Ez kell hozzá, hogy a petúniája tényleg szép legyen

Ki ne szeretne a kertbe vagy az erkélyre olyan növényt, ami bőségesen és hosszasan virágzik? Ha pedig ez a növény történetesen még gazdagon le is csüng, miközben alig látszanak ki a zöld levelek a dús virágok közül, akkor a petúniát érdemes választania.

Mint a képeken

Bár ez az egyik leggyakrabban vásárolt növény, a petúnia tartása nem is olyan egyszerű feladat. Ahhoz ugyanis, hogy tényleg úgy nézzen ki, mint a képeken vagy a kertészetekben, nagyon fontos, hogy rendszeresen öntözze és tápoldatozza.

„A petúnia mohó növény, hiszen imádja a napot, a sok vizet és rendkívül tápanyagigényes. A mikroelemek közül különösen a vasat igényli nagy mennyiségben, így vassal kiegészített tápoldatot (például az Oázis muskátli és balkonnövény-tápoldatát) érdemes használni, akár minden öntözővizéhez adagolva. A forró nyári napokon minden nap meg kell locsolni, de gondoljunk arra is, hogy enyhébb időben a szél is száríthatja a növényt. A biztonság kedvéért 2-3 naponta mindenképp öntözni kell” – mondja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

.Az öntözéssel és a tápozással azonban még mindig nem értek véget a tennivalói. A növény dúsabban virágzik ugyanis, ha az elhervadt fejeket folyamatosan leszedegeti, ami tökéletes esti levezetése lehet egy stresszes napnak, ráadásul még ollót is ragadhat hozzá.

A petúnia akár 1 méteresre is nőhet, ami első hallásra nagyon jó, hiszen akkor – gondolja az egyszeri balkonkertész – akár 1 méternyi lecsüngő virágtengerrel is számolhatunk. Jó, ha tudja azonban, hogy ez már sok a növénynek, ekkora mennyiségben nem tudja ontani a virágfejeket. Ha viszont nem engedi fél méteresnél hosszabbra nőni, hanem hetente visszavágja, akkor az eredmény tényleg káprázatos lesz.

Fagy, szél és vihar

A petúniát mindenképpen a kertben vagy az erkélyen érdemes tartani, méghozzá napos, meleg helyen. Ez azonban azt is jelenti, hogy amikor a kánikulát erősebb szél vagy nagyobb vihar szakítja meg, a növény védett helyre kell menekíteni. Maga a szél és az eső nem tesz benne nagy kárt, de ha a cserép leesik, vagy rádől valami, akkor már nem jön helyre abban az évben, és mivel egynyári növényről van szó, így ez véglegesnek mondható károsodás.

Szaporítás

Ha nem akar minden évben újabb töveket venni belőle, vagy akár szeretné gyarapítani a gyűjteményét, akkor otthon is szaporíthatja. Ennek legegyszerűbb módja a magról vetés.

„Petúnia magokat a nagyobb kertészetekben találunk, változatos színű, méretű virágok és színmixek közül is választhatunk. Egy több száz magot tartalmazó tasak ára pár száz forint. Az aprócska magokat kora tavasszal, március közepén kell vetni. A legjobb minőségű palántaföldet érdemes használni, egy 5-10 cm vastag rétegre - ami lehet tálcán vagy balkonládában is - lehet szórni a magokat és csak nagyon vékony földréteggel takarjuk. A palántákat eleinte védeni kell az időjárástól, fóliasátor, védett terasz lehet az alkalmas hely a szaporításra. A földet naponta vízpermettel tartsa enyhén nedvesen. Ahogy kibújtak, fokozatosan szoktassa a szabad levegőhöz, illetve a már nagyobb, 10-15 cm-re nőtt növényeket óvatosan önálló cserépbe is teheti. A virágzó növényhez 6-8 hét is kell, érdemes tehát időben kezdeni a szaporítást” – fűzi hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek