Mobil télikerttel lesz plusz egy panorámás nappalija!

Ha valaki télikertet említ, akkor mindenki fejében azonnal megjelenik egy gyönyörű, régi épület valahol Anglia smaragdzöld gyepén, és az ahhoz hozzátoldott, gótikus ívű fém szerkezet, a nagy üvegtáblákkal. A valóságban azonban a legtöbbször egy üveggel fedett verandát kell elképzelni, ami nyáron túl meleg, télen hideg – de legalább a virágok teleltetésére alkalmas. Ezt azonban már túlhaladta az idő. Mutatjuk, milyen ma egy korszerű télikert!

Modern verzió

Nos, szerencsére ma már ennek nem kell így lennie. A mobil üvegházak megjelenése már hazánkban is megfigyelhető, vagyis ha szeretné - és a pénztárcája is engedi -, akkor olyan tereket hozhatunk létre a ház toldásaként, amiket csak szeretnénk. Persze a mobil megnevezés itt nem azt jelenti, hogy nyaralni is viheti magával, hanem hogy nyithatóak az üvegtáblái. Ezzel azonban erősen kitolja a télikert határait.

Első lépésként mindenképpen el kell dönteni, hogy műanyag verziót, vagy a klasszikus üveget szeretne: a nyilvánvaló esztétikai különbség mellett azzal is számolni kell, hogy a nem üveg télikertek csak kifejezetten erős fűtéssel tarthatóak fenn a zimankóban, és a kilátásról is le kell mondania, hiszen a műanyag azért nem üvegtisztaságúan átlátszó. Emellett azonban tény, hogy ezek a rendszerek jóval olcsóbbak az üveg társaiknál. Itt gyakorlatilag letekerhető vagy -pattintható oldalfalakról van szó, amiket inkább egy kávézó teraszán lehet jól elképzelni, semmint az otthonában.

Az üveglapokkal készült lehetőségek ugyan drágábbak, de mindenképpen szebbek, és jobban hasznosíthatóak, mint a lebernyeges megoldások.

Anyaghasználat

Az üveg- vagy műanyagtáblák mellett sok lehetőség van még itt is, hiszen a tartószerkezet több anyagból is készülhet, amiknek megvannak az előnyeik és a hátrányaik is. A műanyag szerkezet a legolcsóbb, valamint nagyon jól szigetel, ellenben a legkevésbé tartós is. a gond a napsugárzás, illetve annak roncsoló hatása, ami hosszabb távon tönkreteszi a műanyagokat, vagyis a felújításuk, és karbantartásuk nagyobb összegeket emészthet fel.

A fa mindenképp szép megoldás lehet, ám ezt időről időre kezelni kell, valamint a vetemedéssel is jó, ha számol. A fém mellett is sokan teszik le a voksukat, ám itt a rozsdásodásra kell felkészülni, illetve a felületet ez ellen kell megfelelően kezelni. Az alumínium szerkezet nem rozsdásodik ugyan, de drága, ellenben nagyon tartós.

A szerkezetbe kerülhet üveg vagy polikarbonát is. ez utóbbi olcsóbb, de átlátszatlan, inkább csak a fényt engedi be. A tetőre jó megoldás lehet, de azzal is számoljon, hogy zajosabb, aki nem szereti hallgatni az esőkopogást, annak kifejezetten zavaró lehet.

A választás minden esetben azon múlik, hogy mire is szeretné használni az így létrehozott teret.

Mire is jó?

Ha egy plusz szobával szeretné megtoldani a házat egy ilyen megoldással, akkor mindenképpen érdemes a drágább, de jóval tartósabb megoldások mellett dönteni. Itt az üveg vastagsága is szempont, hiszen a hőszigetelés mértéke ezen múlik a leginkább. Azzal is számolni kell, hogy a helyiséget majd – ha minimálisan is – de fűteni kell a téli használhatósághoz, míg nyáron jó, ha ki tudja tárni az ablakokat és az ajtókat.

Ehhez megfelelő nyílászárók is kellenek, amik lehetnek a jól megszokott egyszerű, kétszárnyas ajtók vagy tolóajtók is, esetleg harmonika megoldás is szóba jöhet. Természetesen ezek árban és használhatóságban is nagyban különböznek. Míg az első olcsó, de tagolt kilépési lehetőséget eredményez, addig az utolsó drágább, de nagyon jól megnyitja a teret. A tolóajtó mindkettőt tudja, de a felület fele mindenképpen zárva marad.

Az is fontos szempont lehet, hogy az így kapott térben milyen értékeket tart: télen ugyan zárva lesznek az ajtók, de nyáron, amikor mindent kitár, akkor jó, ha a ház külön is lezárható a télikerttől, így nem kell minden alkalommal becsuknia mindent.

„A télikertet a lakás szerves részévé tehetjük, úgy, hogy megfelelően zárható és fűthető helyiségként építjük meg. Igazán impozáns és egyedi lehet az itt kialakított étkező vagy nappali: növényekkel körülvéve, a nagy üvegfelületek adta panorámát élvezve mindig a természetben érezhetjük magunkat. Télen a melegben ülve, a zöld növényekkel körülvéve élvezhetjük a hóeséses zimankó hangulatát. Nyáron pedig megnyitva a helyiséget a kerttel szinte teljesen eggyé válik a lakás ezen része.

Ha nem zárható biztonsággal a télikert, akkor inkább csak a nappali tér kiegészítéseként tud működni – pl. egy hangulatos kávézóasztallal, vagy néhány ülő alkalmatossággal, rattan bútorral” - mondjaZsoltai Tünde lakberendező.

Fűtés

Nagyon lényeges részlet az üvegház tervezésénél a fűtés kialakítása. Egy egyszerű radiátoros rendszerrel az a gond, hogy a meleg levegő párája kicsapódik az ablakokra, ami nemcsak csúnya, de a lefolyó nedvesség gondokat is okozhat. A télikerben ezért mozgó levegőre van szükség. Ezt is több módon érheti el, és itt is az dönt, hogy mi is a szoba igazi funkciója. Így akár dönthet egy egyszerű ventillátoros megoldás mellett is, de kialakíttathatja a télikertet úgy, hogy a rendszerbe építve ügyes szellőzés is kialakításra kerül.

Ha a cél csupán az, hogy tavasszal és ősszel az esőtől legyen védve a tér, nyáron ki lehessen ülni, illetve télen a növények átteleljenek, akkor a fűtést is minimalizálni lehet, vagy akár el is hagyhatja. Hiszen az üvegeknek hála a térben így is kialakul az üvegházhatás, vagyis a fagyok egy enyhébb, naposabb télen kikerülhetőek. Egy zordabb évben azonban szükség lehet egy alapszintű fűtésre, hogy a növények biztosan túléljék.

És mennyibe kerül mindez?

Ez nehezen behatárolható, hiszen a mobil télikerteket nem a boltban veszi le a polcról. Szerencsére itthon is már elég nagy a verseny a rendszereket kínáló cégek között, vagyis az árak is csökkennek - de ettől még mindig költségigényes.

Viszonyításképpen: ha egy L alakú ház belső sarkába, azaz védett részére építtet télikertet, aminek az anyaga műanyag, és üveggel fedi, akkor csak egy tetővel és két oldalfallal kell számolnia. A szép nyílás miatt a harmonikaajtó javasolt, így a szerkezet (durván 5 nm-es térre számolva) körülbelül 1 millió forintot tesz ki.

Az árakhoz azonban az is hozzátartozik, hogy mekkorák a legyártott elemek, hiszen ha többet kell venni, az ár is magasabb. Azzal is kalkuláljon, hogy minél nagyobb télikertet tervez, a négyzetméterárak annál alacsonyabbak lesznek. Azonban a tényleges összeg minden esetben egyedi, tehát mindenképpen azzal kezdjen hozzá, hogy több helyről is árajánlatot kér!

Oszd meg másokkal is!
Mustra