4 tipp a hatékonyabb otthoni irodához

Otthonról dolgozni nagyon jó dolog, már ha az ember belerázódik. Hiszen kezdetekben kissé fura is, és elképesztő, hogy bár azt hinné, ez sokkal nyugodtabb környezet egy irodához képest, mégis mennyi minden képes elvonni az ember figyelmét. Egy kis rendetlenség az irodai konyhában kicsit sem zavaró, az otthoniban azonban egy idő után bántja az ember szemét, majd egyre jobban idegesíti, végül már megőrül tőle. Aztán feladja, és nekiáll mosogatni, takarítani, rendezkedni – munkaidőben.

Hogy ezt elkerülhesse, mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetnie az otthoni dolgozósarok kialakítására. Nemcsak egy szék és egy asztal kérdése ugyanis a dolog, egy sor olyan apróság is van, melyekre ha hangsúlyt helyez, azzal a saját mindennapjait teszi könnyebbé, produktívabbá és persze a munka is gyorsabban megy majd. A lehetőségek közül az elledecoration.co.za négyet említ, melyek talán a legfontosabbak is.

shutterstock 207486343

Levegő és fény

Az irodában is nagyon fontos, hogy ne egy sötét, levegőtlen lukban próbáljon meg dolgozni, mivel nagyon nehezen mennek majd a dolgok, az esetlegesen fellépő szorongásról, szemromlásról már nem is beszélve. Ez otthon is igaz! A dolgozósarkot alakítsa ki úgy, hogy a lehető legtöbb természetes fényt kapja, hiszen ez egyrészt jókedvet ad, másrészt ébren is tartja egy melós nap közben.

Mindenképpen fontos az is, hogy tudjon szellőztetni, hiszen a friss levegő a fény mellett a legjobb dopping (na jó, meg a kávé). A környezetébe helyezzen néhány növényt is, ezzel nemcsak a levegő minőségét javíthatja, dea természetközeliséggel a stresszt is csökkentheti.

Színek

Bizonyított tény, hogy egyes színek növelik a produktivitásunkat, segítenek koncentrálni, vagy éppen megnyugtatnak. Próbálja ezeket tudatosan alkalmazni és kihasználni, hiszen szerencsére nem kell hozzá átfestenie a lakás! A színeket elég megjeleníteni azokon a területeken, amik munkavégzés közben a látóterébe esnek. A zöld megnyugtatja az idegeket, így ezúton is segít, ha – mint előbb már ajánlottuk – növények is vannak a környezetében. A sárga, a fehér és a kék pedig segítenek koncentrálni, növelik a produktivitását, és persze a szőnyegek, képek, vagy akár az asztalon elhelyezett kiegészítők is pompázhatnak ezekben a színekben.

A rendetlenség közepén nem fog menni a koncentrálás

A gördülékeny munkához rendre és rendszerezett munkaterületre van szükség. Nem azért, mert ez jobban mutat, hanem mert így nem kell keresgélnie a dolgokat, tudja, hová kell nyúlnia, mit hol talál. Nem jelent majd gondot egy csésze kávé elhelyezése az asztalon, az nem fog a számítógépre, vagy fontos papírokra borulni, és így tovább.

Nem utolsó sorban az agya is jobban pörög, ha a szeme sarkából nem azt látja, hogy a kupi ön körül egyre csak nő, és nem motoszkál folyton a fejében az, hogy el kellene végre pakolni.

shutterstock 363132116

Szeparált terület

A felsoroltak közül ez talán a legfontosabb. Az otthoni dolgozósarok valójában egy pici privát iroda, akkor is, ha mondjuk a nappali sarkában alakította ki: külön területként kell kezelni. Tény, hogy otthon van, de ha folyton a konyhában pakol, a gyerekekkel játszik, vagy a nappaliból beszűrődő tévé hangja köti le, nem fog úgy haladni, ahogyan kellene.

Ezt egyetlen dologgal kerülheti el, méghozzá azzal, ha megfelelően szeparálja a munkaterületet. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy külön szobába költözik, de egy térhatároló alkalmazása mindenképpen jó ötlet lehet. Ez lehet akár egy térbe fordított könyvespolc, paraván, de akár sínen futó térelválasztó rendszer is: egyéntől és lakástól függ, kinek melyik válik be jobban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek