A gépi trappista nem trappista

Tudta, hogy a trappista amúgy egy kiváló sajt? És hogy az itthon mindenhol ezen a néven, a legolcsóbb sajtként árult valaminek köze sincs hozzá? Hogy mennyire nincs, azt mi sem sejtettük.

Tesztelő társaimmal mi is azt hittük, hogy az igazi trappista sajt is valami fehéres színű, enyhén lukacsos és kemény, mármint reszelhető állagú. Nos, az eredeti trappistáról ez mind nem mondható el, az ízéről nem is beszélve, de akkor miért él úgy a köztudatban, hogy ezek a trappista sajt ismérvei? A teszt végén, ez is kiderül.

Ábécé sorrendben a következő trappista sajtokat teszteltük:

  1. Bluedino (Lidl) 125g/269 forint
  2. Bluedino füstölt (Lidl) 125g/265 forint
  3. FR Abbaye - 18 deka/1100 forint
  4. Kőrösi 125g/199 forint
  5. Mizo 250g/449 forint
  6. Sole 200g/400-500 forint
  7. Spar 150g/234 forint
  8. Spar füstölt 210g/477 forint (előrecsomagolt, pultban kapható)
  9. Spar Budget 125g/265 forint
  10. Tihany 125g/199 forint
  11. Tolle 125g/310-500 forint
  12. Tolle füstölt 125g/310-500 forint
  13. Tolle Light 125g/320-500 forint

Maximális pontszámot egy sajt sem kapott a teszten. Az első helyet, tizenkilenc ponttal holtversenyben, az eredeti francia trappista, és a Tolle füstöltje nyerte. A második és a sorban az utolsó kifogástalan sajt, a Sole-Mizo trappistája. Nem meglepő módon az összes többi csak kullogott ezek után.

Íme a táblázat:

Helyezés Pont Kiértékelés
1. FR Abbaye
19 Nagyon finom, lágy és krémes. Nincsen szokásos trappista íze. Reszelni semmiképpen sem lehet, de almával mennyei csemege. Kicsit büdös. Az egyik tesztelő azt mondta, hogy ez a kakukktojás, mert ez nem is trappista, henem camembert. Igaza van, tényleg elég camembert-es a jellege.
1. Tolle füstölt 19 Igazi füstös íze van, nem kenődős. Enyhén sós, de verhetetlen az aroma. Egy nem fővárosi tesztelőnek, egy igazi falusi gazdaság jutott eszébe erről a sajtról.
2. Sole-Mizo 18 Enyhén sós, lágy, krémes sajt. Nagyon érett az illata, de nem büdös. Jó sajt.
3. Kőrösi 13 Finom aromás sajt, puha de nem lágy. Kesernyés utóíze van, és élesztő szaga.
3. Mizo 13 Nagyon ízletes, kellemes sajtszagú, és jó az állaga is. Mégis épp hogy fent van a dobogón.
4. Bluedino füstölt 12 Krémes sajt, alig érezni a füstölt ízt. Se nem jó, se nem rossz. Az ára miatt, sütésre ideális.
4. Budget 12 Borzasztóan fehér, se íze se bűze, viszon nagyon sós. Keserű az utóíze.
4. Tolle Light 12 Enyhén sós, lágy sajt, erjedt-ecetes illata van. Gitt helyett is használható, mert olyan mint egy rágógumi.
5. Tihany 10 Édeskés sütemény íze van. Az illata alapján soha nem vennénk meg. Kicsit jobbra számítottunk tőle.
6. Bluedino 9 Kicsit gumis, kicsit sós, kicsit kesernyés, kicsit kellemes.
7. Tolle 8 Nincsen íze, szagtalan, de (k)rémes. Ha egy kicsit vékonyabbra lenne szeletelve, ÁPISZ-ban is lehetne árusítani.
8. Spar 8 Túl sápadt a színe, és élesztő íze van. Gumis és büdöskés. Fura mellékíze van.
8. Spar füstölt 7 Egyszerűen túlzás azt állítani, hogy ez egy füstölt trappista sajt, mert se nem füstölt, se nem sajt! Gumis, és csípős az utóíze. Ijesztően rossz! Két lány, kiköpte tesztelés közben.

A helyzet az, hogy a teszt előtt úgy gondoltuk, hogy a trappista sajt kemény, olyan, amilyet rá lehet reszelni a rakott krumpli tetejére. Ez az információ téves: a hazai gyártók némely sajtja ugyan egészen finom, csak éppen nem kéne trappistának nevezni őket.

Az eredeti trappista

Lévay Nóra, a Culinaris munkatársa szerint, abban különbözik az eredeti trappista sajt a hazai piacon lévő többitől, hogy az igazi tejből készül.

"Az igazi francia trappista nyerstejes sajt. Ami azt jelenti, hogy a lefejt tejet nem hőkezelik, vagyis nem pasztőrizálják. A végleges ízének eléréséhez pedig elengedhetetlen az érlelés. Két hónapig érlelik (a többivel ellentétben, melyeket futószalagon gyártanak, és egy-két hét után már ki is adják a gyárból), és sós lével mossák, illetve dörzsölik a kérgét. A só nem csak fertőtlenít, de a kérge is ettől lesz ragadós. Jó tudni, hogy ennek a sajtnak ehető a külső rétege, mert nem viaszos. A hazai piacon lévő legtöbb trappista sajtnak még kérge sincs, és más a formájuk is, mert nem kapják meg a megfelelő kezelést. A jellege, az íze, és a formája mellett az különbözteti meg az FR Abbaye-t a hazai kínálattól, hogy igazi tejből készül."

Trappista, vagy eredeti nevén: Port-du-Salut

A trappista sajt a francia Mayenne vidékről származik.  A 18. század elején a Notre Dame de Port-du-Salut francia kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először. Félkemény, lágy és édes ízű sajt, ami könnyen felismerhető narancssárga kérgéről. Általában 2,9%-os zsírtartalmú tejből készül, egy kilóhoz 9-11 literre van szükség.

Magyarországon az éves sajtfogyasztás kiskereskedelmi forgalma 75 milliárd forint, ez súlyra ötvenezer tonna. A fogyasztás negyvenhét százalékát a félkemény sajtok – trappista és társai – teszik ki - derült ki az MR1-Kossuth Rádió műsorából.

Kevés az olyan ember, aki ne szeretné a sajtot, habár manapság kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy napi szinten, jó minőségű sajtot fogyasszanak. Pedig tele van kalciummal, ami roppant egészséges.

Van egy tippünk, hogyan spórolhat a sajton: készítse el otthon!

Nagyon egyszerű, és gyorsan meg lehet csinálni. Nem tartalmaz kultúrát és enzimeket.

Hozzávalók:

1,5 liter teljes tej

Textilpelenka (kezdőknek, tiszta, színtelen, nem sűrű szövésű párnahuzatot javaslok)

3 evőkanál frissen facsart citromlé

3 evőkanál ecet

Só (bármilyen ízesítő: fokhagyma, bors, dió, stb.)

Szűrőedény

Fakanál

  1. Öntse a tejet egy tiszta lábasba, és főzze közepes lángon. Melegítés közben, folyamatosan kevergesse, hogy ne égjen le! (Nagyon fontos, hogy a tej ne forrjon fel túl gyorsan!) Ez eltarthat 20, vagy akár 40 percig is.
  2. Miutána tej felforrt (hagyja forrni pár percig, anélkül, hogy leégetné), zárja el alatta a hőt, és hagyja a tűzhelyen a lábast. Adja hozzá nagyon lassan a citromot, és az ecetet. Keverje lassan a tejet, ilyenkor már látszódnia kell, hogy a savó elválik az aludtejtől.
  3. Adja hozzá az ízesítőket.
  4. Hagyja kihűlni a keveréket, amíg az aludt tej teljesen szét nem válik a savótól.
  5. Helyezze a textilt a szűrőedénybe (vagy csak rakja bele a párnahuzatot a mosogatóba), és öntse bele a lábas tartamát. Kösse össze a pelenka négy sarkát (vagy a párnahuzat tetejét), és akassza fel pár órára.( Az is jó megoldás, ha egy fakanálra függeszti az anyagot, és egy mélyebb lábasba lógatja, úgy, hogy a fakanál megtartsa.)
  6. Miután a sajtból az összes savó kicsöpögött, el lehet kezdeni formázni. Hűtőben, lefedve kell tárolni.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek