Megnéztük, mitől olyan jó a világ egyik legjobb irodája

Nemrég a Forbes a világ tíz legjobb coworking, vagyis közösségi irodája közé választotta a budapesti Kaptárt. Európán belül mindössze egy bolgár és egy német iroda került még fel a listára, itthon is egyre több a hasonló konstrukcióban működő közösségi munkatér, ezért elmentünk megnézni, mi olyat is tud a Kaptár, amit a világon csak kevesen.

"A Kaptár ötlete már 2010-ben megfogalmazódott, és 2012-re el is készült az alsó rész" – kezdi körbevezetésünket Pekár Dóra, a Kaptár egyik vezetője. A közösségi iroda két emeletes, lent az úgynevezett „flexisek” kapnak helyet, ők azok, akik csak alkalmanként járnak be, bárhova leülhetnek dolgozni és hozzák magukkal a munkaeszközüket is. A fenti szinten pedig a fixiseké a tér, mert itt állandó a munkaállomások kerültek kialakításra azoknak azoknak, akik saját asztalt szerettek volna a Kaptárban.

.

A város közepén

Maga az iroda a belvárosban, a Révay közben található, világos, tágas, jól megközelíthető, de mégis csendes és nyugis. „Pont külföldön éltem, mikor a két tulajdonostársam kereste a helyet, ezért őket dicséri a helyszínválasztás. Ez a hely annyira biztos volt és annyira telitalálat, hogy nekem már csak ezt mutatták meg mikor hazajöttem. Nagyon pontos elképzeléseik voltak: jó lokáció, világos, bővíthető terek.” A fenti rész idén nyílt, de a Révay Közben már további bővítéseket nem is szeretnének, inkább újabb helyszíneken nyitnának irodákat a jövőben, mert az új helyszínek és a hálózatépítés az, ami most izgalmas kihívás a csapatnak.

Forbes sikerek

A Kaptárt nemrég a Forbes beválasztotta a világ tíz legjobb coworking irodája közé. „Egy dolgot mértek, az ajánlásokat. Nekünk ebben többek között azért van kiemelkedően jó helyünk, mert nagyon sok külföldi ügyfelünk van, akiknek fontos a visszacsatolás és az, hogy megírják, ha éri őket egy jó inger. Sok digitális nomád platformon vagy közösségi csatornán mesélnek arról, hogy jó hely Budapesten a Kaptár. Másrészt nagyon sokan szurkolnak nekünk, sokan vannak, akik nem fix tagok, de visszajárnak, akár programokra, akár néha egy-egy napra”.

Persze a pozitív visszajelzésekhez olyan szolgáltatásokat is kell nyújtani, amik miatt tényleg szeretnek ide járni dolgozni az ügyfeleik. A közösség a legfontosabb, emellett a tisztaság  a gyors és megbízható netet, a szép belső teret és persze a jó megközelíthetőséget értékelik. „30-40 százalékban a tér számít szerintem a pozitív visszajelzéseknél, a többiben pedig a hangulat; milyen emberek vannak itt, hogyan szólnak hozzá, van-e kivel együtt ebédelni, milyenek azok az emberek, akik a segítségedre sietnek. Nekünk az elejétől kezdve minden oldal fontos volt, a tér, anyagok, színek választása mellett ugyanolyan fontos volt, hogy már a kezdetekkor szervezzünk olyan közösségi programokat a tagoknak, amitől azt érzik, hogy ők ide, ehhez a közösséghez tartoznak”.

A lenti részen még belsőépítésszel dolgoztak, az ő ötletei voltak az üvegdobozok, vagyis a "tér a térben" megoldások, de a többi már a tulajdonosok elképzelését dicséri. Az észak-európai, letisztult, minimál stílus, a színek, a padló, a munkaállomások típusa mind az ő fejükből pattant ki. Amikor a fenti részt alakították ki, akkor az alapkoncepció adott volt, ott a funkciós részek kialakítása vitt el több időt: legyen-e tárgyaló, konyha, hány telefonfülke legyen, mekkora rendezvényteret alakítsanak ki. „Együttműködő partnerek, ügyfelek, megkeresések is érkeztek a Forbes megjelenés óta, és azt hiszem, ez az ügyfeleknek is egy jó visszacsatolás, hogy a Kaptár egy jó hely.”

Coworking a kapcsolatépítésért

„Kell nagyon a közösség, hogy emberek vegyenek körül munka közben. Egy-egy nap otthonról dolgozás belefér, de sokan vannak itt olyanok, akik akár több évig dolgoztak otthonról. Ők azt mondják, hogy ez elmagányosít, unalmas, ingerszegény, és szeretnének emberek között lenni vagy a tevékenységük vagy a személyiségük miatt” - mondta Pekár Dóra, aki azt is kiemelte, hogy üzleti kapcsolatok kialakítására is remek egy ilyen közösségi iroda. Vagy egymáshoz fordulnak, vagy ajánlják azokat, akiket itt ismertek meg és jó benyomást tettek a másikra. A kapcsolatépítés mellett saját bevallásuk szerint az ügyfelek produktívabbak ha itt dolgoznak.

Nem egy hangos átjáróház

„A fenti tér nagyjából nyolcvan százalék kihasználtságú, a lenti pedig változó. Mindkettőre nagy az igény, sok a megkeresés. Nálunk nincs igazi szezon, bár nyáron sok a digitális nomád, akik járják a világot, ősszel pedig szeretnek az emberek belehúzni a saját vállalkozásukba és akkor azért nagyobb a kihasználtság” Azok, akik coworking irodában dolgoznak, megtehetik, hogy akár otthon maradjanak, ezért például esős időben van, hogy ki sem mozdulnak és otthonról dolgoznak.

A Kaptár több munkaállomást is elbírna, ezért még a forgalmasabb időszakokban sem kell attól tartani, hogy egy zsúfolt hangos átjáróházban kell dolgozni; viszont a tágas, nagy térnek köszönhetően a nyugodtabb reggeleken sem érzi magát egyedül. Nyáron nagyjából fele-fele a külföldiek és a magyarok aránya, egyébként pedig a magyarok vannak többségben: olyan 30-70 az arány a javukra.

Nem a munka az egyetlen program

Ahogyan arról már szó volt, a Kaptárban a közösségi élet felpezsdítésére is nagy hangsúlyt fektetnek. A falon található képek állandóan cserélődnek, magyar alkotók időszakos kiállításait lehet megnézni. Minden héten szerdán közös ebéd van, ez egy könnyed, beszélgetős, együtt evős dolog; tavasszal és ősszel minden második pénteken szokott lenni egy közös reggelivel indul a nap. „Mindemellett szervezünk nem csak közösségi tagoknak HR-es reggeliket, minden hónapban van egy vállalkozói reggeli, a coaching témájával foglalkozó reggeli, de olyan programunk is van, ahol utazásokról lehet beszélgetni, digitális nomádok mesélnek arról, hogyan élnek, merre jártak már. Továbbá vannak ad hoc programok is a tagok számára, mintha csak a munkatársaival menne csapatépítőre az ember. Lehet ez beerbike, vagy korcsolyázás, társasjátékozás, filmklub – bármi ahol együtt lehetnek a tagok.”

Dolgozni máshol és máshogy is lehet

Ez az a közös ügy, amit minden coworking irodahely biztosít. „Nem kell irodát bérelni egy jó munkatérhez, dolgozni máshol és máshogy is lehet. Attól, hogy minden coworking irodahely ezt képviseli, ennek a munkatípusnak az ismeretsége is nő, és ez minden ilyen típusú helynek jót tesz. Itthon a vállalatoknál nem is feltétlen az a kérdés, hogy tolerálják-e ezt a fajta munkát, hanem a finanszírozás kérdése, ami még megoldásra vár. A munkavállaló fizessen magának napijegyet, csak hogy ne otthonról dolgozzon, vagy kifizeti a munkáltató, miközben egy irodát is fenntart? Nehéz kérdés. Onnantól kezdve, ha például a cafeteria rendszerbe bele lesz építve, hogy választhatod a coworking irodát, és nem kell otthonról dolgozni, akkor ez sokkal ösztönzőbb lesz.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra