Így nem lesz izzadságszaga

A kellemetlen testszag kialakulását nem csak az időjárás befolyásolja: nagy szerepet játszik lelkiállapotunk, hormonjaink viselkedése, de lehet alkati sajátosság is. Ráadásul, nem elég, hogy a trikó hónaljánál folt terjeng, van, akinek a melle alatt, a tenyere és a lába is izzad, és ez utóbbi ráadásul különösen büdös tud lenni. Ha nem áll semmilyen betegség a túlzott izzadás hátterében, mégis kórosan verejtékezik, nem árt felkeresni egy szakembert.

Itt a jó idő és már nem csak azok rettegnek a hónaljfoltoktól, akik hajlamosak az izzadásra. Ilyenkor tavasszal a reggel még hűvös, de napközben a kevésbé szerencsésekről már szakad a víz. Nagyon bosszantó tud lenni, ha ez meg is látszik, még cikibb, ha már messziről kiszagolható.

Vannak ugyan trükkök, amikkel ideig-óráig ki lehet iktatni a rossz szagokat, de a túl illatos dezodor az izzadságszaggal kombinálva a leggusztustalanabb. A dm-ben kapható például a kicsit bizarr hónaljbetét, ami épp úgy néz ki, mint egy tisztasági betét, szintén egyszer használatos, de elég borsos az ára: 5 pár 1300 forint körül van. Van, aki inkább a hintőporra esküszik, van, aki a házi deókra. Persze az sem a legjobb, ha teljesen eltömítjük a hónalj pórusait, hiszen a verejtékezés természetes és hasznos folyamat, a testhőmérséklet szabályozására szolgál. Úgy hűti a testet, hogy a párolgása hőt ad le, ráadásul izzadáskor a szervezet tisztul, azaz méreganyagok távoznak a szervezetből.

tk3s 18580017



A bőrben kétféle verejtékmirigy van: az apokrin és az ekkrin mirigy. Előbbiek a hónaljban, mellek és nemi szervek környékén helyezkednek el, utóbbiak az irharétegben találhatóak. Számuk testtájanként változó, a legtöbb a tenyéren és a talpon van; az egész testet tekintve körülbelül kétmillió. Segítségükkel a szervezet normális esetben naponta minimum fél liter folyadékot párologtat el anélkül, hogy észrevennénk. Aki ennél többet – fokozottan – izzad, nem árt, ha elmegy szakemberhez, mert betegségek is meghúzódhatnak a háttérben.

A nagymértékű verejtékezés utalhat gombás fertőzésre, vírusos szemölcsre, ekcémára, túlsúlyra, lelkiállapotra, pajzsmirigy-túlműködésre és genetikai adottságokra is. Szerencsére ezek közül könnyen kiszűrhető, hogy kinek éppen mi okozza ezt a tünetet, és jobb esetben az izzadás kikezelhető. Aki viszont genetikai okok miatt verejtékezik túlzottan, az sajnos hiába küzd, teljesen sosem fog megszabadulni tőle.

Innen ismerhető fel a gombás fertőzés

Sajnos, nem is olyan nehéz beszerezni a lábgombát: műszálas zokni, harisnya, az olcsó minőségü műbőr cipők mind gátolják a láb természetes szellőzését, és mivel a gombák a meleg, sötét és nedves helyeket preferálják táptalajként, így azonnal megjelennek, amint erre lehetőséget biztosítunk nekik. Elsőként a bőr viszketése jelzi a gombát, melyet a későbbiekben bőrpír követ. Ha nem ebben a stádiumban kezdik kezelni, a bőrről idővel tovább terjedhet akár a láb körmeire is.

Szemölcsök vagy lógó fibrómák

A vírusos szemölcs a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége. Kórokozói a HPV-családba tartozó vírusok. A betegség kialakulására többek között a fokozott izzadás is hajlamosít. Ezek a kinövések gyorsan terjednek, viszont egyszerűen ki lehet iktatni őket. Sárának nagy mellei vannak, melyek melegebb időben nagy hátrányt jelentenek számára. „Imádom a melleimet, de minek is szépítsem, így 30 felett megereszkedtek, és emiatt nyáron állandóan beizzad alattuk a bőröm. Hiába veszek fel melltartót, nem segít, mert akkor a melltartó alól kezd folyni az izzadság, és két helyes kis foltocska jelzi a pólómon, hogy »Igen, köszönöm, nem szilikon«, viszont lóg. Annyi mindennel próbálkoztam: izzadásgátlót kentem a melleim alá, ami nem segített semmit, majd papír zsebkendőt/vékony textilt helyeztem alájuk, hogy felszívja a nedvességet: a zsepi szétmállott, a textil meg rohadtul dörzsölte a bőrömet. Az egészben a legszebb, hogy mind a két mellem alatt apró, szemmel alig látható, teljesen bőrszínű szemölcsök alakultak ki. A bőrgyógyászom szerint nem érdemes leszedni őket ha nem nőnek, mert előbb-utóbb úgyis újra kialakulnak. Ez ellen nincs varázsszer…”

Az egyik legelviselhetetlenebb: az ekcéma

Viszket, ég, fáj és gyorsan terjed. Az izzadás fokozza a fémionok bejutását a bőrön keresztül a szervezetbe, ezért előfordulhat, hogy az egész testfelületre kiterjed az allergiás reakció. Szilvi gyerekkora óta szenved ettől a betegségtől „A kézfejemtől a lábujjamig az egész testem sebes, és állandóan viszket. Különböző hormongyógyszerekkel próbáltak helyrehozni kis koromban, aminek az lett a vége, hogy az ekcéma nem múlt el, viszont teljesen felborult a hormonháztartásom. Össze-vissza menstruáltam, a tömegközlekedésen elhúzódtak mellőlem, mint egy rühestől, és ez a helyzet kiborított. Lelkileg annyira a padlóra kerültem, hogy nem mentem sehova, nem barátkoztam, depressziós lettem. Ettől természetesen még rondább lett a bőröm. Aztán jöttek a természetgyógyászok, kuruzslók és homeopátiás szerek és a tenger. Semmi nem segített, és elviselhetetlen szagom volt, annyira izzadtam. Naponta minimum kétszer kellett felsőt cserélnem, mert nagyon szégyelltem a bűzt, amit magam után húztam. Aztán egy közeli barátom elcipelt egy pszichológushoz, aki természetgyógyász is. Több éves kezelés eredménye, hogy meggyógyultam. Persze nem mondom, hogy bársonyos bőrű Heidi Klum lettem, de ha nem stresszelek és egészségesen táplálkozom, nem viszket a bőröm, és csak nagyon kis helyen sebesedik.”

Sajnálatos módon úgy is izzadhat valaki kórosan, ha nem szenved a fenti betegségek közül egyikben sem. Ritát vizsgálatról vizsgálatra küldték és a több hetes procedúra végén nagy okosan kiderítették, hogy semmi baja nincsen és kicsattan az egészségtől. Azt sem lehet mondani, hogy hormonális zavar vagy a stresszes életvitele miatt van, mert fiatal lánykora óta sújtja ez a probléma.

stockfresh 196677 body-care-young-woman-applying-deodorant sizeM

„Vizsgáltak már mindenféle szempontból: endokrinológus a pajzsmirigy-működést és neurológus az idegeimet. Elvileg semmilyen szervi elváltozásom nincs, egyszerűen genetikai örökség a hiperhidrózisom. Az izzadásgátlókkal maximum a szagomat lehet elnyomni, de az izzadás mindig, minden körülmények között megmarad. Ráadásul melegben, fizikai megterhelés hatására, illetve stresszhelyzetben ez még csak fokozódik. Már rengeteg mindent próbáltam, a gyógyszertári készítményektől az egyszerű deókig, a házi praktikákon és egyéb új találmányokon keresztül, de sajnos semmi nem segített. Egyedül a botox hozta meg a kívánt eredményt: már az alkalmazását követő másnap egy mini foltocska sem volt a pólómon! Ez a felhőtlen boldogság körülbelül öt hónapig tartott, aztán persze megint újra indult minden. Na, nem olyan mennyiségben, de gondolom ez csak idő kérdése.” Az effajta beavatkozás nem jár fájdalommal, inkább csak kellemetlen a 25-30 apró tűszúrás hónaljanként. Egy kezelés ára klinikától függően 75-250 ezer forint, ezért nem árt körülnézni a „piacon”.

Mi a botox?

A botox a botulinum toxin A típusa, amit egy anaerob baktérium, a Clostridium botulinum termel. Gátolja az ingerületátvitelt az idegvégződés és – fokozott izzadás esetén – a verejtékmirigy között, míg a többi esetben az idegvégződés és az azt beidegző izom között. Szemészeti betegségek kezelésében és izomgörcsök oldására használják. Az indikációk között a fokozott izzadás is szerepel, sőt ránctalanítás esetében is nagyon hatékony. Forrás: idealmed.hu

Tippek izzadás ellen

  1. Mosson különös alapossággal lábat reggel és este, majd kenje be rozmaringos vagy mentás krémmel és hagyja felszívódni.
  2. Hintőporozza a cipőit! Ez nem csak a kellemetlen szagokat győzi le, de a verejtéket is jól szívja. Plusz pont, nyáron nem csúszkál a szandálban a lába, ha behintőporozza.
  3. Vegyen gyakran hideg-meleg vizes váltózuhanyt, ezzel megedzheti hőháztartását, így az nem reagál olyan hevesen a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásra.
  4. Hetente kétszer vagy háromszor készítsen mesterséges cserzőanyag-tartalmú kéz- vagy lábfürdőt, mert ez elzárja az izzadságcsatornákat.
  5. Vegyen talpbetétet cipőibe, mert sok nedvességet felszívnak, és még kényelmesebbé teszik a cipő viseletét. Bármelyik hipermarketben vagy nagyobb cipőboltban beszerezhetőek, egy pár körülbelül 600-3000 forint.
  6. Igyon egy bögre lúgosító teát minden reggel éhgyomorra, vagy zsályateát napi minimum 7 decilitert. Ezek csökkentik az izzadást.
  7. Otthon járjon mezítláb vagy vékony bambusz-, illetve pamutzokniban. A műszálas anyagok – izzadást okozva – elzárják a nedvességet, nem eresztik át a hőt.
  8. Műanyag és műbőr helyett lehetőleg viseljen bőrcipőt.
  9. Ne egyen fűszeres és kalóriadús ételeket.
  10. Ha túl sokat stresszel, próbáljon meg relaxálni és kikapcsolni. Nagyon jó módszer, ha vesz egy langyos ülőfürdőt, és a vízbe olyan növények olaját csepegteti, melyek összehúzzák a pórusokat. A csüdfű, zsálya, tölgyfakéreg külön-külön is kifejtik hatásukat.
  11. Kávé, energiaital és alkohol helyett inkább igyon vizet.
  12. Szőrtelenítse le magát mindenhol. A szőrszálakon megtapad a verejték, ami a bűz melegágya.
  13. Csak természetes anyagokból készült ruhát és fehérneműt hordjon.
  14. Alkohol- és illatanyagmentes tisztálkodószereket válasszon. Érdekes, hogy az antibakteriális tusfürdő használata sem ajánlott, mert megkülönböztetés nélkül irtja ki a baktériumokat, tehát azokat is amelyek a védekezést szolgálják.
  15. Fokozott izzadás esetén, ha teheti, ne zuhanyozzon napi egynél többször, mert gyengíti a szervezet védekezőrendszerét. Ha nagyon nem bírja ki, mosakodjon, de csak vízzel.
  16. Ha megteheti, vegyen igénybe botox-kezelést, vagy olyan bőrgyógyászati megoldást, amely során kisfeszültséget vezetnek a kéz- vagy lábfejébe. Ez kevéssé fájdalmas, sőt, igazából csak bizsergést lehet érezni. Egy kezelés húsz perces, és heti egy-két alkalommal kell megismételni.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra