Ilyen az első magyar luxuskemping

Itthon mindössze egyetlen helyen lehet kipróbálni a glampingezést, vagyis a luxus kempingezést, ahol nem kell polifoamon szenvedni, hanem van ágy, és nem kell gyertyával világítani, mert áram is van, viszont szállodai szoba helyett az erdő mélyén vagy a patak partján élvezhetjük a csendet és a nyugalmat. Balogh Bari "a glamping hazai nagyasszonya", az ő családi hoteljük területén nyílt meg az első ilyen kempingezési lehetőség. Vele beszélgettem arról, mi is ez az új őrület, amelynek külföldön már hatalmas kultúrája van, itthon viszont egyelőre csak Noszvajon lehet kipróbálni

Nagyon sok ember fogadott minket, amikor ideértünk a falu végére. Ez mindig így van? 

Ekkora tömeg nincs, akkor nem is lehetne lazulni.  Évente egyszer nyílt napot tartunk, ezt hívjuk mi glamping pikniknek. Ilyenkor meghívjuk a baráti vidéki éttermeket, mert van egy mozgalom, a Stílusos Vidéki Éttermiség, azaz a SVÉT, aminek mi is tagjai vagyunk, és minden évben rendezünk egy "örömfőzést", amikor a törzsvendégeink eljönnek és megnézik mi változott az előző évhez képest, esznek, isznak mulatnak.

Hogy jött nálad a glamping hazai elterjesztésének az ötlete?

3 éve jött az ötlet, hogy csináljunk glampinget, mert ilyen akkor még nem volt Magyarországon. Ennek az a lényege, hogy luxuskörülmények közt lehessen kempingezni. Alapvetően viccből kezdtük el csinálni, nekem nagy vágyam volt ez azóta, hogy szafari sátrakban laktam Afrikában meg Indiában, még idegenvezető koromban. Ott tapasztaltam meg, hogy milyen az, amikor a semmi közepén ott egy sátor, ahol az inas ezüsttálcán kínálja a jégbe hűtött narancslét, miközben a vendég koszosan és izzadtan áll a másik oldalon. 

Az egész akkor kezdődött, amikor nálunk rendezték meg a SVÉT 4.0-ás rendezvényt, és a helyet glamping stílusban rendeztük be. Ezt annyira imádták  népek, hogy folytattuk. Azóta lettek sátrak meg házak, amelyek be vannak rendezve. 

Büszke vagyok rá, hogy én vagyok a glamping magyarországi  nagyasszonya. Külföldön vannak olyan verziók, hogy minden sátorhoz külön komornyik jár, de Magyarországon még csak most jutunk el arra a szintre, hogy az emberek egyáltalán vágyakozzanak a különleges szálláshelyekre, szóval komornyik még nincs. Én azt mondtam, hogy poénnak is jó: ha nem jön be, nem jön be – ehhez képest dugig van. Akkora élmény, hogy kint alszol az erdőben, de rendes matracon, nem fáj reggelre a hátad, rendesen ki tudod magad aludni.  

De ezek zárva vannak, hiába akartuk megnézni a helyeket. 

Mert most is szállóvendégek vannak bennük, nem tudtam őket kirakni. Tavaly még sikerült, idén már nem.

Az egyik ilyen glamping szálláslehetőség nálatok egy jurta. Mennyire egyszerű egy ilyet beszerezni Magyarországon?

Első évben az ebayen találtam katonai sátrakat, azokat alakítottuk át, de a sátornak van egy hibája: télen hideg, nyáron meleg. Én nagyon szerettem volna egy jurtát, egy régi vagont, meg egy cirkuszi kocsit. Elkezdtem a neten keresgélni. A jurtásoknál nem jártam sikerrel, talán mert nem rovásírással írtam az emailt, de végül  aztán – teljesen véletlenül – sikerült találnom egy jurtát a Facebookon. A MÁV-nál már tudják, hogy én vagyok a bolond egri nő, aki vagont keres, több helyről is akartam hozni, de még nincs.(Ha tud eladó vagont, keressen meg minket, vagy Balogh Barit, biztosan boldog lesz - a szerk.)

Mi a hely specialitása? 

Hogy ez gyerekmentes övezet. Ez a valódi nyugalomról, a madárcsicsergésről szól, nem arról, hogy a műanyag motorral raliziknak a kicsik a sátor mellett. Szerencsére nem szokott belőle probléma lenni, ezt mindenki elfogadja.

Megéri glampinget üzemeltetni? 

Írtunk egy tanulmányt közösen az unokaöcsémmel arról, hogy a kemping üzletág leszálló ágban van. Azoknak a kempingeknek viszont, ahol van valami extra, kitűnő lehetőség lenne a kiugrásra a glamping üzemeltetés. De hozzáteszem, ahhoz, hogy luxuskempingnek nevezhessenek valamit, kellenek azok a szolgáltatások, amit mi szállodaként tudunk biztosítani, mint az étkezés például, vagy a magas színvonalon kialakított zuhanyblokkok. Az is jó, hogy bármi lehet glamping, csak fantázia kérdése a dolog: a lehetőségek tárháza végtelen, mindenkinek a kreativitására van bízva. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra