9 tipp, amitől menő lesz a lakása

Az Elle Decor magazin munkatársai a tavalyi évhez hasonlóan készítettek egy összeállítást a 2017-es év lakberendezési trendjeiről. A hajtás után mutatjuk, mik azok az apró trükkök, ami segítségével trendi és otthonos lesz a lakás!

1. Kell valami világoszöld

“Olyan zöldes-sárgás szín, ami a tavasz első napjait idézi” – állt az év színeiért felelős Pantone magyarázatában. A lombzöld, pontos nevén Pantone 15-0343 valóban egy friss és életvidám szín, ezért ne féljünk használni! A bátrabbak a falakat is lefesthetik a zöldre, azok pedig akiknek túl harsány az árnyalat, szerezzenek be egy-két ízléses kiegészítőt zöld színben. Az Ikeában például 349.900 forintot kérnek egy menő kanapéért, de egy kamasz szobába illő, zöld színű műanyag fotel már csak 12.990 forintba kerül. A Zarában pedig 1595 forintra vannak leárazva a zöld párnák.

2. Pillangók

A motívum nemcsak a divatban népszerű, de a lakberendezésben is. Sasha Bikoff például bekeretezett pillangókat árul, Christian Lacroix pillangós tapétában utazik, de az amszterdami Pols Potten stúdiónak is vannak elborult ötletei a témában. A kegyelem és az optimizmus szimbólumaként ismert pillangók tehát napjainkban már nemcsak a gyerekszobában kaphatnak helyet, hanem a nappaliban vagy a hálóban is. A Zara Home-ban például szuper romantikus pillangós ágyneműt árulnak 9995 forintért.

3. Bátran keverjük az egymást ütő mintákat

A kifutók világa mindig is az otthoni lakberendezés katalizátoraként működött. Nem volt ez máshogy az idei évben sem, így a 2016-os őszi-téli kollekciókban látott vegyes minták megjelentek az ágynemű huzatokon, díszpárnákon, szalvétákon és a tapétán is. Tehát idén nem kell aggódni az íratlan szabályok miatt, kreatívan kombinálhatja egymással a különféle színeket és mintákat, nem fog vele mellé lőni!

4. Nem ciki a kamu

Nemcsak a divatvilágban számít trendinek a műszőr és a műbőr használata: az utóbbi években a lakástulajdonosok és a tervezők is előszeretettel építették be az autentikus fa, bőr vagy márvány olykor megbízhatóbb és időtállóbb, költséghatékonyabb alternatíváját. Kérje ki a szakemberek tanácsát és bátran alkalmazza a lakásfelújítás során!

5. Kényelem, kényelem, kényelem

A Carpenter + Company kreatív igazgatója, Patti Carpenter szerint annyi időt töltünk a lapos tévé előtt, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi szövetekkel bevont kanapékra a piacon. “Mindannyian a komfortérzetet keressük” – mondja Carpenter, aki szerint a 2017-es trend anyagok között szerepel a műszőrme, a moher és hasonló lágy anyagok.

6. A sötétkék az új fekete

Jó hír ez azoknak, akiknek túl harsány az év színének kikiáltott zöld. A modern hatást keltő tengerészkék és annak árnyalatai a koszoskéktől a farmerkékig a lakás minden helyiségében trendinek számítanak. Tehát csempésszen egy kis rejtélyességet a lakásba és frissítse fel a nappali falát vagy a konyhabútort sötétkékkel!

7. Vége a DIY korszaknak

Megszállottan ontották magukból a bloggerek a jobbnál-jobb és olykor haszontalan DIY (Csináld magad) ötleteket a közösségi oldalakon, ám Carpenter szerint ennek az időszaknak leáldozott, mivel a vásárlók napjainkban újra a “kézműves” termékeket keresik az “egyszerűen és gyorsan elkészíthető" helyett. “Visszatérnek a minőségi üvegek, porcelánok, és az olyan csodálatos fa munkák, amik nem újrahasznosított fából készültek” – mondja a szakértő.

8. Divatba jönnek a nyersfehér színek

Carpenter szerint a kréta- és csontfehér árnyalatok visszatérése már annak tudható be, hogy előtérbe kerülnek a kézműves munkák az otthoni barkáccsal szemben. “Szükség van az ilyen tökéletlenül természetes és organikus megjelenésre, mivel a sima fehér túl sterilnek hat” – magyarázza Carpenter.

9. Jönnek az össszecsukható holmik

Soha nem volt igazabb a népszerű “a kevesebb több” kifejezés, mint napjainkban mikor a legtöbb tervező azon ügyködik, miként hozhatná ki a legtöbbet az egyszobás lakásokból. Nemrég bemutatták a 10 négyzetméteres minilakást Svédországban, de vannak drága összecsukható székek és bicikli is a piacon, és valószínűleg az idei év is tartogat hasonló meglepetéseket a témában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra