legbiztonságosabb aktív hatóanyag: véd az UVA és UVB sugarak ellen, és nem szívódik fel a bőrbe.

Így készítse el

A méhviaszt és a vajakat gőzfürdő felett fel kell olvasztani, majd a tűzről levéve hozzá kell adni a cink-oxidot. Az elkészült anyag krémes, jól kenhető de mégis elég szilárd állagú lesz. A legtutibb benne, hogy a méhviasznak köszönhetően – a legtöbb, otthon készített kencével ellentétben –  ez még a napon sem lesz folyékony. Természetesen ha jobban kedveli a krémesebb állagot, használjon csak fele annyi méhviaszt. Amiért még bónusz jár a méhviasznak: vízlepergető hatású is, ami különösen gyerekek esetében hasznos dolog, mert fürdőzés alatt is hosszabb ideig tart a védelem. Ez a napozókrém körülbelül 15-20-as faktorú védelemnek felel meg (aki még több receptet szeretne, klikkeljen ide).

Termék Mennyiség Ár/forint
     
Shea vaj 50 g 413
Kakóvaj 50 g 605
Kókuszvaj 100 g 210
Méhviasz 60 g 400
Cink-oxid 50 g 380
     
Összesen   2008

Összesen tehát körülbelül kétezer forintból kijön egy 300-310 grammos kiszerelés, ami nem körözi le árban a saját márkás termékeket, de biztosan csakis természetes összetevők vannak benne. De akkor is van remény, ha  mégsem akar ennyit vesződni vele,  a dm saját márkása nagyon jó helyen végzett a naptejteszten!

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek