no

Megkerestük a tökéletes habspray-t

A tejszínhab a csokitortának, a gyümölcssalátának, de még a kávénak is fontos kelléke, és mivel macerás házilag készíteni, sokan a flakonos habspray mellett döntenek. A kínálat óriási, mi kilenc különböző flakonos tejszínhabot próbáltunk ki szerkesztőségi vaktesztünkön, hogy segítsünk a választásban.

Président, 250 g

Az biztos, hogy van benne tejszín. A kérdés csak az, hogy mennyi, ez ugyanis nincsen feltüntetve a flakonon. A tejszín 20% zsírtartalmú, 100 grammban 240 kcal energiatartalom van. Állagra nagyon puha, habos és krémes, viszont rettentően édes íze van, és egyáltalán nem érezni benne semmilyen aromát, kizárólag a tejszín jellegzetes ízét. A forró kávéban azonnal elolvadt és lesüllyedt az aljára. Előnyére legyen mondva, felkeverve ennek van a legjobb állaga: jó habos lesz tőle a kávé, és még úszkáló tejszíndarabok sem csúfítják a hatást.

Nagyon drága habspray, 469 forintba kerül.

3 pontot kapott a maximális ötből.

Meggle, édesített tejszínhabkészítmény

A kóstolt tejszínhabok közül ebben volt a legtöbb 70%(!) tejszín, viszont az íze megítélésében megoszlottak a kóstolók. Az egyik srác, aki egyébként szereti a zsíros tejtermékeket, a következőket mondta: „Hű, ez egy nagyon rossz, zsíros szemét. Egyáltalán nincsen tejszín íze!” Erre egy lány megvédte: „Ez az igazi kemény tejszínhab, és egyáltalán nem édes. Leginkább a Daubner cukrászdában kapható parfétortának a bevonójához tudnám hasonlítani.” A flakonon fel van tüntetve, hogy vanília aromát is tartalmaz. Ami ebben a legjobb, hogy egyáltalán nem érződött a tejszínen. A magas tejszíntartalom miatt fogyókúrázóknak nem ideális, 100 ml terméknek 289 kcal az energiatartalma. A kávéban egészen elviselhető volt az állaga, viszont darabos maradt, ami elég rosszul néz ki. Szélsőséges pontszámokat is kapott, így lett végül az átlaga 3,5 a maximális 5-ből. Mi 391 forintért vásároltuk az Auchanban.

Spar cukrozott tejszín spray

A Spar termékére is fájt volna odabiggyeszteni, hogy hány százalékban tartalmaz tejszínt, ezért ez örök rejtély marad… Nagyon könnyű, lágy és krémes, ráadásul finom tejszín illata van. Ahhoz képest, hogy saját márkás termék, nem is olcsó: 379 forintért sikerült megvásárolni a 250 grammos kiszerelést. A forró kávéban könnyen elkeverhető anélkül, hogy kis fehér maradványok úszkálnának a szép fekete kávéban. Ez jó lenne, de sajnos a termék annyira tökéletesen belekeverhető, hogy teljesen el is tűnik, és egyáltalán nem lesz habos tőle a kávé. Fújáskor is vigyázni kell vele, mert nagyon fröcsköl.

Összesen 2,5 pontot kapott a lehetséges ötből.

Oké Hab, növényi zsíros cukrozott hab

Tehát ez az a tejszínhabnak kinéző valami, amiben egyáltalán nincs tejszín (bár szerencsére a gyártó sem hívja így a termékét). Borzasztóan műízű, és nagyon édes utóíze van. Nincsen semmilyen illata, viszont elég krémes. A kávéban csak darabosra lehetett felkeverni, és ez sem képzett finom habot a kávé tetejére. Még azt sem lehet mondani, hogy olcsó: 299 forint/243 ml. 100 gramm terméknek 232 kcal az energiatartalma, ami azért érdekes, mert nincsen benne tejszín, úgyhogy ez akkor nyilván a cukornak tudható be.

0,5 pontot kapott a maximális ötből, de csak azért, mert szép a flakonja.

Tejszínhab-e a flakonos habspray?

Van, amelyik igen, van, amelyik nem. A hagyományos tejszínhabhoz hasonlóan ez is készülhet ugyanis állati eredetű tejszínből, de létezik növényi zsírból előállított fajtája is. Ez két teljesen különböző dolog: a tejszín a tej fölözésével készül, zsírtartalma harminc százalék körüli. A flakonos készítmények egy része állati tejszínt tartalmaz, míg másik növényi eredetű zsiradékot, ez általában pálmazsír, vagy más növényi olajból gyártott zsiradék, amit hidrogénezéssel állítanak elő. Az, hogy épp melyikkel van dolgunk, minden esetben fel kell, hogy legyen tüntetve a flakonon. Előfordul a két alapanyag keveréke, azaz hogy a tejszín mellett növényi zsírt is tesznek a flakonba, mi viszont ilyennel nem találkoztunk.

Crema Bianco, cukrozott habspray növényi zsírral

Sajnos ez a termék sem látott tejszínt, de legalább 70 százalékban van benne sovány tej. Az egyik legkeményebb és legsűrűbb habspray a kóstoltak közül: „Tyűha, ebben megáll a kanál!” Szépen megül a kávé tetején, viszont ez is darabos maradt. Egyáltalán nem édes, viszont a tejimádók egyöntetűen műízűnek titulálták. Egy kóstoló volt csak, akinek ízlett, bár ő nem szereti a tejtermékeket. Szerinte viszont ez nagyon jó választás csokitorta mellé. Nem kifejezetten drága, 298 forintba kerül a flakon.

3 pontot kapott a lehetséges 5-ből.

Completa, a Barrista Hungary ajánlásával

Kíváncsian vártuk, hogy miért pont ezt a tejszínhabot ajánlják a „magyar kávészeretők”, hiszen csak 26 százalékban tartalmaz tejszínt. A kóstolók közül még senki sem próbálta, így nagy meglepetés volt az első ízlelés: íze és állaga is hasonlít az otthon készített házi tejszínhabéhoz. Nagyon erős tejszín illata van, nehéz, masszív, és ebben is megáll a kanál. Egyetlen hibája, hogy a kávéban nem olvad el teljesen, így kicsi fehér darabok úszkálnak a kávé felszínén. Viszont tökéletes lehet, ha éppen kifogyott a tejből, mert tényleg nagyon harmonikus ízt ad a kávénak. Még azt sem lehet mondani, hogy ez a legdrágább a kóstoltak közül: 250 ml, 389 forint.

4 pontot kapott a maximális ötből.

És a kóstoló nyertese: Globetti Natural, cukrozott kevert habspray, 250 g

53 százalékban tartalmaz tejszínt, ellenben egyáltalán nincsen jellegzetes tejszín illata és íze sem. Mégis nagyon finom, enyhén cukros. A kávénak hasonló ízvilágot kölcsönöz, mint a Completa. 100 gramm terméknek 260 kcal az energiatartalma.   Fújásnál viszont ezzel is nagyon kell vigyázni, mert még jobban köpköd, mint a Spar saját márkás terméke.  A silány flakont leszámítva azonban a legjobb tejszínhab volt a teszten, és csak 273 forintba kerül.

4,5 pontot kapott a maximális ötből.

Gusto, 250 g

Íme, még egy habspray, amelyikben nincsen tejszín, ámde víz, növényi zsír, cukor, tejfehérje, stabilizátor és emulgeálószerek mind megtalálhatóak benne. Nem csak azért ajánljuk fogyókúrázóknak, mert borzalmasan rossz íze van, hanem mert hihetetlenül nehéz kinyomni a flakonból, ezáltal kétszer is meggondolja az ember, hogy egyáltalán kivegye-e a hűtőszekrényből. Kisgyerekek mellé is tökéletes választás lehet, mert ha el is csenik, megenni biztosan nem tudják majd. Abszolút műcukor íze van, és a kávénak is egy jó adag mellékízt kölcsönöz. Ennek ellenére a legszebb látványt ez adta a fekete italban elkeverve: annyira gusztusos volt, hogy szinte megkívántuk, de sajnos csak kinézetre gyönyörű, a belbecs hanyagolható. Lehetne sokkal olcsóbb is: 299 forint ez a műremek.

Mindenkitől 0 pontot kapott a lehetséges ötből.

Hoplá, cukrozott habspray

Nagy csalódás volt ez a tejszínhab, mert lehet, hogy 54 százalékban tartalmaz tejszínt, de förtelmes, tömény műíze van, amit egyik tesztelőnk rossz minőségű tejbegrízhez hasonlított. Az ezzel ízesített kávét se itta meg végül senki. Ráadásul még az sem mondható el róla, hogy gazdaságos volna, mert csak úgy ömlik a tejszín a flakonból. Ugyanakkora nyomásnál kétszer annyi habot ereszt ki, mint a többi tesztelt. Az ára is elég húzós, legdrágább a kóstoltak közül: 499 forintba kerül 250 milliliter.

0,5 pontot kapott a maximális ötből, mert hát, mégiscsak több mint a fele tejszín (legalábbis ez olvasható a flakonon, és mi próbáltuk ezt jóindulatúan elhinni)

Íme a mezőny

Habspray Mennyiség Ár/forint
     
Hoplá 250 ml 499
Président 250 g 469
Meggle 250 ml 391
Completa 250 ml 389
Spar 250 g 379
Oké Hab 243 ml 299
Gusto 250 g 299
Crema Bianco 250 ml 298
Globetti Natural 250 g 273

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek