Szőnyi Anna és Zaha Hadid a DesignEuropa döntősei között

Bejelentették a DesignEuropa-díjak döntőseit; köztük van a magyar formatervező, Szőnyi Anna és Zaha Hadid is. Az életműdíjat a legendás formatervezőnek, Giorgetto Giugiarónak ítélték - adta hírül az octogon.hu.

A bejelentés az ipari, valamint a kis- és feltörekvő vállalatok kategóriában történt; utóbbiban a magyar formatervező, Szőnyi Anna által tervezett IDO pad együtt versenyez a közelmúltban elhunyt Zaha Hadid által tervezett Aria csillárral. A nyertesek neveit november 30-án, a DesignEuropa díjátadó ünnepségén jelentik be Milánóban.

A döntősök és a győztesek kiválasztásakor többféle szempontot mérlegelt a zsűri, többek között a termékek piaci hatását, azt, hogy a formatervezési minta miként járult hozzá a vállalat teljesítményéhez, az esztétikumot, a szellemi tulajdon kezelését, valamint a formatervezési minta társadalomra gyakorolt hatását.

A DesignEuropa-díj az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) díja, amellyel a formatervezési minták és azok menedzselése terén tanúsított kiválóságot tüntetik ki a lajstromozott közösségi formatervezési minták (RCD) jogosultjai körében.

A döntőbe került formatervezési minták az ipari kategóriában:

Pulcina presszókávéfőző (RCD tulajdonosa és gyártó: Alessi S.p.A., formatervező: Michele De Lucchi):

Raval biciklitároló (RCD tulajdonosa és gyártó: Escofet 1886 S.A., formatervezők: Gerard Arqué és Martin Caneda):

Thule Urban Glide babakocsi (RCD tulajdonosa és gyártó: Thule IP AB, formatervezés: házon belül, a Veryday designstúdió támogatásával)

XDiavel motorkerékpár (RCD tulajdonosa és gyártó: Ducati Motor Holdings S.p.A., formatervező: Ducati Design Centre)

A döntőbe került formatervezési minták a kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájában:

Aria lámpa (RCD tulajdonosa és gyártó: Slamp, formatervező: Zaha Hadid Design)

Flap hangelnyelő panel (RCD tulajdonosa és gyártó: Caimi Brevetti, formatervezők: Alberto és Francesco Meda)

IDO pad (RCD tulajdonosa és gyártó: Szőnyi Anna)

Az életműdíj nyertese: Giorgetto Giugiaro

A DesignEuropa első életműdíját Giorgetto Giugiaro, az ipari formatervezés egyik legnagyobb neve kapja, aki hat évtizedes pályafutása alatt több mint 200 autó formatervét alkotta meg. Olyan autók formatervét készítette el, mint a Volkswagen Golf, a Lotus Esprit, a Fiat Panda és a Maserati Bora 3200 GT. Karrierje során a világ szinte mindegyik nagy autógyártójával dolgozott már. Giugiaro nevét világszerte a gépjárműipar egyik legsikeresebb formatervezőjeként emlegetik. Különböző gyártóknál közvetlenül irányította több mint 300 sorozatgyártású modell és több mint 200 kutatási prototípus elkészítését.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek