A brit sztárdizájner, Tom Dixon tervez az IKEÁ-nak

Az Ikea időről időre újabb limitált kollekciót dob piacra ismert tervezők bevonásával. Az utoljára bemutatott Sinnerlig kollekciót Ilse Crawford tervezte, aki többek közt Tadao Andóval dolgozott együtt Budapest legdrágább villájának felújításán. Most viszont sokkal többek számára ismerős nevet harangoztak be, amire mindenki felkapja a fejét, akit egy csöppet is érdekel a lakberendezés.

Stílusosan Almhultban, az Ikea svéd központjában jelentették be, hogy a cég és és Tom Dixon közösen képzeli el a jövő évet. Mindenki azt várta, hogy előkerül egy prototípus vagy egy rajz legalább, de csak egy kanapélábon és a hozzá tartozó alumínium szerkezeten csillanhatott meg a fotósok lámpájának a fénye. Egyelőre tehát ennyit lehet tudni a 2017 augusztusában bemutatkozó új kollekcióról.

Ki az a Tom Dixon? 

A brit formatervező Tom Dixon eredetilegTunéziában született 1959-ben. Fiatalon alapította meg a Space-t, ahol saját és fiatal dizájnerek munkáit árulta.

A '80-as évek végén a Cappellininek tervezte meg azt a széket, ami azóta is ikonikus terméke a cégnek. Az S chair azóta is sok helyen felbukkan. Ezután jött a Jack sorozata.

1998-2008 között az Habitat kreatív igazgatója lett. 2002-ben megalapította saját neve alatt a cégét, mely évről évre új kollekciókat mutat be Milánóban és Londonban a designfesztiválon.

2012-ben a cég bemutatta első kiegészítőit a Maison et Objet-n, Párizsban. Jelenleg 65 országban kaphatóak Tom Dixon tárgyai. 2007-ben megalakult a Design Research Studio, mely belsőépítészeti feladatokat is végez. Ők tervezték a Királyi Művészeti Akadémiát, Jamie Oliver londoni éttermét, a Barbecoát és a Shoreditch House-t.

2014-ben pedig elindult a MONDRIAN AT SEA CONTAINERS HOUSE projekt az amerikai hotelóriás Morgans Hotel Grouppal közösen. 

Az mindenesetre biztos, hogy változnak az otthonok, egyre több ember él egyre kisebb területen, ezért ehhez igyekeznek alkalmazkodni a tervezők is.A nappaliban eszünk, iszunk, lazulunk és vendégeket fogadunk, és ezeknek az elvárásoknak mind meg kell felelnie a bútoroknak. "Látjuk, hogy az otthonainkban lévő terek változnak, és most fedezzük fel, hogy ez mit jelent a tervezés és a gyártás szempontjából " - vázolta Marcus Engman az Ikea design mendzsere a bemutatón. Dixon arról beszélt, hogy az otthonokban forradalom zajlik, és a bútoripar lassan reagált ezekre a változásokra."Végre van lehetőség új munkamódszerekkel kísérletezni, együtt működni a vásárlókkal, a szakértőkkel és a gyártókkal" - részletezte. 

Ami biztos, hogy az ülőalkalmatosságok kerülnek előtérbe, olyan technológiákkal kísérleteznek, melynek során a bútorok funkciója bővül, könnyen átalakíthatóak lesznek. Ennek a tervnek a része Dixon és az ő kanapélába is. 

A HAY is beszállt

Szerencsére tudunk azért mutatni valami kézzel foghatót is, mégpedig egy dán cégtől, a HAY-tól, akikkel szintén bejelentette együttműködését az Ikea. A Magyarországon kevéssé ismert, de északon nagy elismeréssel bíró cég lámpát, asztalt, széket, padot és táskát tervezett a svédek vállalat számára. Rolf és Mette Hay is a színpadon ülve mesélték el, mennyire feldobta őket, hogy együtt dolgozhatnak a svédekkel.

A divat, építészet és dizájn határán mozgó HAY textiltől a lámpáig sok mindent álmodott meg, aminek egy részét el is hozták a helyszínre. "Azonnal éreztük, hogy az Ikea mennyire nyitott cég, akik nem féltek megosztani a tudásukat. Azért vonzott a közös munka, mert tudom, hogy mindketten tanulhatunk a másiktól" - mesélte el Rolf Hay, amikor arról faggatták, miért mondott igent a felkérésre. A két cég arra kereste a megoldásokat, milyen funkcionális és érzelmi szükségletek formálják jelenlegi otthonainkat. Hangsúlyozták, hogy a kollekció tervezésekor olyan megoldásokra törekedtek, melyek a helyiségek átalakuló funkcióira reflektálnak. A fehér, a zöld és a szürke lesznek a fő színek, ezeket keverik az új termékekben. Újragondolták azokat az alapbútorokat is, amiket mindenki használ, és néhány kiegészítőt is alkottak. 

És itt a Jassa kollekció is

Tom Dixon mellett a dán Piet Hein Eek is kapott egy kollekciót Jassa néven. Az eklektikus kollekcióban az indonéz és vietnámi vesszőfonó munka keveredik batikolt mintájú textilekkel, de rattan és bambusz bútorok, kosárkák is megtalálhatóak lesznek benne, ahogy kerámiák és textíliák is részei a kollekciónak. Ez utóbbiakban Iina Vuorivirta, Nike Karlsson és Paulin Machado is segített Eeknek. 

A dán tervező legendásan odafigyel arra, hogy olyan alapanyagokat válasszon, amik nem terhelik meg a környezetet. "Az Ikeának alkotni pontosan az ellenkezője annak, amit általában csinálni szoktam. Szerencsére a megközelítés mindkét eljárásban azonos, mindegy, hogy kevés vagy nagy mennyiségben termelünk, de a hatékonyságot kellett vizsgálni. Aztán kiderült, hogy ugyanazzal a mentalitással és produktivitással is lehet gyártani nagyobb közönségnek" – mondta a dán tervező az együttműködésről. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek