Naptejteszt: van, amelyiknél az UV-sugárzás is egészségesebb

Azt tudjuk, hogy fokozatosan kell szoktatnunk bőrünket a barnasághoz, mert ha azonnal egy brazil szambatáncos színére gyúrunk, abból csak leégés lesz, és még bőrrák kockázatát is növeljük. Ezért, ezek kivédésére is kell mindenképp valamilyen fényvédő krémet használnunk napozáshoz. Ugyanakkor az se jó, ha negyvenes-ötvenes faktorszámú krémeket kenünk magunkra, mert amellett, hogy barnulni nem fogunk, még a napsugárzás jótékony hatásait is megvonjuk magunktól. Az egészséges tehát az arany középút – gondolhatnánk, de persze a dolog nem ennyire egyszerű. Mert mi van a naptejekben? Hát vegyi anyagok.

tk3s 19790707 dlp h95 387


„A ma kapható naptejekben általában kémiai fényvédő anyagokat használnak. Ezek afféle „kamikaze”-molekulák, amik maguk nyelik el az UV-sugarakat, és ennek hatására átalakulnak. A bomlástermékeik viszont gyakran olyan anyagok, amik nem feltétlenül tesznek jót a bőrünknek/szervezetünknek" – figyelmeztet dr. Torma Viktória vegyész, házikozmetikus. Ezért nem mindegy, milyen összetételű (és árú) terméket vesz le a polcról vásárlásnál: most ebben próbáltunk meg segíteni.

A naptejeket használat közben is teszteltük, roppant egyszerű módon: kiültünk a kertbe napozni, és néha csobbantunk egyet a medencében. A krémeket egymástól jól elkülönítve kentünk fel: egyiket az egyik karra, másikat a másikra, illetve ugyanígy használtuk a lábainkon is.

tk3s 1235774

Carroten Naptej Spray, SPF 20

Nagyon klassz, hogy pumpás a naptej, így sokkal egyszerűbb felvinni a bőrre. Az állaga egyáltalán nem sűrű, zsíros, inkább vizes. Kellemes, hűsítő érzést nyújt, csak ne lenne ennyire büdös! A krémet a bőr gyorsan beszívja, de a szaga még nagyon sokáig megmarad. Cserébe legalább nagyon jól hidratál, selymes érzetet kelt a bőrön. Napozás előtt tíz-tizenöt perccel fújja be magát vele, hogy biztosan hasson. Mivel gyorsan beszívódik a bőrbe, nem ázik le a fürdés közben sem. Viszont nem árt a többszöri használata, így biztosan elkerülhető vele a leégés.

Összetevők:

Water / Aqua, Octocrylene, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethylhexyl Salicylate, Homosalat, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Alcohol Denat., Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Dicaprylyl Carbonate, Dimethicon, Acrylates/ C12-22 Alkyl Methacrylate Copolymer, Caprylyl/ Capryl Glucoside, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Hydroxyethyl Acrylate / Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Isohexadecane, Polysorbate 60, Tocopheryl Acetate, Cetearyl Alcohol, Tetrasodium Edta, Coco-Glucoside, Coconut Alcohol, Microcrystalline Cellulose, Cellulose Gum, Parfum / Fragrance, Saccharide Isomerate, Arachis Hypogaea (Peanut) Oileo, Daucus Carota Sativa Extracti, Isopropyl Myristate, Beta Carotene, Tocopherol, BHT, Citric Acid, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Alpha-Isomethyl Ionon, Amyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Cinnamyl Alcohol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Isoeugenol, Limonene, Linalool

A szakértő véleménye

Ez a fényvédő krém elég sok természetes anyagot tartalmaz, amiket főként az összetevőlista végén találhatunk meg: némi mogyoróolaj, sárgarépa-kivonat, béta-karotin, E-vitamin. Persze a valódi fényvédő hatást kizárólag kémiai fényvédő anyagokkal érik el, fényvisszaverő anyagokat ez a kence egyáltalán nem tartalmaz. Összességében ez egy jól összeállított krém, bár a tartósítószerek parabének, a viszkozitásnövelők pedig akrilátok.

Mi az SPF?

Faktorszám, angolul: Sun Protection Factor. Ez a szám azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhat a napon leégés nélkül. Ezzel a képlettel kiszámíthatja, hogy mennyi ideig maradhat a napon: napozással tölthető idő (bőréhez viszonyítva) szorozva a használt naptej faktorszámával. Ez adja meg a maximális napon tölthető órák számát. Gyakorlatban: ha húszas faktorszámú napteje van és már nem hófehér a bőre, körülbelül húsz percet tartózkodhat a napon leégés nélkül. Tehát 20 x 20 = 400 perc. Természetesen ez alatt az idő alatt, nem árt ha többször bekeni magát és déltől délután háromig csak árnyékban hűsöl!

Piz Bun Tan Intensifier, SPF 30

Ez is pumpás, és az állaga rendkívül hasonlít az előzőhöz, a Carrotenhez. Nagyon jól hidratál, gyorsan beszívja a bőr, és délután elég egyszeri használni, nem fog leégni! Korábban, kettő óra előtt viszont nem árt, ha másfél óránként permetezi magát. Kellemes illata van, de egy kicsit túl édes és intenzív. Azok vegyék, akiknek számít, hogy mennyibe kerül egy termék, mert árban veri az összes többit.

Összetevők:
Aqua, Homosalate, C12-14 Alkyl Benzoate, Benzophenone-3, Octocrylene, Butylene Glycol, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dimethicone, Adipic Acid/Diethylene Glycol/Glycerin Crosspolymer, C30-38 Olefin/Isopropyl Maleate/MA Copolymer, Glycerin, Bis-Ethylhexyloxyphenol, Methoxyphenyl Triazine, Hydrolyzed Wheat Protein PG-Propyl Methylsilanediol, Acetyl Hexapeptide-1, Tocopheryl Acetate, Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Copolymer, Caprylyl Glycol, Potassium Cetyl Phosphate, Cetearyl Alcohol, Xanthan Gum, Sodium Lauryl Sulfate, Disodium EDTA, Dextran, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Methylisothiazolinone, Methylparabem, Parfum.

A szakértő véleménye

Ez a krém nagyon érdekes összetételű, ugyanis a fényvédő faktorok mellett tartalmaz egy olyan anyagot is, ami gátolja annak az enzimnek a bőrbeli működését, ami a melanintermelést leállítja. Így sokkal több színanyag termelődik, amitől persze gyorsan barnák leszünk. Így ez a krém egyszerre fényvédő és barnítókrém is. Összetétel szempontjából egyébként kevés természetes összetevőt tartalmaz, ettől eltekintve elég jól összeállított termék, jóllehet, az én véleményem szerint nem ajánlatos belenyúlni a bőr biológiai folyamataiba…

IKEA naptej, SPF 30

Ez a krém nem pumpás, de szerencsére jól adagolható, nem jön ki a fél tubus, amikor megnyomja. Sűrű a krém, és sajna nem is ivódik be gyorsan a bőrbe, viszont finom az illata, és olcsón be lehet szerezni. Természetesen ez is véd a leégéstől, és a vízben sem jön le a bőrről.

Összetevők:
Aqua, octocrylene, titanium dioxide, caprylic triglyceride, diethylhexyl carbonate, c12-15 alkyl benzoate, diethylamino, hydroxybenzoyl hexyl benzoate, methyl glucose sesquistearate, glycerin, polyglyceril-6 polyhydorxystearate, cetyl ricinoleate, stearyl alcohol, parfum, xanthan gum, trimethoxycaprylysilane, disodium edta, benzyl alcohol, methylparaben, propylparaben, geraniol, buthylparaben methylpropional

A szakértő véleménye

Ez a kence elég sok természetes, főként biokozmetikumokban is használható alapanyagot tartalmaz. Kivétel ez alól persze a kémiai fényvédő faktor meg a tartósítószerek, de ezektől eltekintve a lehetőségekhez és az árához képest egy nagyon igényesen összeállított krém. Véleményem szerint nagy előnye, hogy a fizikai fényvisszaverő anyag a titándioxid, nagyon előkelő helyen szerepel az összetevőlistán, ami arra utal, hogy talán a fényvédő hatás jelentős részét ez adhatja.

Dr Kelen Sun Save, SPF 10

Elég bóvli a flakonja, viszont szerencsére elég kicsi a rés, amin a krém kijön, tehát itt sem fenyeget a veszély, hogy egy egész nyári adagot kapunk a tenyerünkbe. Vizes az állaga, felkenve mégis furán zsíros érzetet kelt a bőrön, olyan mintha nem szívódna be. Sajnos ennek már nem is illata van, hanem szaga… Fürdés után se kell újra kenni, mert a vizet egyenesen taszítja, többszöri használatával nem lehet vele leégni, barnulni viszont igen.

Összetevők:
Water, Mineral Oil, Caprylic/Capryc Trigliceride, Beeswax, Sorbitan Oleate, Hydrogenated Castor Oil, Stearic Acid, Sorbitan Isostearate, Glycerine, PEG2 Hydrogenated Castor Oil, OzoKerite, Phenyl benimidazole Sulfonic Acid, Tocopheryl Acetate, Magnesium Sulphate, 4-methylbenzidilene Camphor, TEA, Methylparaben, BHT, Parfum

A szakértő véleménye

Ennek a kencének legnagyobb problémája szerintem, hogy sok olyan anyagot tartalmaz, amit bőrünk ilyen-olyan okok  miatt nem tud felszívni. Emiatt ez a krém eléggé akadályozza a bőrlégzést, így ha enyhén leégett bőrre kenünk belőle, akkor a jól ismert égő érzés fokozódhat. Persze főként kémiai fényvédő faktorokat tartalmaz. Összességében ezt a kencét én az igénytelenül összeállított kategóriába sorolnám.

Nivea Sun Protect & Bronze, SPF 20

Ennek a terméknek kétfajta kiszerelése van: pumpás és sima; mi az utóbbit próbáltuk. Finom az illata, selymes állagú, könnyű elkenni a bőrön, híg, de nem folyós. Hamar beszívódik, de vigyázzon, ha többet visz fel a bőrére, ragadni fog! Nem engedi leégni a bőrt, viszont tényleg hamarabb lesz színe tőle.

Összetevők:
Water / Aqua, Alcohol Denat., C12-15 Alkyl Benzoate, Octyldodecanol, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Cetyl Alcohol, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Cetearyl Alcohol, Myristyl Myristate, Sodium Phenylbenzimidazole Sulfonate, Titanium Dioxide, Glycyrrhetinic Acid, Glycerin, Tocopheryl Acetate, Tapioca Starch, Glyceryl Stearate, PEG-40 Castor Oil, Sodium Cetearyl Sulfate, Xanthan Gum, Trimethoxycaprylylsilane, Trisodium EDTA, Phenoxyethanol, Methylparaben, Linalool, Benzyl Alcohol, Limonene, Benzyl Benzoate, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Isomethyl Ionone, Eugenol, Citronellol, Coumarin, Parfum / Fragrance

A szakértő véleménye

Ez a kence tartalmaz egy kevés fényvisszaverő titándioxidot is, de ezen kívül kevés természetes anyagot. Tartósítóként parabének, főként kémiai fényvédő anyagok, és sok mesterséges emulgeátor van benne.

Sundance Carotin naptej (dm saját márkás termék), SPF 20

Az illata semmi extra, ami szuper, mert legalább nem büdös, mint a legtöbb a teszteltek között! A legklasszikusabb naptej benyomását kelti, nem túl sűrű, nem túl vizes; pont jó. A flakon szerencsére jó strapabíró, biztosan nem fog kifolyni a táskában. Könnyen beszívódik a bőrbe, és nem hagy zsíros érzetet maga után. Használatakor a bőr nem ég le, de nagyon szépen lehet vele barnulni, szóval nem csak az ára miatt lett a kedvencünk, és akkor a szakértő véleményét még nem is ismertük.

sun1

Összetevők:
Water / Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Octocrylene, Glycerin, Alcohol Denat., Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dicaprylyl Carbonate, Titanium Dioxide, Tocopheryl Acetate, Triacontanyl PVP, VP/ Hexadecene Copolymer, Phenoxyethanol, Panthenol, Parfum / Fragrance, Acrylates / C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Coco-Glucoside, Aminomethyl Propanol, Maltodextrin, Disodium EDTA, Simethicon, Xanthan Gum, Glycine Soja (Soybean) Oil, Tocopherol, Caprylic / Capric Triglyceride, Helianthus Annuus Seed Oil, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Ascorbyl Palmitate, Daucus Carota Sativa (Carrot) Root Extract, Ascorbic Acid, Citric Acid, CI 40800sz

A szakértő véleménye

Ez a kence – fényvédő anyagként – főként az összetevőlista végén olvasható természetes antioxidánsokat és gyulladáscsökkentőket tartalmaz, meg persze sárgarépa-kivonatot. Ezenkívül van benne némi fényvisszaverő titándioxid is. Ettől eltekintve többnyire természeteshez hasonló kémiai szerkezetű anyagokat tartalmaz, nyilván a kémiai fényvédő faktorokon kívül. Összességében azt kell mondjam, hogy kezdek eléggé bízni a dm márkáiban: az árkategóriájából, sőt, még egy kicsit drágább termékek közül is kitűnik a természetes komponensek nagy számában, és a többi összetevő lehetőleg bőrbarát kiválasztásában is. És ráadásul nem tartalmaz parabéneket tartósítószerként.

Sun Ozon naptej (Rossmann saját márkás termék), SPF 30

Jellegzetes naptej illata van, a krém nem ragadós, viszont egy filmszerű réteget képez a bőrön, ami nagyon lassan szívódik fel. Taszítja a vizet, és nem hagyja leégni a bőrt.

Összetevők:
Aqua, Octocrylene, Alcohol, C12-15 Alkyl benzoate, Glyceryne, Ethylhexyl Salicilate, Titanium Dioxide, Buthyl Methixydibenzoylmethane, Stearyl dimethycone, VP/Hexadecene copolymer, Panthenol, Butirospermum Parkii, Parfum, Tocopheryl acetate, Ethylhexyl Glicerine, Carbomer, Acrylates/C10-C30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Trimethoxycaprylylsilane, Sodium Hydroxide, Xantan Gum, Disodium EDTA, Linalool, Limonene, Benzyl Salicilate, Eugenol, Citronellol, Coumarine

A szakértő véleménye

Ez a naptej egy nagyon egyszerűen összeállított kence. Tartalmaz a kémiai fényvédő faktorok mellett fényvisszaverő titándioxidot is, és van benne némi gyulladáscsökkentő shea vaj is, de ezen kívül nemigen van benne természetes anyag. Előnye azonban, hogy legalább nem tartalmaz parabéneket sem  tartósítószerként.

Naptej Térfogat Ár/forint/flakon Fajlagos ár/forint/100 ml Szakértői vélemény 1-5
Piz Bun Tan Intensifier 150 ml 5500 3667 1
Nivea Sun protect & Bronze 200 ml 3600 1800 1
Carroten 200 ml 1670 835 3
Dr Kelen sun save 150 ml 1100 733 1
Sundance Carotin naptej 200 ml 1000 500 4,5
Sun Ozon naptej 200 ml 400 200 3,5
IKEA naptej nincs adat nincs adat nincs adat 3

Ha a fentiek alapján nincs teljesen meggyőzve arról, hogy tényleg szeretne ilyen vegyi anyagokat magára kenni, házilag is készíthet magának naptejet. A saját készítésű naptej előnye, hogy ön határozza meg, milyen anyagokat tartalmazzon, egyszerűen előállítható, biztonságosan véd, vízlepergető hatású, és nem mellékesen értékes bőrbarát összetevőket tartalmaz. A szervezetre semmilyen káros hatással sincs, és az sem mellékes, hogy 100 ml belőle körülbelül 670 forintra jön ki. Egy későbbi cikkünkben beszámolunk arról, hogy hogyan és miből készítheti el.

Ha pedig egyáltalán nem szeretne naptejet használni, napozásnál mindenképp vegye figyelembe az alábbi UV-index táblázatot!

Az UV-index a Nap ultraibolya (másként ultraviola) sugárzásának értékéből képzett, dimenzió nélküli szám. A vele kapcsolatos tudnivalókat az alábbi táblázat – az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által közzétett UV Index scale (UV-index skála) című weboldal kivonata – tartalmazza.

UV-indexJellemzőHatásVédekezési javaslat
1–2 Alacsony Gyakorlatilag veszélyetelen Fényes nappal viseljen napszemüveget.
3–5 Mérsékelt Enyhén veszélyes Legyen elővigyázatos, szabadban takarja magát megfelelő ruházattal.
6–7 Magas Veszélyes Kevesebbet tartózkodjon a napon 10 és 16 óra között.
8–10 Nagyon magas Nagyon veszélyes A fedetlen bőrfelület hamar leéghet, lehetőleg kerülje a napot 10 és 16 óra között.
10 fölött Extrém Rendkívül veszélyes A fedetlen bőrfelület percek alatt leéghet, ne tartózkodjon a napon 10 és 16 óra között.

Mik azok az UV-sugarak?

A Napból különböző hullámhosszú fények összessége éri el a Föld felszínét. Kémiai hatásuk szempontjából a Napból érkező ibolyántúli sugarak (ultraviola, röviden UV-sugarak) három részre oszthatók: UV-A, UV-B és UV-C sugarakra. Az UV-A sugarak nem nagy energiájúak, nem serkentik a melanintermelést, cserébe viszont felelősek lehetnek a bőr öregedéséért. Az UV-B sugarak a „bűnösök” abban, hogy leégünk, de jótékony hatásuk, hogy lebarnítanak. Ráadásul, ezek felelősek a bőr és a szervezet D-vitamintermeléséért is. Az UV-C sugarak igazán nagy gondot okozhatnának, ha a Föld légköre el nem nyelné nagy részüket, mire elérik a bolygó felszínét.

Mire figyeljen napozásnál?

Megfelelő védelem mellett nyugodtan sütkérezhet, de néhány szabályt tartson szem előtt:

  • Ne napozzon a legmelegebb időszakban: délelőtt tizenegy és délután három óra között. Nemcsak a meleg miatt persze, hanem mert ilyenkor legerősebb a napsugárzás káros UV-tartománya is.
  • Tartsa be a fokozatosságot: először csak tíz-tizenöt percre feküdjön ki a napra, utána ezt az időt fokozatosan növelheti.
  • Igyon sok folyadékot! Hajlamosak vagyunk csak akkor elővenni a vizes flakont, amikor le kell öblíteni a lángost vagy a kukoricát. Akkor is próbáljon meg inni (és fontos, hogy lehetőleg vizet, ne üdítőket vagy alkoholt), amikor nem is érzi, hogy szomjas.

Ha utál időre napozni, viseljen karszalagot

A karszalag használata: A vízálló karszalagot úgy fejlesztették ki, hogy az emberi bőrhöz hasonlóan beszívja a napvédőt. Tegye a csuklójára a szalagot és kenje be naptejjel. Lubickolás után ugyanúgy törölje meg ezt is mint a testét, ezáltal a napvédő ugyanannyira jön le a karszalagról, mint a bőrről. Így hiteles információval tud szolgálni! A karszalagok az UV-A és UV-B sugarakat mérik: az elszíneződése a napból nyert energiától függ, a színváltozás sebessége pedig attól, milyen mennyiségű ultraviola fényt kap a szalag.
A napokban láttam először ezt a színváltós UV-karkötőt az egyik barátnőmön. Kíváncsi voltam, hogy tényleg működik-e, ezért beszereztem belőle pár darabot, és különböző szituációkban teszteltem. Először egy városi rohangálós napomon tettem a kezemre úgy, hogy nem kentem be naptejjel. Épp csak kiléptem a házból, a szalag felső része máris átváltozott lilára. A leírás szerint viszont ez csak annyit tesz, hogy aktiválódott a szalag. A nap végéig a kezemen volt, de sem a felirat nem változott rajta, sem pedig a színe.

Következő alkalommal a kerti medencézés kelléke lett, de itt már bekentem naptejjel is. Délután egykor kifeküdtem a medence szélére és vártam az eredmény. Először jött az aktiválódást jelző lila szín, ami egy óra elteltével elkezdett halványodni és pasztell lilára változott. Ilyenkor arra figyelmeztet a karkötő, hogy a rákent naptej "hatóideje" lejárt, azaz vagy behúzódunk az árnyékba, vagy újabb adagot kenünk magunkra. Én inkább az előbbit választottam, a karkötő pedig szépen lassan visszanyerte az eredeti, testszínű alapszínét, de amikor újra kimerészkedtem a napra, megint belilult. Délután négy után már nem változott tovább a színe. Bár a használati utasítás szerint csak egyszer lehet viselni a karszalagot, én mégis három napig viseltem. Nyilván az első napon működött megfelelően, a másodikon még átváltozott lilára, aztán testszínűre, de onnantól kezdve csak szimpla díszként szolgált. Szóval sajnos igaz, ezek tényleg csak egyszer használatosak...

Ennek a terméknek az ára 1990 és 2500 forint körül mozog, a papírtasakban hét karszalag található, így ha a 2500 forintos árat vesszük, akkor is csak 357 forintra jön ki egy karkötő. Simon Ágnes, a Wristband Kft. ügyvezetője elmondta, jelenleg még csak a CBA patikákban juthatunk hozzá a termékhez, de hamarosan a cég honlapján és a Tesco áruházakban is meg lehet majd venni.

 

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra