Natúr fakorongot minden háztartásba!

A natúr dekorációs elemek reneszánszukat élik, így egyre több dekorációs lehetőséget fedeznek fel bennük a szakemberek. Az egyik legegyszerűbb alap ehhez a többé-kevésbé kör alakú fatörzs-szelet, mely bár rendkívül egyszerű, mégis rendkívül sok mindenre lehet használni!

Honnan?

Az első kérdés, ami felvetődik, hogy honnan szerez az ember felszeletelt fatörzset, és jellemzően ez az, ahol a projekt rögtön el is akad. Pedig elég, ha van az ismeretségi körben egy szomszéd, vagy bárki, aki fával fűt, vagy akinek a kertjében egy nagyobb fa kivágásra, alapos kurtításra kerül. Ezen kívül már csak egy jó lánc- vagy körfűrész kell hozzá (kézivel nagyon nehéz volna szép, egyenletes felületet vágni, ráadásul sokáig is tartana), majd hajrá, annyi fakorongot tud előállítani magának, amennyit csak szeretne,  

Ha pedig mégsem volna a környezetében senki, akitől hozzájuthana, akkor akár boltban is vásárolhat ilyen korongokat különböző méretekben és árakon. Kettő 5X5-ösnek leírt korong ára 200 forint, míg egy nagyobb, 20-21 centis átmérőjű 750 forint körüli áron mozog. Az ennél nagyobbaknak azért már igencsak húzós árai lehetnek, szóval étkezőasztalnak lehet, hogy nem ez a legolcsóbb megoldás.

[PINTEREST] 582ec0d6e59ec

Dekor

A fa szeletek dekorációs elemként tökéletes alapanyagok. Tökéletesek például faliórának, amihez csak az óraszerkezetet kell beszerezni mutatókkal, ami 450 forint körüli árat jelent.

Ha szereti a különleges megjelenésű képeket, akkor fotó is kerülhet a korong felületére. Ehhez egy tintasugaras nyomtatóval nyomott fényképre lesz szüksége, némi csiszolópapírra, valamint egy vasalóra. Első lépésben a fa felületét alaposan fel kell csiszolni, hogy minél simább legyen: így lesz minél részletgazdagabb a rákerülő a fotó. Ezután portalanítsa a felületet, tegye rá a képet (érdemes rögzíteni egy ragasztószalaggal, nehogy elmozduljon), majd forró vasalóval alaposan vasalja át. A hő hatására fellazuló tinta pár perc alatt felszívódik a farostokba, így a fotó (illetve annak tükörképe) megjelenik a felületen. Ezután már csak hagyni kell megszáradni, majd a végén kaphat egy lakk védőréteget. Tipp: igazán mutatós akkor lesz, ha a fotó valamivel nagyobb, mint a korong, amire kerül, így széltől szélig befedi a felületet.

Kisebb fakorongokat lakkozva, de akár színezve is felhasználhat poháralátétnek, képkeretre ragasztgatva, vagy akár kulcstartó gyanánt is. De tökéletesek lehetnek karácsonyfadísznek is, hiszen a mintát úgy variálhatja, ahogyan csak szeretné.

[PINTEREST] 582ec1343f74d

Bútor

Ha szereti a natúr bútorokat, akkor imádni fogja ezekből a fakorongokból készült darabokat. A nagyobbakért persze mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, de garantáltan egyediek lesznek.

A nagyobb szeletekből készülhet szék, de akár asztal is. Ezek eléggé kézenfekvőek: rögzíteni rájuk a kiválasztott lábakat és lelakkozni a felületüket. Így gyönyörű erezettel és évgyűrűkkel díszített, rusztikus hangulatú asztalra is szert tehet, amihez már csak a lábakat kell megvennie nagyjából 2000 forint körüli áron.

Éjjeli szekrény gyanánt is tökéletes választás lehet egy ilyen fakorong, és még különlegesebbé teheti, ha elfelejti a lábakat. A kiválasztott szelet szélét ehelyett fúrja meg három, egymástól egyenlő távolságra lévő ponton. Nagyobb átmérőjű lyukakat készítsen, akkorákat, amiken rusztikus kötelet is át lehet fűzni. Kössön csomót az átfűzött kötélvégekre, a másik oldalon pedig hagyjon rá annyit, amivel a korongot fel tudja lógatni a plafonra. Lakkozni ezt is érdemes, és íme, egy szuper tipp: a csomókat is kenje át, mert így jóval tartósabbak lesznek majd.

[PINTEREST] 582ec0a49ac1b

Természetesen polc is készülhet a korongokból, amihez csak konzolvas kell, ami néhány száz forintért bárhol beszerezhető. Ebben az esetben csak arra kell figyelnie, hogy mind a konzol, mind pedig a fal elbírja a súlyt. Egy kisebb korong esetében ez nem igazán jelenhet gondot, de a nagyobb, hosszabb polcok tervezésénél érdemes a teherbírásnak utánaszámolni (kezdve azzal, hogy tömörfa lévén maga a polc is jelentősebb súlyt képvisel, mint a furnérból készültek). A lakkozásról, sőt, akár a ledes hangulatvilágításról persze most se feledkezzen meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek