Megnéztük, mit bírnak az alumínium fóliák

Nagyjából egy hónapja írtunk a műanyag fóliákról: akkor tett ígéretünkhöz híven most körbejárjuk az alumíniumfóliákat. Nincs olyan háztartás, amelyben ne találnánk legalább egy tekercsnyit: sokan szeretik eltenni az ételt hűtőbe, spájzba, és van, aki rendszeresen ebbe göngyöli például a magával vitt uzsonnáját. Beszereztünk hát néhány olcsóbb, drágább, népszerűbb és ritkábban vásárolt fóliát, hogy megnézzük, melyiket érdemes rendszeresen vásárolni. Vizsgálódásunk elsősorban a termékek használhatóságára, kezelhetőségére és árára koncentrálódott.

stockfresh 79811 tray-of-jacket-potatoes-wrapped-in-foil sizeM

Az alufólia remek találmány, ha túrázni megy, és az élelmiszereket ebbe csomagolja, vagy kertjében/teraszán rendez egy sütögetős vacsorát. Nincs is jobb, mint az alufóliába tekert sült hagyma vagy krumpli egy finom roséval...

Így mindegyik alufóliát a sütőben is teszteltem, krumplit sütöttem bennük: a félbevágott új burgonyákra medvehagymás-olívaolajos öntetet tettem, majd előmelegített sütőben 170 fokon; alsó-felső légbefúvással 50 percig sütöttem. Az eredményt az alábbiakban olvashatják.

Az alufólia hátrányai

Az alufólia termékek az élelmiszerekkel történő érintkezés szempontjából szabványos EN AW-8011, EN AW-8111, EN AW-8079 és EN AW-1200 ötvözetekből készülnek. Felhasználását leginkább sütéshez, pároláshoz és grillezéshez ajánljuk. Az alufólia élelmiszercsomagolásra történő felhasználását az alábbi okok miatt nem ajánljuk:

Az erősen savas vagy sós élelmiszerek az alufóliával való érintkezés során a fólia felületén oxidációs folyamatokat indítanak be, melyek során a fémből egyes ötvözők kiválnak és az élelmiszerre kerülhetnek.
Az alufóliát csomagolás közben összehajtogatjuk. A gyűrés mentén a fémfólia megszakadhat, ezáltal apró, szabad szemmel is észlelhető lyukak keletkeznek.
Ezért a fólia nem zárja el teljesen az élelmiszert a levegőtől, csomagolás céljára korlátozott mértékben használható.

Fajlagosan mintegy négyszer drágább a polietilén fólia alkalmazásánál.
Nehezen újrahasznosítható, és az újrahasznosítás keretében energianyerésre nem alkalmazható.
Forrás: drpack.hu

Tesco Kitchen Foil, 20 m

Az egyetlen fólia a teszten, aminek van papírdoboza, amin ráadásul fogazott papírél segíti a fólia letépését. Egy kis papírcsíkot ragasztottak a tekercs végére, hogy megkönnyítsék az első használatot, ezért plusz pont jár. A fólia elég erősnek tűnik, és nagyon könnyen szakad a papírfogacskákon. Könnyen forog a papírdobozában és letépés után nem tapad vissza saját magához. Öröm volt ilyen alufóliával kezdeni a tesztet.

A sütőből kivéve az alufólia belseje enyhén elszíneződött, foltokban sötétebb lett, viszont nagy előnye, hogy egyáltalán nem szakadt el. Ebbe a fóliába tehát nyugodtan csomagolhat uzsonnát akár gyermekének is.

Ennek a fóliának az ára 375 Ft, egy méter belőle pedig 18, 75 forintba kerül. Ezzel az olcsóbb alumínium fóliák között van, mégis rendre maga mögé utasítja társait: tökéletes választás!

Winny Alufólia, 10 m

Ez a Cora saját márkás fóliája, és sajna nagyon ócska a csomagolása, a kinyitásához nélkülözhetetlen egy olló vagy egy éles kés. Ez azért rossz pont, mert bármelyiket is választja, mindenképpen kockáztatni kénytelen, hogy felsérti fel a fóliát is, így pedig az egész tekercset rögtön dobhatja is a kukába. Nem könnyű az első használata sem, mert több rétegben szakad szét, viszont ha ezen túljut, egy egészen jó fóliát tarthat a kezében. Egyáltalán nem tapad magához, tehát teljes nyugalommal lehet tépkedni – bármilyen erővel és gyorsasággal.

Sütés után sem okozott túl nagy meglepetést ez a fólia: nagyon könnyen elszakadt, bár előnyére szóljon, hogy egyáltalán nem színeződött el a belseje.

A Winny alufóliát 179 forintért vettük, amely az olcsó kategóriás mezőny, de sajnos itt nem jött be, hogy ami olcsó, az jó is tud lenni.

Vileda alumínium fólia, 10 m

Hasonlóan bóvli a csomagolása mint a Corás fóliának, csak ez egy kicsit színesebb. A kellemes meglepetés akkor ért, amikor leszedtem a műanyagborítást a tekercsről, és észrevettem a kinyitást segítő kis papírszalagot. A kellemetlen meglepetés rögtön ezután jött: amennyire klassz a papírcsík, annyira rossz ötlet is, mert éppen a rosszul felragasztott papírcsík miatt szakadt ketté az alufólia, amikor próbáltam kinyitni. Hamar sikerült orvosolni ezt az apró kis bakit, és utána zavartalanul ment minden a maga módján. Az alufólia vastag, és könnyen téphető.

Nagyon jól bírta a sütést, nem színeződött és nem szakadt el.

A 10 méteres fóliát 279 forintért vettük, tehát egy méter belőle 27,9 forint.

Cora alufólia,10 m

Szép színes a csomagolása, de hasonlóan a többihez, itt is szükség van ollóra. A fólia annyira nem tapad magához, hogy szükség sincs „papírsegítségre”, mert egyszerűen eláll a hengertől. Ez a fólia eddig a legerősebb és legmasszívabb a mustrán, kicsit nehezebb is tépni, mint a többi társát, de ez annak köszönhető, hogy tényleg igazán jó minőségű cucc.

Sütésnél azonban valószínűleg valahol az alján kiszakadhatott, mert sajnos odatapadt a tepsi aljához. De legalább belül nem színeződött el.

A Cora alufóliát 249 forintért vásároltuk, ebből egy méter 24,9 forintra jön ki. Kicsivel olcsóbb, mint a Vileda terméke, viszont határozottan jó termék.

Tesco Value Kitchen Foil, 20 m - a legolcsóbb fólia a mustrán és egyáltalán nem rossz!

A szokásos fehér-piros-kék Tesco gazdaságos csomagolást kapta, hogy könnyen fel lehessen ismerni. Kívancsian vártam, hogy ezúttal mit tud nyújtani az angol hiper saját márkás terméke: borzasztóan vékony alufóliát, ami szintén könnyen téphető.

Nagyon érdekes, hogy ez volt az egyik olyan alumíniumfólia, amely sütés után egyáltalán nem színeződött el és nem is szakadt. Érdemes tehát meggondolni, hogy melyik terméket veszi meg, mert most bizonyított a gazdaságos...

A másik Tescós fóliánál jóval olcsóbb, viszont nincsen tartódoboza: 243 forint, egy méter belőle 12,15 forintba kerül.

Kelly Alumínium fólia, 10 m

A név ellenére ez magyar termék, és a minősége katasztrofális. Itt sem vitték túlzásba a csomagolást, és csak erős körműeknek ajánlom, mert a nyitás segítő fehér papírcsíkot – ami egyébként nagyon hasznos tud lenni, ha valóban segítő célzattal teszik fel – csak felvakarással lehet eltávolítani az alufóliáról. Vagyis, jó lett volna ha így történik, de valójában a papír annyira ragaszkodik a fóliához, hogy nem szívesen válik meg tőle, ezért az eltávolításával szépen fel is szakítja. Az alufólia nagyon vékony, bár annyira nem, mint előző tescós társa. Jó benne, hogy könnyen téphető.

Sajnos az ötvenperces sütést sem állta valami jól, nagyon megégett, és bizony el is szakadt.

Ahhoz képest, hogy milyen bóvli, az ára elég borsos: 233 forint a 10 méteres kiszerelés, 23,3 forintba kerül ennek a fóliának métere.

Hewa Alumínium fólia, 20 m

Szintén csak ollóval vagy késsel lehet a csomagolásnak esni, és lám-lám itt is van az alufólián tépést segítő papírcsíkocska! Bár használni felesleges, mert nem kis felületen tépi félbe az alufóliát. Maga az „termék elég vékony, és ez az első olyan a teszten, amelyiket nem egyszerű letépni mert könnyen beszakad.

Ezért aztán óriási meglepetés volt, hogy ez a fólia tartotta meg legjobban az alakját sütés után, és egyáltalán nem égett meg belül...

Nem drága termék, és nem is teljesített rosszul. 299 forintba kerül a 20 méteres kiszerelés, tehát 14,95 forint belőle egy méter.

Apack Alufolie, 30 m

A kartondobozos tescós fólia után ennek van a legprofibb csomagolása. Igaz, hogy nem jár hozzá doboz, de igényes, és jó erős a külső borítófólia, és ki lehet úgy nyitni, hogy ne sérüljön, így bármikor visszacsúsztatható az alufólia. Ezen is van tépést segítő fehér csík, könnyen és egyszerűen eltávolítható az első réteg a papírhengerről. Az alufólia elég masszív,  jól téphető.

Sajnos sütés után már nem hozta formáját: szakadt is, és be is sötétedett.

Az olcsó fóliák közé sorolnám: 509 forintért vettük, egy méter belőle 16,96 forintba kerül. Az ára és a minősége is vetekszik a  Cora saját márkás Winny termékével.

Alu - Fix Quality, 10 m - a legdrágább fólia a teszten

Szintén egy ócska csomagolású termék. Az alufólia elég vastag, viszont gyűrődve téphető. Egyébként egészen jó termék lenne, ha az ára sokkal alacsonyabb lenne, és járna hozzá valamilyen doboz, aminek az oldalán tépőfogakkal segítenék az alufólia szakadását.

Egészen jól megtartotta az alakját, nem szakadt el, de sajnos ez a fólia is elszíneződött.

Elég drága, 399 forint a tízméteres kiszerelés, tehát egy méter belőle 39,9 forint. Van hasonlóan jó minőség – sokkal olcsóbban. Nem érdemes ennyi pénzt szánni a termékre!

Táblázatban mutatjuk meg a vizsgálódásunk eredményét. A jobb oldali számoszlop mutatja, hogy az alufólia hány pontot kapott tőlünk a maximális ötből.

alufólia ár/méter használhatóság 1-5
     
Alu - Fix Quality 39,9 2
vileda Alumínium fólia 27,9 2 (kaphatna több pontot is, de drága)
cora Alufólia 24,9 3,5
Kelly Alumínium fólia 23,3 1
Tesco Kitchen Foil 18,75 5
Winny Alufólia 17,9 3
Apack Alu - Folie 16,96 2
Hewa Alumínium fólia 14,95 3
Tesco value Kitchen Foil 12,15 4,5 (mert nincsen doboza)

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek