no

Tuti tippek másnaposság ellen

Kerülje el, hogy a szilveszteri buli után a WC felett görnyedve, vagy vödörrel az ágya mellett szédelegjen át az új esztendőbe. Tippjeink segítségével remélhetőleg könnyebben vészeli át január első napját.

Többnyire mindenki tapasztalta már azt az érzést, amikor forog vele a világ. Jobb esetben ez azért van, mert boldog, rossz esetben csak szimplán be van rúgva. Utóbbi pár órával később már nagyon kellemetlen tud lenni, főleg akkor, ha jelenése van az adott napon.

Próbálja meg elkerülni a másnaposságot

  1. Tudjon nemet mondani. Amikor már úgy érzi, hogy eleget ivott, ne hagyja, hogy barátai rábeszéljék még egy piára. Másnap mindig rájön az ember, hogy "csak azt az utolsót nem kellett volna..."
  2. Ne keverje össze-vissza a különböző alkoholtípusokat. Ne higgye, hogy igazak az olyan népi bölcsességek, mint: a sörre-bor, bármikor".
  3. Figyeljen oda az elfogyasztott alkohol időbeli ütemezésére is. Ne próbálja meg minél gyorsabban kiütni magát, igyon lassan, és minden pohár alkohol után igyon meg egy pohár vizet vagy gyümölcslevet is. Három-négy deciliter bor, egy korsó sör, vagy három-négy cent tömény alkohol lebomlási ideje egy óra.
  4. Nem utolsó szempont az sem, hogy milyen minőségű alkoholt fogyaszt.
    Feltehetően a színvonalas italoknak több közük van a növényekhez, mint a szintetikus kémiai anyagokhoz, amik a kommersz alkoholokban lehetnek
  5. Ha teheti, gint, vodkát vagy fehér rumot fogyasszon, mert a sötét színű égetett szeszek súlyosabb másnaposságot okoznak. Ilyenek például a brandy, a likőrök és a whisky is.
  6. Két szeszes ital között, ha teheti, a vízivás mellett iktasson be egy tál lencsét, virslit, kenyeret, vagy bármilyen sörkorcsolyát.
  7. A legurított felesek után szopogasson el egy szőlőcukrot. Ha házibuliban van, megoldás az is, ha lelegeli a karácsonyfáról a szaloncukrokat.

Mi a teendő akkor, ha mindez nem sikerült?

tk3s 013617 043

Aki azt tanácsolja, hogy másnaposság esetén sétáljon egyet a friss levegőn, egyen egy erőlevest, vagy igyon egy jó erős kávét, az vagy rosszat akar önnek, vagy még sohasem volt másnapos. Ezekkel pont az ellenkezőjét érheti el: macskajaj esetén a séta (vagy bármilyen fizikai erőkifejtés) csak felforgatja a gyomrot, leizzaszt és hányás a vége. Az étel, főleg a forró leves, hiába is kívánja a szervezet, szintén nem vezet túl jóra, mert amint lecsúszik a torkán, azzal a lendülettel jön is vissza. Az erős fekete szintén egyenlő az öngyilkossággal: a szervezet már így is épp elég dehidratált, a kávé meg csak ráadás erre az állapotra, mert ez is vizet von el a szervezettől. A kínzó migrén ettől még erősebb lesz!

A rossz hír az, hogy a másnaposságra nincs csodaszer: türelemmel ki kell várni, amíg elmúlik. Természetesen enyhíteni lehet rajta, de elmulasztani csak az idő tudja. Ha tehát nincsen valami halaszthatatlan dolga, a legjobb módszer a másnaposságra az alvás.

  1. Próbáljon meg addig heverészni, ameddig jólesik.
  2. Igyon szénsavmentes ásványvizet, de csak nagyon lassan kortyolgatva. Ha folyadékra rá sem bír nézni, készítsen jégkockát és szopogassa el. Ezáltal csillapítja a hányingert, és valamennyi folyadékot is visz be szervezetébe.
  3. Kanalazzon be néhány teáskanálnyi kefírt. Ezzel valóban helyre tudja rakni a gyomrát.
  4. Kössön hideg vizes kendőt a csuklójára és homlokára. A priznic nem csak akkor hasznos, amikor lázas az ember!
  5. Próbáljon meg elrágcsálni egy kis banánt. Ez remekül pótolja a káliumot és a többi elvesztett tápanyagot.
  6. Ha van otthon méze, egyen belőle negyedóránként egy teáskanálnyit. A méz két fő alkotóeleme a szőlőcukor és a gyümölcscukor, azaz glükóz és fruktóz. A fruktóz képes tökéletesen lebontani a szervezetben lévő toxinokat és az alkoholt.

Ha a gyógyszeres megoldás mellett dönt, akkor se az aszpirint válassza, mert ez tönkreteszi a gyomrot és túlterheli a májat, ami pedig fontos szerepet játszik az alkohol lebontásában. Válasszon helyette ibuprofent tartalmazó terméket.

stockfresh 90769 drunk-young-woman-resting-head-on-bar-counter s

Rosszullétmentes regenerálódást és Boldog Új Évet kívánunk!

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek