Menő kamaszszobák olcsón

Meggyőződésem, hogy a kamaszszoba legfontosabb kelléke egy jól zárható, sőt becsapható ajtó. Viccen kívül, a tinédzser gyerek egyre több önállóságra és egyedüllétre vágyik, ehhez pedig szinte elengedhetetlen egy saját szoba (vagy legalább egy fél), ahová el tud vonulni akár egyedül, akár a haverokkal.

A kicsi lakás alapvetően kompromisszumokat szül, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne valami izgalmasat kihozni egy kicsi szobából is, legfeljebb jobban ki kell centizni a helyet. Az biztos, hogy semmi értelme egyedül, a gyerek kihagyásával megpróbálni kitalálni, mire vágyhat, mert csak csalódás lesz a vége, mindkét oldalról. Nem kell azonnal százezres tételekben gondolkodni, egyszerű megoldásokkal is simán ki lehet hozni olyan megoldásokat, amivel egy kamasz is elégedett tud lenni.

on

Itt  van mindjárt ez az egyszerű asztallap, két lábtartó bakkal kombinálva, és hozzá egy szék. Voilá. Fiók helyett pedig be lehet tenni egy gurulós fiókos szekrényt, mondjuk az Ikeából, ami 6000 forintba kerül. Ez itt a lányoknak szóló változat, bár természetesen tudjuk, hogy attól, hogy valaki lány, még nem kell szeretne a rózsaszínt.

#biurko#pokój#nastolatki#projektowanie #meble#koszalin #teenageroom@shekoku #mojewnetrze

A photo posted by Moje Wnetrze Koszalin (@moje.wnetrze.koszalin) on 

Ez pedig a fiúknak szánt verzió. Ha csak natúr színű lábat kapunk, egyszerűbb lefesteni, mint venni egy extrább darabot, és persze jóval olcsóbb is.

Igazi low budget megoldás látható a képen, amelynek egy része akár ingyen is beszerezhető. Az OSB lap helyett kerülhet a falra parafa tapéta is, az ráadásul hőszigetel is, és lehet rá szurkálni képeket. A retro polcokat Facebookos bútoros csoportokban vagy a Jófogáson érdemes keresni, a hengeres éjjeliszekrényt pedig az Ikeában. Rizslámpát bárhol kapni, a mintát pedig találja ki a szoba lakója.

Ez már egy masszívabb költségvetésű szoba, ahol három színnel operált a tervező. A legnagyobb tétel a szekrény, a polcokat akár házilag is össze lehet ütni, csak előre le kell vágatni hozzá a fát (ezt egyébként a nagyobb faáruházakban szívesen megteszik, nekem a Zatikkal vannak jó tapasztalataim, igaz nem olcsóak).

Ha lánya van, biztos vagyok benne, hogy mindig kevés a szekrény. Erre tökéletes megoldás a ruhaállvány, ami ráadásul nem is kerül sokba. Ha olyat keres, aminek az aljára is lehet pakolni, oda mehetnek a cipők, táskák, vagy egy sor színes papírdoboz.

Ez egy kamaszhoz képest visszafogott és rendezett szoba, azért mutatom be, hogy kiderüljön, hogy néhány egyszerű és olcsó megoldással milyen erőteljes hatást lehet elérni. A rizslámpák ugye a létező legolcsóbb darabok, amelyeket bármilyen színre befesthet, csak arra figyeljen, ne legyen túl vizes a festék. Extra dekorként vehet hozzá többek közt a Karcsi papírboltjából egy vagy több szép papírdekorációt, és máris nagyon üt az egyszerű fehér fal is.

Ebben a szobában a táblafal és a 3D-s dekorációk adják meg az alaphangulatot. Az egyik csak festék és elszántság kérdése – és valójában a másik is. Fából (vagy költségcsökkentő szempontból vastag kartonból) készülhet a dekoráció, amit kétoldalas ragasztóval lehet feltenni a falra. Fa helyett tényleg nyugodtan választhat olcsóbb alternatívát is, hisz a festék miatt úgysem fog látszani, hogy valódi fa vagy "fajellegű" alapanyagból készült-e a dekor. 

Ez akár egy lakótelepi félszoba is lehetne, amin jól látszik, hogy kis helyre is sok minden elfér. Én azért raknék néhány gurulós fiókot az ágy alá, mert ebben a felállásban nincs helye az ágyneműnek. Ha pedig az asztal az ágy felöli oldalon csak egy lábon áll, több hely marad az ágy alatt. Ha nem akar vesződni az ágy feletti polcokkal, én a Mömaxban láttam hasonlókat nemrég, több színben is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra