Így spóroljon tízezreket vízszámláján

Sajnos, ahogy a gáz és az áram díja idén megemelkedett, úgy a vízért is többet kell fizetni. Budapesten a szennyvíz-elvezetési és vízdíj együttes körülbelüli ára 666 Ft/m³ + áfa. Egy négytagú család átlagosan havonta 10-12 ezer forintot fizet, ami jelentős része a rezsinek. A következő praktikákkal akár a felére is csökkentheti vízfogyását.

Tíz évvel ezelőtt még nem sok figyelmet fordítottunk a havi vízszámlára: nyitott csapnál fésülködtünk, borotváltuk a lábunkat, mostunk fogat, vagy tisztogattuk a sáros cipőket.
Mára a víz díja kezdi felvenni a versenyt az energiadíjakkal, és  valószínűleg be is fogja érni őket. A szép jövő jó eséllyel tehát, hogy mire nyugdíjba megyünk, már nem csak a gázra és villanyra, de a vízre sem lesz pénzünk.

A fűtéssel egyszerűbb: a meleget egyszerre tudjuk élvezni, akármilyen nagy a család, nem kell a celsiusokat fejenként számolni. A víznél sajna ez nem megy, legtöbb esetben a víz egyenként találkozik velünk, majd távozik a csatornába.
A vízszámlán spórolásnál a családi házban lakók előnyben vannak a társasházi, lakótelepi lakókkal szemben, mert több lehetőségük van. Utóbbiaknál a lakásokban az egyedi vízmérők felszerelése külön befektetés, ami indulásnál már eleve csökkenti a megtakarítás mértékét.

De mennyiről is beszélünk?

Mivel a helyi szolgáltatók árai országosan nem egységesek, ezért mi az egyik legdrágábból, a budapestiből indultunk ki, ahol a szennyvíz-elvezetési díj (közismert nevén csatornadíj) drágább mint  a vízdíj, és a kettő együtt körülbelül 666 Ft/m³ + áfa.
Egy négytagú család esetében így a havi vízdíj nagyjából 12 000 forint. Egy vécéöblítés nyolc, egy kádfürdőzés negyven, egy egyórás mosás ötven forintba kerül: sok kicsi sokra megy.


Az ivóvízről mindenki tetszése szerint gondolkozhat. Vajon a havi számlához csapja, vagy külön tételként tünteti fel a családi költségvetésben? Ha a legolcsóbb ásványvizet isszuk, akkor nem érdemes áltatni magunkat.

Igyon csapvizet

Nem rosszabb ugyanis, mint a legolcsóbb ásványvíz, viszont csaknem százszor olcsóbb, és csak ki kell nyitni a csapot hozzá, cipekedni sem kell. A csapvíz szűrt talajvíz, a Duna medre mellől, és (Budapesten legalábbis) van olyan minőségű, mint a legjobb ásványvizek. Ha pedig csak az a baj vele, hogy a csapból kifolyva nem elég hideg, ne folyassuk, amíg hideg víz nem lesz, hanem inkább úgy, langyosan tegyük a hűtőbe egy rövid időre.

Öblítsen kevesebbet a vécén

Ez már keményebb téma. Napi tíz öblítés nyolcvan forintba kerül, ami egy hónapban  1800 forint körüli összegre jön ki. Érdemes ezen is elgondolkozni, ugyanis minden alkalommal amikor lehúzza a vécét, nyolc-kilenc liter víz távozik, holott ennél kevesebb is elég lenne. Ezt úgy tudja csökkenteni, hogy vagy víztakarékos tartályra cseréli a hagyományosat, vagy trükközik: pár vízzel teli palackot helyez el benne, így kevesebb elpazarolni való víz fér bele. Megoldás lehet a tartály nélküli változat, ilyenkor az öblítőgomb nyomva tartásával éppen annyi vizet használ, amennyi szükséges. Van még a valamivel drágább megoldás, az a fajta tartály, amelynek két gombja közül az egyik kevesebb, a másik több vízzel öblíti a vécécsészét. Bármelyik kivitel mellett dönt, inkább előbb, mint utóbb, megtérül.

Ne folyassa a vizet

A legtöbb háztartásban fogmosás közben folyik a csapvíz, ami szintén erős pocsékolás. A legjobb, ha visszatér a fogmosópohár használatához, majd gyorsan elöblíti a fogkefét és a mosdót: ezzel a technikával 6 forint helyett csak töredékét kell fizetnie. Hasonlóképpen spórolhat, ha borotválkozás közben sem csobog folyamatosan és feleslegesen a víz, elég mindig csak a penge leöblítésére megnyitni a csapot. Kézmosáskor, miután megnedvesítette a kezeit, a szappanozáshoz sincs szüksége vízre, bár tény, ez a technika inkább csak a könyökkel is elzárható, karos csaptelepeknél működik, mert az összeszappanozott nyitógombok rondák, csúsznak, és a letakarításukhoz megintcsak víz kell.

Mosson tudatosan

A mosógép, amellett, hogy nagyon sok áramot fogyaszt, sajnos a vizet is rendesen használja. Egy apró trükkel viszont hatékonyabbá lehet tenni a mosást, és még a mosószeradagot is csökkentheti. Szerezzen be három-négy teniszlabdát, és szabadítsa meg őket a szőrüktől". Helyezze a megkopasztott labdákat a mosógép dobjába, és a szokásos módon indítsa el a programot. Mivel így nemcsak a forgódob mozgatja a szennyest, de a labdák belülről, közvetlenül is átdolgozzák a ruhákat,  hatékonyabbá válik a mosás.

Csökkentse a víznyomást

Érdemes a víznyomást beszabályozni, hogy ne folyjon olyan erős, nagy sugárban a víz. Persze ez némi hiányérzetet szülhet zuhanyozáskor, de ha ezt nem a zuhanyozási idő megnövelésével ellensúlyozzuk, ismét spóroltunk. Itt az a tényező is közrejátszik, hogy a vízmelegítő berendezéstől mennyi idő alatt ér el a melegvíz a csaphoz, hiszen csak ezután szoktuk (és tudjuk) beállítani a kívánt vízhőfokot.

Mosogasson, ahogy a nagymama tette

Ha nincsen mosogatógépe, a régi, jól bevált módszert javasoljuk, azaz egy lavórt, vagy az egyik mosogatótálcát töltse meg forró vízzel, mosogassa el benne mosogatószerrel a szennyest, majd a másik tálcában lévő hideg vízzel öblögesse le. Figyelem: A túl sok vagy makacsul újra és újra megjelenő hab annak a jele, hogy túl sok mosogatószert használt! Ilyenkor arra kényszerülhet, hogy a végén a hideg tálcás megoldás helyett hideg folyó vízzel öblítsenek, úgyhogy némi gyakorlatra kell szert tenni, mielőtt sikerül a vízspórolást optimalizálni. Akinek mosogatógépe van, csak a használati utasítás betartásában reménykedhet - vagy, ha épp a gép fogyaszt sokat, akkor nem használja a berendezést.

Csöpögő vízcsap

Hallottunk olyan babonát, hogy a csöpögő vízcsap gyorsabban pörgeti a vízórát – ez, minden híresztelés ellenére, nem igaz, nyugtatott meg bennünket az ügyfélszolgálat, úgyhogy ilyen esetben a veszteség valóban csak annyi, mint ami kicsöpög a csapból.  Ez azonban éves szinten szintén lehet mérhető mennyiség. Bár a csak kicsit csöpögő csap esetén egy csere túl drága és felesleges beruházásnak tűnik, de sokkal gazdaságosabb lehet egyszer elhárítani a csöpögést, mintsem évekig hagyni elfolyni a csöppeket.

Esővízgyűjtés

Családi házak esetében az esővízgyűjtés komoly víztakarékossági projekt lehet, de ez a budapestiek jelentős része számára nem reális alternatíva. Aki viszont megteheti, tegyen a teraszára egy nagyobb befőttesüveget vagy levágott tetejű műanyag palackot, és gyűjtse benne az esővizet. A virágok locsolására és vécéöblítésre is tökéletes az így kinyert víz. Ezt persze könnyebb egy kertes ház kertjében kivitelezni (és ott persze nem kell befőttesüvegekkel szórakozni, mikor az ereszcsatorna vizét is össze lehet gyűjteni), de így kicsiben a panel- vagy társasház teraszán is megoldható.

Locsolás

Főként családi házak és kisebb kertes társasházak költségei csökkenthetők a takarékos locsolással. Nem kell eláztatni a gyepet: gyakoribb, de kevesebb öntözéssel elegendő vizet kap a fű gyökere. Az pedig fontos tudni, hogy érdemes a kertben lévő csapokhoz külön vízórát felszereltetni, mert a kerti csapok fogyasztása után a vízművek nem számít fel szennyvíz-elvezetési díjat. A megtervezett locsolással így tehát duplán spórolhatunk.

Továbbhasznosítás

A fürdőszoba- és konyhaberendezések tisztítása után ne öntsük ki a felhasznált – akár vegyszeres – vizet: újrahasznosíthatjuk például a kövezett helyiségek felmosására.

Háromezer liter víz egy liter tejért

Mindezen – a zöldek által is erőteljesen támogatott – praktikák természetesen az ön pénztárcáját kímélik. Az ország vízfelhasználását azonban nem befolyásolják jelentősen, még ha a teljes lakosság betartaná is. Talán egy hónapja hallottam a televízióban egy beszélgetést, amelynek keretében     Kenyeres István, az Organica Technológiák Zrt. alapító vezérigazgatója elmondta, hogy például 1 liter tej előállításához a gazdaság 3000 liter vizet használ fel… Ezen a háztartási spórolás nemigen segíthet.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra