Betonnal nem csak a kőművesek dolgozhatnak

Oké, a betont tényleg sok mindenre lehet használni, na de, hogy ékszert meg használati tárgyat csináljunk belőle? Pedig az ötlet nem rossz, a látszóbeton hájpja a 4-es metro államoásain is nyomon követhető, nem is beszélve az IVANKA cég nemzetközi sikereiről, akik a divatvilágba is igyekeznek betonból készült tárgyakat csempészni. 

Besnyői Rita a Kredenc Műterem megálmodója építész és aranyműves. Így adta magát az ötlet, hogy egy olyan anyaghoz nyúljon, amely lehet ékszer is, de eközben alapvetően az építőipar használja. Saját alkotásai mellett másokat is szeretne bevezeti a betonozás lépéseibe,megmutatni, mennyire sokoldalú és őszinte anyag a beton, ami előtt semmi sem marad rejtve. 

Alapvetően betonozni tök egyszerű. Fogja az ember a betont, hozzáad némi vizet, aztán beleönti valamibe, amit száradás után leoperál a betonról. Nagyjából ennyi a "titka" a betonozásnak. Az építőiparban csak zsaluzásnak nevezett dolog, ami valójában a lelke a betonöntésnek, a megfelelő konzisztenciájú anyagon kívül.

Tervezni, tervezni, tervezni kell

Szükséges kellékek

Beton

Olaj

Formák

Gyurma/szilikonforma

Mérőszalag

Türelem

Ha kaspót akarunk csinálni, akkor sem árt végig gondolni, mit és hogyan érdemes csinálni. Például milyen formát szeretnénk? Milyen legyen a beton? rusztikusabb, sima? Szeretnénk-e mintát bele? Legyen vízzáró réteg? 

Ha ezeket eldöntöttük, akkor már csak cselekedni kell. 

Az első lépés a zsaluzat elkészítése, mi most egyet mutatunk be. Ehhez egy karácsonyi ajándékot használtunk fel. A Lush tavaly egy fém golyóba rejtette a fürdőhabját, ami pont olyan ajándék, amit az ember a felhasználás után csak ide-oda rakosgat de kidobni sajnálja, de milyen jól jött most. 

A másik kellék, ami otthon volt, kis pohárkák, amiket önmagában szintén nem lehetett mire használni - mi legalábbis nem tudtuk. 

A feladat innentől adott volt. A zsaluzatot kikentük olajjal, majd a Mapei gyorsankötő betonját használva kevertük ki a kívánt mennyiséget, ebben az esetben is követtük a gyártó utasításait. Ezt jól el kell dolgozni. A kész betont ketté szedtük, és egy részéhet adtunk porfestéket, ezt lehet helyettesíteni akril festékkel is. Addig kevertük, míg elég sötétnek nem találtuk a színt.

Gyorsan kell cselekedni, mert a beton tényleg gyorsan köt - amennyiben kötésgyorsítóval ellátott típust választ az ember. A gyorsan az tényleg gyorsant jelent, 10 perc vacakolás pont elég ahhoz, hogy a vödör betontömbbé változzon. 

A betont bele kell önteni a formába, de a tetejéig ne öntse, mert akkor nem fogja tudni belenyomni a közepére a tálacskát. Ha beletette és elengedi, észre fogja venni, hogy azonnal feldobja a beton a forma tetejére, ezért kell nehezéket bele pakolni. Aztán már csak félre kell tenni száradni. 

Ha megszáradt, akkor eldöntheti, hogy csiszolja-e vagy hagyja a maga szépségében. Sima csiszolóvászonnal is neki eshet, minél nagyobb a rá írt szám, annál finomabb lesz a végeredmény ( 60-as durva, 180-as finomabb stb..) Ha nagyobb a tárgy- a nagy, itt a galériában látható négyszögletes vázát jelenti, érdemes locsolni naponta néhány napon keresztül, hogy ne repedjen meg, de a tálkányi méretben ez felesleges. Ha festené, azt is lehet, bármilyen festékkel neki állhat, az akriltól a zománcig, de a krétafestékek is tapadnak rajta. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra