no

Így spóroljon milliókat ingatlanvásárláskor

Alaposan mérje fel ne csak az adott ingatlant, de a környezetét és a szomszédságot is, mert erre alapozva tud keményen alkudni. És persze a tulajdoni lap a lényeg: erről tudhatja meg, terheli-e bármi az oly csábítónak tűnő ingatlanát. Inkább erre költsön ezer forintot, mint több milliót egy eladósodott lakásra.

stockfresh 75225 getting-keys-to-new-house sizeM

A sok eladósodott devizahiteles miatt most rengeteg a jó áron kínált lakás, de nem biztos, hogy épp azért árulják, mert nem bírják fizetni a törlesztőrészletet. Mielőtt meggondolatlanul beleugrana egy csábítónak tűnő ingatlan megvételébe, különösen érdemes több oldalról is alaposan megvizsgálni a dolgot. Természetesen nem kell mindenáron magával cipelnie egy ingatlanjogászt vagy ingatlanközvetítőt ahhoz, hogy ön jöjjön ki jól az adásvételnél. Felmérések szerint a hazai ingatlanpiacon a vevők hatvanöt százaléka közvetítő nélkül intézi a lakásvásárlást. Dr. Vogel Barbara ügyvédnő szerint ebben az esetben az alábbiakra kell fokozottan ügyelni.

  „A szerződés megkötése előtt elengedhetetlen az ingatlan tulajdoni lapjának beszerzése. Ez szerencsére nem jár túl nagy költséggel és az ingatlan-nyilvántartás nyilvános. Tulajdoni lap igényelhető földhivataloknál, önkormányzatoknál, és a földhivatal online szolgáltatásán keresztül elektronikus úton is letölthető (ügyfélkapu-regisztráció és bankkártya szükséges hozzá). Kerülendő, hogy a tulajdoni lapot ismeretlen közvetítők útján szerezzük be, hiszen így lehetségessé válhat annak esetleges módosítása. A tulajdoni lapról tájékozódhatunk az ingatlan jogi státuszáról, annak tulajdonosairól, egyéb jogok jogosultjairól, terhekről, széljegyekről és még sok hasznos információról."

Így szerezhető be online a tulajdoni lap

A Földhivatal oldalán ügyfélkapu-regisztrációval kell belépni, majd meg kell adni az ingatlan helyrajzi számát, és kiválasztani, hogy hiteles vagy nem hiteles iratra van-e szüksége. A megrendelést követően bankkártyával kell kifizetni. Utóbbi csak elektronikus formában hiteles, a nem hiteles csak  tájékozódásra szolgál.  A nem hiteles 1000, az e-hiteles pedig 3600 forintba kerül.

Nem a legegyszerűbb dolog kiigazodni a tulajdoni lapon, ha valaki nem lát ilyet nap mint nap, de idővel és türelemmel ki lehet szúrni a veszélyes pontokat. Először is, hogy széljegyként szerepel-e rajta valami, amivel kapcsolatban még folyik az eljárás a földhivatalnál. Itt lehet ellenőrizni a tulajdonosokat, azaz hogy valóban azokkal tárgyalunk-e, akik tulajdonosként be vannak jegyezve. Szintén innen tudhatjuk meg a terheket: van-e az ingatlanon jelzálog, végrehajtási jog, perfeljegyzés, haszonélvezeti jog, vezetékjog, szolgalmi jog, vagy önálló zálogjog.

Mi a széljegy?

A tulajdoni lapon feltüntetett széljegy a bejegyzés, átvezetés, feljegyzés iránti ingatlan-nyilvántartási eljárás megindítását tanúsítja. Ami annyit tesz, hogy ha egy kérelmet beadnak a földhivatalba egy adott ingatlannal kapcsolatban, azt a földhivatal széljegyre feljegyzi a beadáskor. Ekkor még nem határozott a földhivatal a kérelem bejegyzéséről, a határozat meghozataláig a széljegyről lehet tájékozódni, hogy van-e valamilyen eljárás folyamatban.

Nem csak a jogi dolgok számítanak

Károly gyerekkora óta rajong a Vár hangulatáért, ezért is döntött úgy, hogy odaköltözik. „Pár évvel ezelőtt vettem az első kerületben a Szabó Ilonka utcában ezt a hatvan négyzetméteres lakást. Első látásra beleszerettem, és mivel a tulaj bajban volt a hitele miatt, nagyon jó áron tudtam megszerezni. Felújíttattam és beköltöztem, de egy hétnél tovább nem bírtam, mert akkora az áthallás, hogy nem tudok rendesen aludni a felső szomszédaimtól: a gyerekek állandóan rohangálnak a lakásban, és lehallatszik a trappolás. Úgyhogy hazaköltöztem a szüleimhez és azóta árulom a lakást."

  1. Nem árt megnézni, hogy milyenek a szomszédok. Nyugodtan csengessen be egy-két lakásba, biztosan nem fogják tolakodásnak venni a közeledését. Egy ilyen bemutatkozó alkalmával azonnal fel lehet mérni, hogy milyen a szomszédság, ráadásul a legtöbb lépcsőházban akad egy kotnyeles néni, aki biztosan kiad olyan információkat is, amit csak ott lakva tapasztalna meg.
  2. Hiba lehet, ha csakis érzelmi alapon választja meg, hogy hol vesz ingatlant. Van például, aki minden racionalitását félredobja, csakhogy végre megint a gyerekkori világának környékén élhessen, és sajnos csak később jön rá, hogy melyek azok a szempontok, amelyeket figyelembe kellett volna vennie. Ilyenkor jön a csalódás: ha ezt tudtam volna, soha nem vettem volna meg, főleg nem „ennyiért?!". Ne hagyja, hogy az érzelmei befolyásolják, és minden esetben vigyen magával egy olyan személyt a lakás-mustrára, akinek ad a véleményére, és aki vissza tudja rángatni önt a földre.
  3. Jobban jár, ha felkapott helyen van az ingatlan, amit megvesz. Persze, nem feltétlenül a Rózsadomb tetején kell lennie, Budapesten minden kerületnek van jó része. Ez azért fontos, mert ha netán úgy dönt, hogy megválna tőle, sokkal gyorsabban és jobb áron tudja eladni.
  4. Lényeges aspektus az is, hogy legyen a közelben gyógyszertár, iskola, óvoda,  élelmiszerbolt, és - a mai gazdasági helyzetben nélkülözhetetlen - közeli gyors tömegközlekedés. A mai benzinárak miatt egyre többen hagyják otthon a kocsit és választják helyette a tömegközlekedést.
  5. Ha gyerekkel költözik, mindenképpen nézzen körül a szomszédos utcákban. Ha nem talál modern, biztonságos játszóteret, jobb, ha elfelejti az ingatlan megvételét, persze csak akkor, ha nem akar órákat utazni gyermeke szórakozásáért.
  6. Akkor sem mindegy a lakás elhelyezkedése, ha háziállattal költözik. Térképezze fel, hogy található-e állatorvos a közelben, és hogy van-e kutyasétáltatásra alkalmas hely.
  7. Fontos, hogy világos legyen a lakás, és ez nemcsak a fekvésétől függ: ha minden ablak a szomszédaira néz, soha nem fogja elhúzni a függönyt vagy felhúzni a redőnyt! Hang szempontjából kerülje a körfolyosós ingatlanokat.
  8. Akinek autója van, érdekes lehet, hogy tartozik-e garázs vagy parkolóhely a lakáshoz, vagy kell-e fizetni a parkolásért az utcán, és mennyire zsúfoltak a parkolóhelyek a környéken.
  9. Alkudni mindig célszerű, főleg, ha a környéken sok az eladó ingatlan, ekkor eleve 10-15 százalékot is eshet a kiszemelt ingatlan forgalmi értéke. Ez az árcsökkenés egy 12 millió forintos lakás esetén akár kétmillió forint is lehet. Jól jöhet az is, ha régóta hirdeti az eladó az ingatlant, mert egyre türelmetlenebb, valószínűleg szívesen szabadulna már tőle. Ebben az esetben akár további 5 százalékot is kereshet az üzleten!

Miután mindent átgondolt, és kész megvásárolni az ingatlant, már csak hátra kell dőlnie és ügyeit az ügyvédjére bízni.

stockfresh 1391517 sale-house-and-calculator sizeM


„Az adásvételi szerződés megkötését megelőzően az eljáró ügyvéd kötelessége a szerződést kötő felek azonosítása a személyazonosító okmányaik ellenőrzésével. Az ügyvédek (és közjegyzők) jogosultak a Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer (JÜB) használatára, melyen keresztül ellenőrizhetik a szerződő felek személyi és lakcímadatait, illetve a bemutatott okmányuk érvényességét. Ez az adatszolgáltatás a lehető legnagyobb biztonságot nyújthatja a szerződő felek részére.
A szerződés megkötését követően az ügyvéd (vagy közjegyző) gondoskodik a szerződés földhivatalba történő benyújtásáról, melyet követően a benyújtott kérelem alapján az adásvétel ténye az ingatlan tulajdoni lapjára széljegyként feljegyzésre kerül. Ezután a kérelemnek megfelelően a tulajdonjog bejegyzéséről határozat születik: a vevő tulajdonjoga bejegyzésre kerül. Ingatlan adásvételi szerződést ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által közokiratba foglaltan köthetünk, csak ilyen formában lesz ingatlan-nyilvántartásra bejegyzésre alkalmas az okirat" - foglalta össze az ügyvédi feladatokat dr. Vogel.

Mennyit fizessen az ügyvédnek?

Ingatlanügyekben általában a vevő választja ki az ügyvédet, és ha csak egy ügyvéd jár el, akkor egy szerződéskötésnél elvileg mindkét felet képviseli.
Az ügyvédek tiszteletdíja az ingatlan árának 0.5-2 százaléka között mozog.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra