A Playboy-kutyaruha drága, ciki, de legalább meg is fagy benne kutyája

Nem elég, hogy drága, semmire sem jó: Playboy-ruha a gazdának, tüdőgyulladás a kutyának. Ne saját hóbortja szerint öltöztesse a kedvencét. Jobban jár, ha télen inkább meleg holmit vesz neki négyezer forintért – minthogy félhavi fizetését rákölti, és nem kevés idejét az állatorvosnál tölti.

Feltérképeztük a kutyaruhák piacát, hiszen az ölebeknek ugyanúgy fel kell készülni a téli időre, mint az embereknek. A színes kínálatra nincs sajátosabb bizonyíték, mint a turkáló feeling és a luxus harmincezres kutyakabát közti. Ha vagány az állat, Playboy-nyuszis pulcsiban hódíthat, persze csak addig amíg a Fressnapfos Playdog-pulcsis ki nem röhögi. Ha már mindenki számára cikivé válna a nyuszis divat (amit sajnos kétlek), akkor sincsen semmi baj, mert szerencsére már lehet rendelni az Ebay-en többféle méretben és színben ragasztható Swarovski-követ – mérettől függően darabját 20-134 forintért. Így a lelkes gazda bármikor kreálhat az unalmassá vált kutyaruhából még giccsesebbet: akár kan a kiskutya, akár szuka a kedvenc.

Nem pontosan emlékszem, hogy a Playboy-kiegészítők melyik évben hódították meg Magyarországot, de akkor még eszembe sem jutott, hogy ez az ízléstelen divat átterjedhet a kutyacuccokra is. Sajnos ez nagyon hamar bekövetkezett, és a márka hű hódolói – akik közt megdöbbentő módön többségben vannak a klasszik plázacicák, nahát – kis kedvenceiket is tetőtől talpig nyuszis dolgokban kezdték járatni. Mázli, hogy a kutyaszoláriumot még nem találták ki, de lehet, hogy csak idő kérdése.

Természetesen a trendi nyuszis pulcsiknak megkérik az árát; a dogloveshop.hu webshopjában a legolcsóbb egy teljesen egyszerű szabású, rövidke pamutpóló is 7125 forintba kerül, ami azért is vicc, mert az anyag, a rányomott matrica és a munkadíj maximum kétezer forintból kijön (főleg, ha távol-keleti kisgyerekek gyártják éhbérért, ugye). És hogy igazán divatos legyen, az ilyen szobacirkáló elmaradhatatlan öltözéktartozéka a szintén Playboy-nyuszis nyakörv és póráz, 22 000 forintos áron. Persze a giccset is lehet még fokozni, pufi dzsekivel tizenegy- vagy csipkés ruhácskával hétezer forintért. Az sem baj, ha változatos a kedvenc ruhatára, és a rózsaszín, illetve a babakék minden árnyalatából beszerezhet egy-egy darabot, hiszen igazán dukál az ötvenezer forintos Swarovski nyakörv és póráz mellé a színben harmonizáló ruhácska. Ennyit a divatozókról, mert az már kiderült, hogy ezek az árak nem minden esetben igazodnak a világválság által sújtott vásárlóerőhöz, és hát a hidegben fabatkát sem érnek ezek a göncök.

Van viszont olyan webáruház is, ahol értelmes dolgokat is árulnak, és a tulaj kérésre bármit megvarr, elkészít a vevőnek. A Koti Dog Fashion weboldala könnyen kezelhető, és amióta megnyitott, Timi a rendkívül kedves tulaj veszi fel a rendeléseket. Emlékszem, először azért rendeltem tőle, mert nem volt olyan kis méretben télikabát, mint amilyen a kutyámnak kellett. Mivel akkor még nem ismerte a lábhoz, ül és a járda parancsokat, még pórázon sétáltattam, de a hámhoz képtelenség hozzácsatolni a póráz karabinerjét a ruhán keresztül, így kitaláltam, hogy legyen egy kis luk a ruha hátán, így akadálytalanul lehet majd sétáltatni az ebet. Gyorsan elkészült a ruha, és pont olyan volt, mint amilyennek elképzeltem. Az egész szállítással együtt nem került többe hatezer forintnál. Ez öt éve történt, és az akkor még kis webáruház mára óriásivá nőtte ki magát. Plusz pont, hogy a webshopnak outlet részlege is van, ahol megfelelő kitartással, egész jó darabokra lehet bukkanni.

Az áruvadászat első, nem internetes állomása a valóban állatoknak készült kiegészítőket tartalmazó polcok voltak: amolyan angliai Marks and Spencer az embereknek - saját márkástól a drágáig, az ételen és a kiegészítőn át a ruháig - itt minden megtalálható.

Fressnapf

Első utunk a Fressnapfba vezetett, ami furcsa módon most inkább tűnt kutyaruha-turkálónak, mintsem a jól megszokott, szépen és igényesen elrendezett üzletnek. Valószínű, ez annak is betudható, hogy a ruhákat épp ötven százalékos akcióval kínálják, és a buzgó gazdik olcsón akarják beszerezni az egyébként horribilis árú meleg cuccokat ebben a szibériai hidegben (na jó, annyira nem drágák, mint előző társaik). Így találtunk mi is rá egy kívül vízhatlan, belül vastag fehér prémes kiskabátra, 2100 forintért. A méretezése kicsit fura, mert a legkisebb rövid volt a kutyamodellre, az eggyel nagyobb pedig óriásinak tűnt. Végül is arra az elhatározásra jutottunk, hogy inkább a kisebb, mert azt még mindig rá lehet húzni egy, a kutyának megfelelő pulóver fölé. Sajnos a jobb darabokat már elkapkodták, de maradt még pár klassz esőkabát, és a (a Playboyjal vetélkedően ízléses) Hello Kittys kutyaruhákból (wtf?!) is van még féláron.

A Fressnapf riválisát az Alphazoot is meglátogattuk.

A választék valamivel nagyobb volt, mint az előző üzletben, de itt csak 15 százalékot engednek a ruhák áraiból, ami elég csekély egy nyolc vagy kilencezres darabnál. Találtunk viszont négyezer forintért strapabíró, DuPont-teflon bevonatú rózsaszín télikabátot, ami taszítja a szennyeződést és a nedvességet, és belül jó minőségű polár melegíti az ebet. Szóval ebben bárhova magával viheti kedvencét, akár még sílécet is csatolhat a lábára. Ez volt az egyetlen értelmes télikabát, a többiért ugyanis simán a dupláját is elkérték, és bár azok is melegek voltak, de azért a 6-8 ezer forintért még simán be is áznak.

Mind a két üzletben lehet kapni sima, olcsó esőkabátot is, ami a nedvesség ellen szintén jól véd, de télen, főleg mínuszokban szükségszerű a pulóver használata is.

Sokan úgy vélekednek, hogy a kutyaruha teljesen felesleges, és csak az idióta kutyatulajdonos hóbortját elégíti ki, pedig ez nem ennyire egyértelmű. A cikk elején felsorolt csilli-villi termékek persze csak ízléstelen kacatok, de ilyen hidegben igenis szüksége van a kutyának védelemre, főleg azoknak, melyek nem rendelkeznek aljszőrzettel. Az ónos eső, a hó és a fagy miatt sok helyen még mindig sózzák az utakat (bár ez 2010 óta elméletben már tilos), ami könnyen kimarja a talppárnáit; a hó pedig a szőrükön könnyen jéggolyókká fagy, jelentősen megnövelve a bunda súlyát, vagy eláztatja, és ezzel kevésbé hőszigetelővé teszi szőrzetét.

Mind a talppárnák, mind a közöttük lévő bőr bepirosodik, megduzzad, fájó, égető érzést okoz. Szerencsétlen állat a lábait egyfolytában nyalogatja, azokat nem rakja le, esetleg három lábon ugrál, sántít, sőt sétálni sem szívesen megy" foglalta össze nekünk dr.Sütő András kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos a sózás okozta tüneteket.

Ezek megelőzésére több lehetséges megoldás is létezik: az első, de persze legnehezebben megvalósítható, hogy lehetőleg ne vigye olyan helyre kutyáját sétálni, ahol biztosan tudja, hogy az úttest sózva van. Vigye parkokba, játszóterekre, vagy az erdőbe. A másik megoldás a csizma: ezek a téli felszerelések már kaphatóak állatfelszerelési boltokban, kisállatkereskedésekben, állatgyógyszertárakban is. Különböző méretekben állnak rendelkezésre, sőt, még színekből is válogathatunk, és nem is mondhatnánk luxuskiadásnak, a legolcsóbból négy darab háromezer forint körül van.

Állataink a kezdeti idegenkedést követően viszonylag hamar megszokják a viselését. Bár kissé furcsa megjelenést kölcsönöz egy csizmás kutya, ennek ellenére ne hagyjuk magunkat befolyásolni. Ez a megoldás – igaz kissé alternatív –, mégis jó megoldás a sózott utak ellen. Ha mégis idegenkedünk ettől a lehetőségtől, akkor minden sétáltatás után otthon langyos – esetleg szappanos – vízzel mossuk, töröljük le állatunk lábát, majd töröljük szárazra. Ő ugyan az elején mindent meg fog tenni a procedúra elkerülése érdekében, de egy idő múlva meg fogja tanulni, hogy ha hagyja magát, annál előbb szabadul. Nem olyan régen jelent meg állatgyógyászati forgalomban az úgynevezett mancsvédő viasz, amellyel bekenve a talppárnákat, és a só által igénybevett területeket, megakadályozhatjuk, hogy a fenti tünetek ismét kialakuljanak. Hámosító kenőcsök, illetve a körömvirágkrém is jótékony hatással vannak a gyulladásos területre." - tette hozzá dr Sütő.

A gyér, vagy rövid szőrzettel megáldott kutyák (előbbire jó példa a kínai kopasz kutya, utóbbiakra a magyar vizsla, dobermann) már nagyon szenvedhetnek a hidegtől. Különösen a kistestű és/vagy vékony lábú, rövid szőrű ebek vannak kitéve a megfázás veszélyének, mivel a kis testtömeg nem tudja megtartani a meleget, így ők bizony könnyen kihűlnek, hamar reszketni kezdenek. A rotweiler például, bár rövid a szőrzete, mégsem fázik, mert terjedelmes testtömege jól megőrzi az állat testhőjét.

A husky vagy a malamut viszont épp télen van elemében: tekintve, hogy amúgy havas tájakon, szánhúzó kutyaként tenyésztették, olyan sűrű aljszőrzettel bír, hogy még az sem okoz neki gondot, ha szakad az eső vagy a hó, mert az aljszőrzet megakadályozza, hogy a csapadék eljusson a bőrig.

Tehát ha nem akarja, hogy kedvence megfázzon védje meg a hidegtől és ne röstelljen kabátot venni neki.

És hogy milyen is egy jó kutyaruha?

Egy jó kutyaruha nem akadályozhatja kedvencét sem a mozgásban, sem a dolga elvégzésében. Mindenképpen jó minőségű anyagból készül, könnyen feladható, és fontos, hogy a kutya jól tudjon benne mozogni. A minőség azért is nagyon fontos, mert kedvenceink nagyon érzékenyek a műszálas anyagokra, és könnyen allergiás bőrgyulladást kaphatnak. Ez a bőr kipirosodásával, gyulladással, és szűnni nem akaró vakaródzási kényszerrel jár. Ha a vakaródzás közben a karmok alatt lévő baktériumok is bekerülnek a bőrbe, akkor az allergiás bőrgyulladásból könnyen gennyes bőrgyulladás alakulhat ki. Adjunk bármit is kedvencünkre, sose felejtsük el, hogy a cél nem a kutya kidíszítése, hanem az egészségének megőrzése. Az öltöztetést semmiképpen ne vigyük túlzásba: ha kutyánk megszokja, később könnyen megfázhat nélküle, hiszen a természetes ellenállóképessége lecsökken. Ha mértékletesen használjuk a kutyaruhákat, abból baj nem lehet, és segít megelőzni néhány problémát (megfázás, kennelköhögés). A túlöltöztetés viszont legalább olyan káros, mint a só az utakon, vagy a hideg" - fejezte be az állatorvos.


Aki nem szeretne több ezer forintot kutyaruhára áldozni keresgéljen a Vaterán vagy az Ebayen, mert már ezer forint körül lehet meleg télikabátot rendelni szállítási költséggel együtt. Aki meg teljesen egyedit szeretne, olcsón, és van egy kis kézügyessége, az horgoljon vagy varrjon egy csinosabb darabot, méretre. A Jászai Mari téri I Love Textil nevű boltban rengeteg nagyon jó árú anyagot találtunk, akár már két-háromszáz forintos méterártól. Rengeteg szabásmintát lehet ingyen az internetről letölteni, és ha még valami extrát szeretne, bele is hímeztetheti pár száz forintért (bármelyik bevásárlóközpontban ahol törülköző hímzést is készítenek) kedvence nevét a pulóverébe. Ez sokak számára már túlzásnak tűnik, de vannak, akik ezzel mit sem törődnek.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra