A sarok is nagyon jól kihasználható a térben!

Egy szoba sarka sokszor okoz erős fejtörést az embernek. Ez a terület ugyanis sokkal nehezebben használható ki, mint a többi. Nem is azért, mert nem talál bele bútorokat, hiszen azok igen széles választéka vár az üzletekben arra, hogy valaki megvegye. A gond sokkal inkább az, hogy valahogy kellemesen a szoba részévé varázsolja a teret.

Kép: szűcs Alexandra. Terv: Zsoltai Tünde
Kép: szűcs Alexandra. Terv: Zsoltai Tünde

Sarokbútorok

A gyártók is igen gyorsan felismerték azt, hogy az emberek szeretik a sarkokat, és szeretik azokat úgy kihasználni, hogy kicsit különlegesek, kicsit egyediek, mégis a térbe illeszkedőek legyenek. Ennek megfelelően a piacon rengeteg formában és variálási lehetőségben érhetőek el az ülő- és étkezőgarnitúrák.

Valamiért a gyártók inkább az ülést részesítik előnyben, ha sarokról van szó. Persze lehet kapni kifejezetten a sarkokra tervezett szekrényeket és polcokat is, de ezek ára meglepően magas, az „egyszerű” falakra tervezett társaikéhoz képest. A sarokbútorok kihasználása nem igényel különösebb kreativitást, csak a színek és a formák harmóniájára kell figyelni. Hogy érdemes-e egy ilyen bútorba beruházni? Az igazán a lakástól függ, de az összekapcsolt, mégis elforduló ülőfelület meghittebb, belsőségesebb, családiasabb hangulatot ad, mintha csak összetolnánk két kanapét. Ebben az esetben ugyanis nincs határolás, így az üldögélők jobban érezhetik az összetartozást.

Kép: szűcs Alexandra. Terv: Zsoltai Tünde
Kép: szűcs Alexandra. Terv: Zsoltai Tünde

Polcok és más ötletek

A sarok kihasználása remekül megoldható polcokkal is. ráadásul nincs is szükség kifejezetten ide gyártott elemekre. A lényeg csupán annyi, hogy a hosszabb polcokat a két szomszédos falra szerelje, és a végük éppen a sarokban legyen. Így ez a terület kiemelkedik majd, hiszen sokkal sűrűbben lesznek a polcok, ezért tökéletes az apróbb dísztárgyak, kis szépségek tárolására – amivel a sarok is kiemelt figyelmet kap majd. Ha jobban szereti a bensőségesebb formákat, akkor olyan polcokban gondolkozzon, melyeket kifejezetten ide találtak ki. A körcikkelyes megoldásokkal a lekerekített formák miatt egyedibb teret hozhat létre, de azzal azért számoljon, hogy egy ilyen polcot kihasználni sokkal nehezebb is.

A sarok elhelyezkedésétől függően lehet belőle akár előszoba is. A kabátok, sálak nem gond, ha összeérnek, így a sarok egy olyan területté válhat, amit így extrán ki lehet használni. Egy felső kalaptartó polc, kabátakasztók és egy, a sarokba illeszkedő ülőrész, és már készen is van. Ezzel a megoldással nagyon jól lehet ellensúlyozni a kevés teret. Az így kialakított előszobai rész nem lesz ugyan nagy, de a kreatív és szokatlan megoldásnak hála nagyon jól mutat, és elvonja a figyelmet az apróságáról.

A sarok nagyon jó lehetőséget ad az elvonulásra is. Munkaterületet is nagyon jól lehet kialakítani itt, hiszen a zárt rész lehetőséget teremt a jobb koncentrációra. Ráadásul így kisebb területre lesz szüksége, mintha egy teljes asztalt állítana fel a munkához. Hiszen a sarok biztosítja a kétoldali támasztékot, így akár egy nagyobb polccal is megúszhatja az íróasztalvásárlást, ha úgy szerelheti fel.

Kép: szűcs Alexandra. Terv: Zsoltai Tünde
Kép: szűcs Alexandra. Terv: Zsoltai Tünde

Egyedi, egyedibb legegyedibb

Ha szereti az egyedi megoldásokat, akkor egy kicsit jobban a tárcájába nyúlva igazán különleges lehetőségei is vannak. A sarokra ablak is helyezhető, így a háznak egy szokatlan részlete, éppen az éle lesz átlátszó. Ez azonban nem minden esetben kivitelezhető, így mindenképpen kérje szakember tanácsát

„Egy kellemesen megtervezett élettérben beépített tárolók, illetve ruhásszekrények helyéül is szolgálhat egy lakás sarka. Ezenfelül a beépített bútorok esetében a konyhában is egy hasznos tér a sarok kihasználása, hiszen egy ide illő elemmel növelhetjük a pult felületét, illetve tároló helyünket.

Egy izgalmas dobogós rendszerrel is feldobhatjuk, és remekül kihasználhatóvá tehetjük a szoba ezen részét. Ha egy nyugalmas zugot szeretnénk a lakásunkba, akkor egy olvasósarok is ideális lehetőséget nyújt, melyet igényünk szerint alakíthatunk ki. Akár alatta fölötte tároló funkciókkal, így nem csak esztétikus és kényelmes, de praktikusan kihasznált a tér.

Ha nem szeretnénk feltétlenül beépíteni a szoba egy kihasználatlan sarkát, de mégis szeretnénk feldobni, különleges hatást érhetünk el, ha festést alkalmazunk, és akár egy mintával törjük meg azt. Esetleg fénnyel is játszhatunk, így a szobánk hangulatát növelve. Egy sarokba tervezett, beépített fényforrás, vagy forgalomban kapható lámpák között is válogathatunk” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Mustra