Növesszen magának bútort gombából!

Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy szárított gombából szinte minden elkészíthet magának az esküvői ruhától kezdve a lámpaburán át a székig? Igen, van ilyen, az Ecovative cég alapítója és vezérigazgatója, Eben Bayer ugyanis rájött, hogyan lehetne kiváltani az építőiparban használt anyagokat a fenntarthatóság jegyében magunk által növesztett bioanyagokkal. Az ő választása a gombákra, pontosabban a gombafonalakra esett, és most már bárki megrendelheti tőlük a kezdőcsomagot, ami a szárított micéliumot és kukoricaszárat tartalmazza.

A honlapjuk szerint elég egy kis vizet és lisztet adni a keverékhez, és máris "életre kel" az építőanyag, amit természetesen formába kell önteni ahhoz, hogy használati tárgyakat tudjunk alkotni belőle. Egy csomag 10 dollárba (kb. 2900 forintba) kerül, és ha formát is akarunk hozzá, az 6,50 dollárral (kb. 1900 forinttal) fog többe kerülni, és a mellékelt videóban megnézheti, hogyan is működik ez a valóságban: 

Az Ecovative egyébként szeretettel várja az ötleket, és ha valaki tömeggyártásba szeretne kezdeni, szívesen támogatják abban is. Persze ha nincs kedve alkotni, akkor rendelhet tőlük kész bútorokat is, mondjuk ez már húzósabb lesz, mert egy ilyen asztal 340 ezer forintba kerül, de egy kulcstartó tálka csak 1500 forint. Ezekhez a lakberendezési tárgyakhoz természetesen a saját, gombafonalakból készült bútorlapjaikat és egyéb termékeiket használják.

A leírás szerint az előállításhoz helyi farmerektől vásárolnak mezőgazdasági hulladékot, amelyet a megfelelő tisztítási folyamat összekevernek a gombafonalakkal, és miután ezek felzabálva a tápanyagot elég erős szövedéket alkotnak, szétdarabolják azt. Ezután egy olyan szerkezetbe teszik, ahol tényleg egy szilárd és ellenálló anyag lesz a belőlük, és ezután jön a szárítás, hogy ne nőjenek és szaporodjanak tovább. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek