Kerti lugasa akár zöldségből is lehet!

A legtöbb kerti lugas szemet gyönyörködtető virágokból lett kialakítva, ami nem is csoda, hiszen valóban nagyon mutatós tud ez így lenni,meg is írtuk nemrég, hogyan kezdjen neki. De mi a helyzet akkor, ha szeretne valami szépet, de jó volna, ha hasznos is lenne, ami nem csak árnyékot ad, de terméssel is ellát? Nos, akkor ideje kialakítani egy igazán egyedi lugast!

GettyImages-568882713
Maika 777 / Europress / Getty

Zöldségek

Ha azt hiszi, hogy a lugas kialakítására csak a futó dísznövények alkalmasak, akkor nagyot téved. A lonc, a lilaakác, vagy éppen a trombitafolyondár mellett a bab, vagy éppen a borsó is alkalmas arra, hogy kisebb-nagyobb vázszerkezeteket befuttassunk velük. Virágot ezek a növények is hoznak, vagyis a díszfunkció itt is érvényesül, és bár a szirmokban jelentősen rövidebb ideig gyönyörködhet, mint a fent említett kúszónövények esetében, cserébe azonban termést is szüretelhet róla. És valljuk be, szüretelni is egyszerűbb akkor, ha a fejünk felett lógnak a borsóhüvelyek...

„A babfélék közül még a tűzbab is futtatható. A futó-kúszó haszonnövények között több tökféle található, melyek közül a lopótök (ami fiatalon zsengén és frissen fogyasztható) és a kisebb méretű sütőtökök, a kolbásztök is megterem a lugas rácsai között. Ugyancsak tökféle az uborka, amely kúszó szárain terem. Nagyobb térigényű növény a folytonos növekedésű paradicsom, amelyből sokféle méretű és színű, finom termésű fajta kapható. Vízigényes növény a kerti sarkantyúka, amelynek virágai ehetők: erősen csípősek. Jól takarnak a szedrek, melyek között tövis nélküli változatok is beszerezhetők” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, aKertelünk Kft. ügyvezetője.

„Hosszú, futtatható hajtásokat nevelő gyógynövény sajnos nem igazán létezik. A bujább növekedésű mentákból, citromfűből azonban, több sorban elhelyezett ládák segítségével teának alkalmas növényfal nevelhető.”

GettyImages-554374057
Spaces Images / Europress / Getty

Gyümölcsökkel

A lugas szó említésére a legtöbbekben a szőlő merül fel elsőként. Ezen nincs is miért csodálkozni, hiszen valóban ez az a gyümölcs, melyet a legtöbbször alkalmaznak ilyen formában. Nem csak szép, de árnyékot és finomságokat is ad, tehát a megoldás tökéletes.

De nem kell itt megállni, ugyanis - bár valóban sok munkával – de akár az alma, vagy körtefák is a lugasra alakíthatóak. Ez türelemjáték, de megéri, hiszen így valóban egészen egyedi kerti díszre tehet szert, mely ráadásul finom gyümölcsökkel is megörvendezteti. A dolog nyitja a metszésben rejlik. A fát gyakorlatilag 2 dimenzióssá nyírjuk, vagyis a lugas síkján kívül növő ágakat el kell távolítani. Így a növény azokba az ágakba fektet energiát, melyeket meghagytunk, azok vastagodnak, erősödnek. A kis ágakat érdemes könnyebben a lugas tartórendszeréhez drótozni, így az alakítás még tökéletesebb lesz. Ha azonban az ágak kellően megvastagodtak, akkor távolítsa el a rögzítést, vagy cserélje nagyobbra, hogy ne akadályozza a gyümölcsfa fejlődését.

„A gyümölcsfa-lugasok fáit a rendelkezésre álló függőleges hely szerinti erősségű alanyra oltják. Az ilyen fákat minden esetben legalább egy egyszerű, de erős támrendszer mellett nevelik, így az esetleges szél okozta kártételt el lehet kerülni. A támrendszer a nagyobb mennyiségű termés okozta fakidőlést is megakadályozza. A fa esetleges növényvédelme megegyezik egy normál kerti fáéval.

A gyümölcsfák közül az almástermésűeket lehet így nevelni. Az alma és a körte méltán a leggyakrabban lugasra alakított gyümölcsféle, mivel jól bírják a metszést és alakításokat. Ritkán birsből is találunk ilyen gyümölcs-sövényt. A csonthéjasok érzékenységük miatt nem alkalmasak az ilyen jellegű nevelésre.”

GettyImages-594378153
Jason Edwards / Europress / Getty

Eleve is futó finomságok

A gyümölcsök között vannak olyanok is, melyekkel nem kell ennyit vesződni, hiszen maguktól is könnyedén a támasztékra tekerednek. Ilyen például a kivi, mely tökéletesen futtatható a lugasra is. jó megoldás lehet még a futóeper is, bár ettől ne várja, hogy egy kerti sétány felett átívelő lugast benő majd, hiszen ehhez nem nő elég nagyra. A szeder azonban más tészta. Itt a szálak igen hosszúra nyúlnak, és a termés is jól szüretelhető a lugasról, azonban kis szépséghibája, hogy tövisei miatt a nagy andalgásban nem szabad megfogni a lugast, hiszen a kezünkben, a ruhánkban, és a romantikában is kárt tesz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra