Milyen a jó intim mosakodó gél?

A női nemi szerv tisztántartására érdemes a sima tusfürdőnél kifinomultabb összetételű tisztálkodószert használni. Intim mosakodógéleket teszteltünk használat és összetétel szempontjából, és ezúttal is szakemberrel elemeztettük az összetevőlistát.

Az már idestova közhely, hogy a nők az intim tájékon savasak . De hogy miért, azt bizony kevesen tudják: a kórokozók elleni védekezés miatt van ez így. Mindenki tudja, hogy a nők esetében a végbél nyílása nagyon közel van a hüvely nyílásához. Márpedig az előbbi telis-tele van kórokozókkal. Ráadásul olyanokkal, amik komoly bajokat is okozhatnának, ha elszaporodnának... Ez azonban nem megy olyan egyszerűen, hiszen gátolja a hüvely, és annak váladéka. Hogy ezt pontosabban megértsük, tudni kell, hogy minden mikroorganizmus csak megfelelő feltételek mellett képes élni, fejlődni, növekedni, szaporodni. Ez általában egy szűk hőmérséklet-tartomány, bizonyos nedvességtartalom, és adott kémiai környezet mellett lehetséges. Minden egysejtűnek megvan a maga ideális környezete, és ha máshová kerül, bizony elpusztul, vagy legalábbis vegetál.

A hüvelyben lévő – szervezetet védő – baktériumok extrém savas közegben érzik jól magukat. A kórokozók viszont általában semleges körüli közegben szeretnek lenni, így a 3-4 közötti pH a legtöbb kórokozó számára bizony extrém körülménynek számít. A hüvely laktobacilusai pedig nemcsak hogy jól érzik magukat ebben a közegben, de saját maguk termelik a tejsavat a vérben található cukrokból, hogy biztosítsák maguknak a megfelelő környezetet. A hüvely kémhatása tehát az egyik legfontosabb védekezésünk az alsó fertályon a kórokozókkal szemben. El lehet ezt rontani? Ó, természetesen, ráadásul nagyon is könnyen! Fertőzések, repedések a hüvely nyálkahártyáján, bővebb váladékozás: ez mind ronthat a helyzeten. Van, amire nehezen tudunk figyelni, hát legalább azokra a tényezőkre ügyeljünk, ami rajtunk múlnak. A legfontosabb ezek közül a higiénia, amit mosakodással biztosíthatunk. És mint általában, ebből is lehet túl sok vagy túl kevés: az egészséges az lenne, ha naponta legalább egyszer, de legfeljebb kétszer (-háromszor) mosakodjunk meg az intim tájékon. Túl kevés mosakodással a higiéniánkat hanyagolnánk el, túl sok tisztálkodással pedig megzavarnánk a hüvely flóráját. Mindehhez persze nagyon fontos a megfelelő mosakodószer kiválasztása - legalábbis ezt állítják az intim mosakodószerek gyártói. Ha azonban valaki fontosnak érzi, hogy odalenn mással tartsa tisztán magát, mint a sima tusfürdője, az most szakszerű tudással felvértezve teheti ezt.

Bella for Teens Sensitive, 300 ml

Kiszerelésében az egyik legjobb mosakodógél, a pumpás tető valóban megkönnyíti a használatát. A zöld színű gél állagát a legjobban a tojásfehérjéhez lehet hasonlítani, az illata viszont borzasztó, olyasmi, mintha vegyítve lenne benne a régi buborékfújóba töltött szappanos víz valami olcsó légfrissítővel. Nagyon jól habzik, és kellemesen hűsít.

Ha naponta egyszer egy mogyorónyi mennyiséget használ el belőle, körülbelül két hónapig kitart a 300 ml-es kiszerelés, ami 677 forintba kerül.

Összetevők:
Aqua, Sodium cocoamphoacetate, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl betaine, Glycerin, Lactic Acid, Phenoxyethanol/Methylparaben/Ethylparaben/Propylparben/Butylparaben/, PEG-120, Inulin, Prunus Persica Fruit Extract, Allantoin, Parfum, Betaine, Methylisothiazolinone, Propylene Glycol, Tetrasodium EDTA, CI 42090.

Dr. Torma Viktória házivegyész és házikozmetika-szakértő szerint ez a gél a bolti mezőnyben is eléggé igényesen összeállított mosakodógél. Két olyan anyag van benne, ami nagy mennyiségben (azaz, ha sok ezt tartalmazó kozmetikum van a polcunkon), gondot okozhat: parabén, Methylisothiazolinone (mindkettő tartósítószer). Ezért figyeljük a kozmetikumaink összetevőlistáját: ha csak egy-két olyan termék van a polcunkon, amiben ezek vannak, akkor semmi gond. Ha azonban sok ilyen van, akkor igyekezzünk ezeket biztonságosabbra cserélni. Ha ezektől az anyagoktól eltekintünk, akkor ez egy egész jó intim mosakodó. SLS-mentes (ez nagyon fontos intimtájékon!), a benne lévő tenzidek kíméletesek, tartalmaz  inulint a hüvelyflóra baktériumainak táplálására, tejsavat a termék pH-jának beállítására, őszibarack kivonatot (Prunus Persica Fruit Extract) a bőr hidratálására és táplálására. Gyulladáscsökkentőnek (vagy -megelőzőnek) allantoint tettek bele, ami a legerősebb természetes gyulladáscsökkentő anyag, fertőtlenítőnek betaint, ami szintén egy természetben is előforduló anyag. Összességében, ahogy mondtam, ez egy meglehetősen igényesen összeállított intim mosakodó, szerintem a legjobb fajta azok közül, amiket az ember a „sarki háztartási boltban” is meg tud venni..." - elemezte a vegyész az összetevőlistát.

Carefree Aloe Intim Mosakodó Gél, 200 ml

Nagyon bizarr élmény, ugyanis (szerintem) Velmetina extra erős hajzselé szaga van, de még a naftalinhoz is tudnám hasonlítani. Az egyik legbüdösebb mosakodó a teszteltek közül, viszont színezőanyag nincsen benne, tiszta, áttetsző állagú. A flakonja külső része csúszós, viszont az adagolója gazdaságos, mert csak egy adagnyit enged ki, a többit visszaszippantja, ráadásul nem felfele kell pattintani a kupakot mint a legtöbbnél, hanem be kell nyomni. A 200 ml-es flakon 706 forintba kerül.

Összetevők:
Aqua, Cocamidopropyl betaine, Glycerine, Hydroxyethyl-Cellulose, Triethyl Citrate, Aloe Barbadensis, Sodium Chloride, Disodium EDTA,  Citrit Acid, Phenoxyethanol, Sodium benzoate, Parfum.

"A bolti kozmetikumok között ez is egy egész igényesen összeállított mosakodógél. Valóban csak a legszükségesebb összetevők vannak benne. Nincs is benne igazán veszélyes anyag.
Sőt, még tettek bele némi aloé kivonatot ( Aloe Barbadensis) is. Összességében azt gondolom, hogy ez egy nagyon biztonságos mosakodó gél, a legjobbak között van, ami a nagy kozmetikai boltok hálózatában kapható" - véleményezte a listát dr. Torma.

X-epil intimo, 250 ml

Elég bóvli a fehér – egyébként extrán sikamlós – flakon, amire ócska nyomású papírt ragasztottak. Felpattintós kupakú, fejjel lefelé fordítva ömlik belőle a folyadék, aminek legalább kellemes az illata. Mindezt figyelembe véve elsősorban zuhanyzáskor szexelőknek ajánlott a használata, mert minimum négy kéz kell a flakon kinyitásához…
250 ml 537 forint.
Egészen jó kis tisztálkodószer lenne, csak az a Lauramidopropyl Betaine ne volna benne…

Összetevők:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Lauramidopropyl Betaine, Styrene Copolymer, Parfum, Malva Sylvestris Extract, Chamomilla Recutita Extract, Lactid Acid, Methylizothiazolinone, Methylchloroisothiasolinone

"Ez egy nagyon kétarcú mosakodógél. Miközben nagyon értékes anyagokat tartalmaz, mint a mályvakivonat (Malva Sylvestris Extract), és a kamilla kivonat (Chamomilla Recutita Extract), ami intim tájékon nagyon hatásos, bizony van benne SLS is (Sodium Laureth Sulfate), és van benne az első mosakodóban említett tartósítószerből (Methylizothiazolinone, Methylchloroisothiasolinone) is.

Az előnyök és a hátrányok mérlegelés elég nehéz így, hogy nem tudni pontosan, miből mennyi van a készítményben. Összetétel szempontjából összességében azt hiszem valahová a „gazdaságos” és az „igényes” kategória közé sorolnám" - írja dr. Torma.

Joanna mini Naturia, 100 ml

Az illata étvágygerjesztően jól hozza a valódi grapefruitét, a színe és csomagolása meg inkább egy tusfürdőhöz hasonlít. Ez a mini kiszerelés tökéletes utazáshoz. Egészen jó gél állagú a termék, ezért annyit tud kinyomni belőle, amennyire szüksége van. A flakonja nem valami jó, a kupakja ennek is felpattintós. Az viszont ne tévesszen meg senkit az, hogy 343 forintba kerül, hiszen ez mini kiszerelés, így a 300 ml-es kiszerelésben körülbelül háromszor ennyibe, azaz 1029 forintba kerülne!

Összetevők:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocamidopropyl Betaine, Coco glucoside, Glyceryl Oleate, PEG-120, Laureth-3, Citrus Grandis Extract, Propylene Glycol, Disodium EDTA, Lactic Acid, Sodium Chloride,Parfum, Limonene, Linalool, DMDM hydantoin, .
Methylchloroisothiasolinone, CI 47005, CI 16255.

"Összetétel szempontjából ez is egy kétarcú termék. Van benne ugyan Pomelo kivonat (Citrus Grandis Extract) ami főleg gyümölcssavai miatt lehet hasznos egy intim mosakodóban, igaziból csak mesterséges anyagot tartalmaz. Tartalmaz SLS-t, bár ezen kívül elég sok veszélytelen tenzid is van benne, úgyhogy feltételezhetjük, hogy az SLS-t talán kisebb koncentrációban tartalmazza, de a választott tartósítószerek is lehetnének biztonságosabbak. Az egyik olyan, amiről már írtunk korábban (Methylchloroisothiasolinone), a másik ( DMDM hydantoin) olyan anyag, ami formaldehided termel a flakonban, így nem engedi a bacikat megtelepedni benne. Az a gond, hogy a formaldehidre a mi bőrünk is tud allergiás lenni: ha gyakori bőrgyulladást tapasztal intimtájékon, és ezt a mosakodógélt használja, akkor gyanakodhat ennek hatására is. Összeségében azt hiszem, ha értékelnem kellene, akkor a „gazdaságos” kategória legjobb termékei közé helyezném" - véleményezte dr. Torma.

Lactacyd Femina Ocean Fresh Gel

Az egyik leggusztusosabb flakonja ennek a terméknek van. Olyan, mintha egy jól dizájnolt parfüm mosakodógélje lenne. Nagyjából ebben ki is merült minden pozitívuma, mert dísznek lehet, hogy szép, és a flakonja kézre áll, mégis nagyon csúszik. A kupakja ennek is pattintós, és az illata inkább hasonlít egy erős férfi tusfürdőhöz, mint egy finom és gyengéd intim mosakodóhoz. Használata nyilván inkább maszkulin nőknek ajánlott, esetleg hiú (és hüvellyel rendelkező?) férfiaknak. 200g 783 forint.

Összetevők:
Aqua, Magnesium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Phenoxyethanol, Tocopherol/Tocopheryl Acetate, Triethyl Citrate, Copper usnate, PEG-120, PEG-7 Glyceril Cocoate, PEG-55 Propylene Glycol oleate, Ethoxydiglycol, Propylene Glycol, Glyceryl Laurate, Lactic Acid, Parfum, Methylchloro-Isothiazolinone, CI 42051, CI 19140.

"Ebben a gélben nincs SLS, legalábbis a laurin-éter-savnak nem a nátrium, hanem a magnézium sóját tartalmazza (Magnesium Laureth Sulfate ). Számos tanulmány foglalkozik azzal, hogy ez az anyag mennyivel bőrbarátabb, mennyivel kevésbé allergén, mint a hagyományos SLS. Viszont nagyon jól habzik (annyira nem, mint a nátriumtartalmú testvére). Ráadásul ezen kívül nagyon sokféle barátságos tenzidet tartalmaz, úgyhogy valószínűleg az előbbit sem tartalmazza túlságosan nagy koncentrációban. Van benne minden ami kötelező: tejsav (Lactic Acid, ami természetesen a többi gélben is van), és még E-vitamin is, ami gyulladáscsökkentő az intim tájékon. De nincs benne gyógynövény-kivonat. Cserébe van benne az előbbiekben már többször bemutatott tartósítószerből ( Methylchloro-Isothiazolinone). Összeségében ezt a gélt az „igényesen” összeállított mosakodók közé sorolnám, de azért tennék mellé egy csillagot, hogy figyeljem a hatását saját magamon" - írja erről a vegyész.

NIVEA intimo NATURAL – Gynaecologically tested

Nagyon finom, enyhe illata van, a legsemlegesebb a teszteltek közül, és ez a legdrágább is, 250 ml 851 forintba kerül. Sajnos, a flakonja borzalmas: csúszós, széles, pattintós kupakú, a gél meg csak úgy ömlik belőle.

Összetevők:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, PEG-7glyceryl cocoate, Lactic Acid, Bisabolol, Chamomilla Recutica Flower Extract, Glycine Soja Oil, Glycerin, Sodium Chloride, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Glycol Distearate, Citrit acid, Laureth-10, PEG-120, Cocamide MEA, Sodium Benzoate, Sodium Salycylate, Benzoic acid, Limonene, Parfum.

"Ez is egy nagyon kétarcú tisztálkodószer. SLS tartalmú, de az összetevőlista alapján viszonylag nagy koncentrációban van benne természetes gyulladáscsökkentő komponens: a kamilla különféle kivonatai (Bisabolol, Chamomilla Recutica Flower Extract). Nincs benne veszélyes tartósítószer. Összeségében az összetevői alapján, azt hiszem, mégis talán a „gazdaságos” kategóriába sorolnám" - elemzi dr. Torma Viktória a terméket.

Az intim mosakodókról tehát általában elmondható, hogy a gyártók legtöbb esetben igyekeznek figyelembe venni, hogy a nők intim tájékon sokkal érzékenyebbek, mint testük más részein. Emiatt nagyon figyelnek arra, milyen összetételű mosakodókat ajánlanak. Ebben a listában a legrosszabb sem közelítette meg a samponok között tapasztalt összetevőbeli igénytelenséget. Azért mégis azt javaslom: figyeljünk kicsit kozmetikumaink összetevőlistájára. Nem az a baj, ha néha elő-elő fordul benne veszélyesnek minősíthető anyag, mivel a különböző fogyasztóvédelmi szervezetek, és persze maguk a kozmetikumok gyártói is vigyáznak ránk. Csak arra figyeljünk, hogy lehetőleg ne sokszor forduljon elő a polcunkon sok ugyanolyan tartósítószert használó  termék, mert tipikusan ezek az anyagok tudnak felhalmozódni a szervezetünkben, és ott viszonylag nagyobb károkat okozni.

Intim mosakodó gél hatékonyság összetétel ár/100ml
       
NIVEA intimo 2 1,5 425,5!
Lactacyd Femina 4 4 391,5
Carefree Aloe 4 4,5 353
Joanna mini 2 1 343
Bella for Teens Sensitive 4 3,5 225,6
x-epil intimo 2 2 214,8

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek