Gyors és egyszerű, de látványos fűszertartók DIY

A konyha az egyik legveszélyesebb hely a lakásban: az ember óriási melóval, akkurátusan rendet vág benne, majd kábé addig gyönyörködhet a művében, míg meg nem kordul a gyomra. Akkor ugyanis, hacsak nem egyszerű vajas kenyeret készít, egy rakás holmit elő kell túrnia és össze kell kennie, azaz kész is újra a káosz. Az egyik legrosszabb feladat a fűszerek rendezése: az a rengeteg kis zacskó, amiket valamelyik fiókba vagy dobozba tuszkolva tartunk, így átlátni persze lehetetlen, és hiába van nyitva három is ugyanabból, nyilván nem találjuk, úgyhogy veszünk még belőle egy negyediket is... 

Igen, léteznek fűszerrendezők, ezek viszont nem biztos, hogy lefedik az igényeinket, ha meg mégis, nem biztos, hogy rá tudunk szánni annyit, amennyi az összes fűszerünk kulturált tárolásához szükséges volna belőlük. Ilyenkor tud hasznos lenni, ha időnként kitör belőlünk a kreatív DIY-állat. Mert ezeket is el lehet készíteni saját kezűleg!

Az egyszerű

A fűszereket érdemes jól zárható kis üvegcsékben tartani, nemcsak azért, mert az szép, hanem mert ezek szárazon is tartják a tartalmukat, így a fűszernövények jobban megőrzik az aromájukat. Ez duplán jó, hiszen így nem csak a feliratok alapján tudunk keresni, ráadásul rögtön azt is látjuk, ha már tényleg ideje vásárolni az adott fűszerből. Ezek az üvegek azonban rengeteg helyet foglalnak. De ez is könnyen megoldható: nemes egyszerűséggel a felső konyhaszekrénysor aljára kell őket csavarozni. Szedje le a kupakokat, és fúrja meg a közepüket. Ezután kis csavarok segítségével a kupakokat rögzítse a konyhaszekrény aljára, majd tekerje rá az üvegeket. Helyet nem foglal, mégis mindig késznél van, és egy csavarintással le is kaphatóak.  

[PINTEREST] 5853c45539be3

Mágneses

Ha nem akarja megfúrni a konyhaszekrényt, akkor válasszon egy, a főzőlaphoz közeli falfelületet. Erre rögzítsen (szegezzen vagy csavarozzon) egy fémlapot. A fűszereket ezután öntse fémtetejű üvegcsékbe, az aljukra kerüljön a felirat (hiszen a kupaknál lesznek felfogatva). Ha nem fémkupakosak az üvegcséi, szüksége lesz még kerek mágneslapokra is: pillanatragasztóval rögzítse a kupakokra őket, hagyja megszáradni, és már pakolhatja is a fémlapra az új fűszertartóit. Természetesen ugyanez a megoldás az előbbi, konyhaszekrény aljára pozicionálós megoldásnál is lehet alternatíva.

Nem mindegy az üvegcse

Ha kevés helyen szeretne sok fűszert tárolni, akkor jól válassza meg az üveget. A kisebb befőttes- vagy kínáló üvegcsék mutatósak, de a hasuk elég nagy, így viszonylag sok helyet foglalnak (ezért is jó megoldás, ha a már említett módon a falra, vagy a szekrényre kerülnek, de ez nem mindenkinek tetszik). Nagyon elegáns megoldás azonban, ha a fűszereit vastagabb kémcsövekbe rendezi: ilyenkor egy nagyobb bögre vagy kisebb váza is tökéletes lesz a tárolásukra.

A kamraajtóra

Akinek van kamrája, az nagyon szerencsés, hiszen szinte mindent el tud pakolni (aztán győzze megtalálni, mit hova rakott...). Ha pedig a kamra közel van a tűzhelyhez, a fűszereket akár az ajtóra is rögzítheti. Ehhez nem is kell más, mint néhány széles fogantyú, vagy kisebb kosarak. Utóbbiakat egyszerűen rögzítse az ajtóra, és már pakolhatja is beléjük a fűszereket. A fogantyús megoldás pofásabb, de gondos méricskélés és válogatás előzi meg, ugyanis olyan üvegeket kell találnia hozzá, amelyek teteje teste átfér a fogantyú alatt, de a tetejük szélesebb, így a nyakuknál fogva fennakadnak rajta.

[PINTEREST] 5853c49a12e0a

Horgot a falba

Mutatós a fűszertartó akkor is, ha kis horgokat hajt a falba, vagy a bútor egy sima felületébe. Az üvegek tetejére fúrjon egy apró lukat, és abban hurkoljon meg egy madzagot (vékony sodrony- vagy drótszál még biztonságosabb megoldás). Ezeknél fogva csak fel kell akasztania a fűszereket, és már készen is van. Ha nem tudja az üvegek tetejét megfúrni, a nyakukra is hurkolhatja a függesztőfület. Mindkét esetben érdemes azonban pár csepp ragasztóval is rögzíteni a szálat az üveghez/tetőhöz, csak a biztonság kedvéért, hogy semmiképp se engedhessen el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra