Idén is flip-flopban töltjük a nyarat

Mint minden évben, idén is elindultam, hogy megvegyem a jó idő egyik legfontosabb kellékét, a vietnámi papucsot, vagy más néven flip-flopot.

Évről-évre egyre nagyobb a felhozatal a lábujjközti papucsokból és idén is reményekkel telve indultam útnak, hogy beszerezzem az egyik legolcsóbb, de mégis legmutatósabb nyári kiegészítőt.

Ezek közül a tangapapucsok közül a gumipántos az igazi klasszikus, ezt a verziót már 599 forinttól be lehet szerezni, de akinek fontos márka, akár 14990 forintot is fizethet egy párért. Elég nagy az árkülönbség, de hát mint tudjuk, nem mindegy, hogy F&F, Armani vagy CK díszeleg-e az árcédulán – esetleg a papucs vékony pántján. Mellékesen jegyzem meg, hogy Kínában készül a rendkívül gagyinak tűnő Armani is, amit simán lekőröznek a hiperek márkátlan flip-flopjai. Egyébként arra kíváncsi lennék, hogy hogyan kerül az Office Shoes boltjába egyetlen egy fajta Giorgia Armani gumipapucs...?!

Esőhöz a legjobb választás

A flip-flop nem csak azért jó, mert kényelmes és még csinos is tud lenni, hanem azért, mert tökéletes kelléke a zivataros nyári napoknak, ugyanis gumi változatban is elképesztően jól néz ki, és nem árt neki a víz. Egy meleg esőben a mi lábunknak se tesz be egy zápor, szóval nem árt az autóban vagy a táskában tartani egy olcsóbb flip-flopot: így, ha hirtelen szakadni kezd az eső, nem kell a legjobb nyári szandálunkat szétáztatni. Az is remek, hogy az olcsóbb fajta műanyag papucsnak egyáltalán nincsen súlya, így tökéletes lehet csere-papucsként.

Hiper választék

Az elmúlt években a Tesco annyira menő flip-flopokat forgalmazott pár ezresért, hogy az első utam oda vezetett, és már láttam is lelki szemeim előtt a sorakozó kínálatot. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek a gumi típusra és a csinos, azaz köves, csillogó, színes darabok eltűntek. Nyögtem egyet, és félrehúztam a számat, nem baj! Legalább most tudok venni pár olcsó vendég- vagy a Balcsira való papucsot – gondoltam.

Sajnos a másik hiperben, az Auchanban sem valami fényes a felhozatal, de legalább van egy-két munkába is nyugodtan hordható fazon négyezer forint körül, a gumipacskereknek meg jó színük van, 599 forinttól vihetőek.

Flip-flop

A flipflop név Amerikában alakult ki a használatakor hallható jellegzetes „sluttyogó” hangot utánzó szóként. Emellett mind Amerikában, mind Ausztráliában használatos a thong (tanga) megnevezés, mely a magyar nyelvbe tangapapucsként került be. Azt, hogy a magyar elnevezés korántsem egységes, az is mutatja, hogy a vietnámi papucs kifejezést e lábbelire is szokták használni. Forrás: wikipedia.org

Unalmas a plázák kínálata

A helyzet az, hogy annyira gyér a felhozatal lábujjközös papucsok terén, hogy elképzelhető, előbb-utóbb rá fognak unni az emberek. Pedig milyen kényelmes és praktikus viselet…

A legtöbb boltban sajnos ugyanazok a papucsok kaphatóak: tényleg szépek a Tommy Hilfiger papucsok, de minimum három üzletben jártam, ahol ilyeneket lehetett kapni és ha minden csaj lábán ez díszeleg majd nyáron, már nem is lesz annyira menő. Szerintem… Az ára sem nyerő, mert minek adjon ki az ember egy gumipapucsra tízezer forintot? Egyébként a Humanicban kapható Esprit papucsok is jobban néznek ki (végre, az elmúlt években annyira botrányos volt a választékuk!) és jóval olcsóbbak, 7490 forint az áruk.

Tizenhét üzlet több mint egy nap alatt

A hiperekkel együtt 17(!) üzlet kínálatát néztem meg. Mivel az angol Debenhams régóta kedvelt boltom (Londonban egy egész épületet elfoglal), az első hely, ahová betértem, az övék volt. Azt tudom, hogy a ködös Albionhoz képest itthon sokkal kisebb a felhozatal mind ruha, mind cipő terén, de azért azt nem gondoltam volna, hogy ennyire gyér és drága. Alig volt pár tangapapucs, és azok is hatezernél indultak. Sajnos ez így elég felejthető. Véletlenül tévedtem be a portugál, Parfois névre keresztelt, kiegészítőket áruló üzletbe, ahol igaz, hogy csak két-három lábujjbedugós lábbeli volt, de nagyon extrán, csajosan néztek ki, így megérik a 6795 forintos árat, ráadásul szépen és igényesen vannak elkészítve! 3495 forintért pedig teljesen egyszerű "spagettipántos" papucs is van, rikító színekben.

Kicsivel arrébb, a Claire's-ben is vannak jópofa papucsok, 1890-5390 forintig, bár nekem kicsit snassznak tűntek. A C&A egyáltalán nem tudott elkápráztatni, 990-ért adja a klasszikus gumipapucsokat. Ezeken kívül még van pár silány, köves változat, de inkább a soha-nem-venném-fel kategóriába sorolnám őket.

A New Yorker-ben sincs hatalmas választék, de 1890 forintért bárki vehet "egyalkalmas", szalmatalpú flip-flopot. Az Office Shoes kirakatában egészen megdöbbentő árut láttam: a 7990 forintért kapható, gumivirágokkal díszített papucs elég bizarr látvány. A reklámjuk szerint a gyönyörű brazil modell, Gisele Bündchen is imádja a tulajdonképp elég ronda Ipanema-lábbeliket, de valószínű, hogy a kampányért felvett pénzt még jobban... A prímet viszont a vastagtalpú Tommy Hilfigerek viszik; ezeknél szörnyűbbet ritkán látni.

Az meg egyenesen felháborító, hogy egy sima műanyag vacakért 8990 forintot kelljen fizetni - csak mert ott virít rajta a kis zászlócska! Ledöbbentem még a Lacoste 11990 forintos, tök egyszerű flip-flopján is. A Salamanderben inkább kényelmesnek, mint szépnek tűnnek a "topánkák", és vannak simán közönségesek is - horribilis, 14990 forintos árakon. A Buffalo termékei között már van olyan, amelyik hordhatónak néz ki, viszont kicsi a méretkínálat, és valamennyi borzasztó drága! Hiába a duma: na jó, de ez bőr. Kit érdekel? A bőr sem bír ki többet egy nyárnál (esetleg kettőnél)!

Tárgyalásra nem, utcára/buliba tökéletes választás

A lábujjközti papucs kényelmes (bár nem kifejezetten egészséges viselet), vagány és csinos is tud lenni, de munkába vagy egy komolyabb rendezvényre azért nem helyénvaló viselet.

A Players Room-ban a Hilfigerek mellet Ralph Lauren- és Armani-csodák is felsorakoztak: drágák, bénák, de így is eladhatóak, csak mert világmárkák. Meglepő és kellemes meglepetést a Björn Borg-papucsok jelentettek; színesek, jól dizájnoltak, és bár nem az olcsó kategóriába sorolnám őket, mégsem pofátlanul drágák. A Humanicban az Esprit termékei 7490 forintba kerülnek, pont feleannyiba, mint a Hilfigerek és legalább annyira jól néznek ki! A Marks and Spencerben szintén felejthető a készlet, a Woman's Secretben viszont van egy nagyon helyes bőrtalpú - ötezer forint körül.

Azt azért nem árt még hozzátenni, hogy ezek a pacskerek egy szezonnál többet nem nagyon bírnak ki, és el kell gondolkozni azon, hogy egy nyár megér-e több tízezer forintot! Mert természetesen egy pár papucs - nem papucs.

A Branch cipőboltban burzsuj pénztárcához igazodnak az árak, cserébe viszont nagyon szépek a papucsok. Kedvencem a Michael Kors 14990 forintért, de zárójelben jegyzem meg, ha nem Kors lenne, akkor is nagyon bejönne! A Ck papucsa kísértetiesen hasonlít az Korséra. Vagy fordítva? És 32990 forintért már egy jópofa Guess-hez is hozzá lehet jutni...

Ezeket venném meg

Rengeteg boltban jártam, de csak pár üzlet kínálata nyerte el a tetszésemet: Björn Borg, Branch Shoes, Humanic. A Björn Borg gumipapucsai tökéletesek vízparton vagy csak egy laza nyári sétához, a bőrpacskerei (ahogyan az Esprit-é is) pedig munkába is simán hordhatóak. A Branch cipők nyári, fülledt esték tartozékai, csak ne lennének annyira drágák...

A képgalériában rengeteg fotó van a flip-flopokról - árakkal!

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek